Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέο «κραχ» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο

Εικόνα ξεπουλήματος στο ΧΑ με την πτώση του Γενικού Δείκτη να φτάνει έως και το 10%. Διψήφιες απώλειες για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο. Ισχυρή πτώση και για τα ελληνικά ομόλογα. Αρνητικό το κλίμα και στις διεθνείς αγορές.

Βαθαίνει η... βουτιά στο Χ.Α., με βασικούς δείκτες και μετοχές σε ελεύθερη πτώση, και τις συναλλαγές σταθερές- ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 13.00- τη στιγμή που μερίδα του ξένου Τύπου χαρακτηρίζει στοίχημα υψηλού ρίσκου την απόφαση του Αντ. Σαμαρά για επίσπευση των εκλογών.

Και όπου ρίσκο και τζόγος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr αποτυπώνοντας μέρος της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στα ξένα ΜΜΕ.

Προφανώς σημαντικοί πωλητές είναι ξένοι, που είτε δεν ρισκάρουν για το αν η συγκυβέρνηση έχει ή δεν έχει τις 180 ψήφους (βουλευτές) και ξεφορτώνονται θέσεις τους από τα επίπεδα των 1.033 μέχρι των 947 μονάδων αδιαφορώντας για το κόστος, είτε τζογαδόροι με γερό στομάχι και καλό inside που παίζουν και σε υποκείμενη και σε αγορά παραγώγων.

Σε μία στροφή των ξένων χρηματιστηρίων, που μετά τα πολυετή υψηλά διορθώνουν, το Χ.Α. μπαίνει στον κυκλώνα ενός... τζογαρίσματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Financial Times.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ραγδαία είναι και η διόρθωση δεικτών, μετοχών και αποτιμήσεων μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εικόνα sell off στο ταμπλό και για τις 25 του ft 25 και για τις 20 του FT Mid, ενώ με απώλειες διορθώνουν κι άλλες 70 μετοχές των μικρότερων κατηγοριών.

Οπως εξηγούσε νωρίτερα χρηματιστηριακός παράγων οι πωλητές είτε φρονούν πως οι 180 βουλευτές δεν είναι εξασφαλισμένοι και πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ισχυρό είτε προεξοφλούν μεγαλύτερη διόρθωση και δοκιμασία των «χαμηλών» της αγοράς ούτως ή άλλως μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις. Θυμίζω πως για τον Γ.Δ. «χαμηλό» είναι οι 852,87 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου.

Αφορμής δοθείσης ο FT25 βουτά μέχρι τις 305 από τις 335 μονάδες δηλαδή ολόκληροι 30 πόντοι για κάθε ΣΜΕ πώλησης/short του δείκτη, όταν στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης είχε φθάσει μέχρι τις 339,70 μονάδες.

Είναι προφανές, σημείωνε ο ίδιος, πως μέσα σε λίγες συνεδριάσεις θα χαθούν εκατομμύρια, αλλά στο ίδιο διάστημα οι short θα βγάλουν τα... σπασμένα ενός τριμήνου.

Ρευστοποιήσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν έως και περίπου 39 μ.β. στο 7,67%, ενώ του 5ετούς και του 3ετούς ξεπερνά και πάλι το 7%, στο 7,26% και στο 7,37% αντίστοιχα, αυξημένα κατά 66 και 94 μ.β. αντίστοιχα.

Πωλητές στις τράπεζες, πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, πωλητές παντού με εντολές κατά ριπάς από την Εθνική, τις Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank μέχρι το... τελευταίο χαρτί του FΤ Mid.

Ρευστοποίηση θέσεων κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια σε ΕΤΕ μέχρι και 10,73% χαμηλότερα στα 1,83 ευρώ, πωλήσεις από ευρωπαϊκό fund που συνεχίζει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Κατά 7,32% χαμηλότερα στα 9,50 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, κατά 7,85% στα 10,09 ευρώ του ΟΠΑΠ θυμίζοντας πως οι πωλήσεις σε αυτές τις δύο μετοχές είχαν ξεκινήσει από τη χθεσινή συνεδρίαση για λογαριασμό διορατικού παίκτη.

Ανοδική κόντρα στη διόρθωση εχθές η ΔΕΗ ξεφορτώνεται σήμερα διορθώνοντας έως 9,75% στα 6,85 ευρώ.

Πωλητές μέχρι τα 17 ευρώ στη μετοχή της CC/HBC όπου παραδοσιακά έχουν θέσεις ξένα χαρτοφυλάκια, όπως και στη FFG.

Στα 5,70 ευρώ με -9,70% η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 2,42 ευρώ με -11,45% η Τέρνα Ενεργειακή για να αναφερθώ σε δύο εισηγμένες όπου ισχυρά ξένα χέρια έχουν χτίσει σημαντικές θέσεις. Η Fairfax στον Μυτιληναίο, η York Global στην Ενεργειακή. Απώλειες έως 11,15% μέχρι τα 2,48 ευρώ στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 7,05 ευρώ η ΜΟΗ, έως τα 2,39 η ΓΕΚ/Τέρνα, μέχρι τα 20,33 ευρώ η μετοχή της ΤΙΤΑΝ.

Αδειασμα έως και 21,5% στη μετοχή της Attica Bank, στα 7,62 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου, έως 14% η μετοχή του Φουρλή, διορθώνουν μέχρι 13% οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκου - ΣΙΔΕΝΟΡ.

Στις 13.00 οι συναλλαγές μόλις είχαν ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημείωνε χρηματιστής ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα όπου συνήθως ενεργοποιούνται κυρίως εντολές των ξένων πελατών του.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v