Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέοι πυροβολισμοί από τους πωλητές

Εως και το 4% έφτασε η πτώση για το Γ.Δ. με εντυπωσιακό τζίρο. Προσπάθειες μαζέματος μετά τις 11:00 με ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ περιορίζουν αισθητά τις αρχικές μεγάλες απώλειες. Στο 9,3% εκτοξεύτηκε η απόδοση του 3ετούς ομολόγου!

Με κεκτημένη ταχύτητα το Χ.Α. συνεχίζει σημαντικά χαμηλότερα των 900 προς τις 870 μονάδες. Με την... ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση στην πλειονότητα των μετοχών το πτωτικό άνοιγμα ήταν αναπόφευκτο. Το ίδιο αναπόφευκτη μοιάζει και η κατηφόρα στα ομόλογα με την απόδοση του 3ετούς να εκτοξεύεται στο 9,3%!

Ενεργές εντολές εισηγμένες ήδη στο σύστημα πίεσαν μέσα σε 5' τον FT25 χαμηλότερα των 285 μονάδων με τις τράπεζες στο -5,50% και σε νέο χαμηλό στην περιοχή των 105 μονάδων. Στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης οι πωλήσεις διαχύθηκαν στις 23 από τις 25 μετοχές του δείκτη, ώθησαν σε νέο ιστορικό ελάχιστο τη μετοχή της Εθνικής (στα 1,51 ευρώ) με τις συναλλαγές αυξανόμενες, στα 40 εκατ. ευρώ ως τις 11:10. 

Στα χαμηλά ημέρας έγιναν προσπάθειες σε μετοχές του δείκτη προκειμένου να δημιουργηθούν αναχώματα, σε Coca Cola/HBC και Ελληνικά Πετρέλαια βγήκαν αγορές, πλην όμως η γενικότερη εικόνα του FT25 αλλά και των FΤ Mid και των μικρότερων κατηγοριών παρέμενε απογοητευτική. Η ΔΕΗ προσπαθεί να ανακάμψει κινούμενη στα 5,9 ευρώ, ενώ στις 11:30 γύρισε σε θετικό πρόσημο και η Πειραιώς, με αποτέλεσμα οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη να περιοριστούν στο 1,6%.

Σημειωτέον πως στις τράπεζες γινόταν το 30-35% του συνολικού τζίρου. Πρώτες τέσσερις στη σχετική κατάταξη συναλλακτικότητας οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ να ακολουθούν και να έπονται Jumbo, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου. Να σημειωθεί πως από σήμερα η μετοχή της τελευταίας έχει αντικαταστήσει την Intralot στον δείκτη FT25, με τη δεύτερη να έχει υποχωρήσει στον FT Mid. 

Στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εντάχθηκε η μετοχή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ. Λεπτομέρειες, θα πείτε, σε μία συνεδρίαση όπως και η σημερινή, με τους πωλητές να συνεχίζουν μετά τις 10.55 με νέο γύρο ρευστοποιήσεων κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά, με την ΕΤΕ σε τροχιά ιστορικά ελάχιστων, ακόμη χαμηλότερα προς τα 1,50 ευρώ. Αναπόφευκτα λογαριασμοί μόχλευσης/δανεισμού που βασίζονται σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους εισηγμένων όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και άλλων χαρτιών-σηματωρών αυτής της κατηγορίας δοκιμάζονται και σταδιακά θα αρχίσουν νέες αναγκαστικές εκποιήσεις.

Οσο δεν συμβαίνει κάτι απρόβλεπτο, που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή της διόρθωσης (τι θα μπορούσε να είναι αυτό δεν φαίνεται μέχρι τώρα στον...ορίζοντα), οι πωλητές θα εξακολουθήσουν να έχουν τον πρώτο (και τον τελευταίο) λόγο. Συν τοις άλλοις η συνεχιζόμενη ραγδαία απαξίωση των εισηγμένων θα αρχίσει να δημιουργεί και παράπλευρα προβλήματα.

Γιατί η Ελλάδα ξυπνά εφιάλτες στην Ευρώπη είναι το πρωινό κύριο θέμα των Financial Times, αλλά με τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια να επηρεάζονται σήμερα -μέχρι πριν από λίγο- είτε ηπιότερα απ΄ ό,τι εχθές είτε ελάχιστα. Ενδεικτική η μέχρι πρότινος αντίδραση κατά 1,15% του DAX στη Φρανκφούρτη. Απεναντίας γίνεται όλο και ασφυκτικότερη η πίεση σε ελληνικές μετοχές και στα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση των κρατικών τίτλων σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v