Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για το πρόσημο στο ξεκίνημα

Με απώλειες της τάξης του 1,5% ξεκίνησε ο ΓΔ αλλά πέρασε σε θετικό έδαφος. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τον κίνδυνο, εάν δεν συμβεί κάποια θεαματική ανατροπή και συνεχιστεί το ξεπούλημα η αγορά να υποχωρήσει και πάλι προς τα χαμηλά του 2012.

Εικόνα αποσύνθεσης (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη χθεσινή νέα βουτιά δεικτών και μετοχών να μετρά σωρευτικά ζημία 13 δισ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία), ενώ η Αθήνα είναι ξανά πρωτοσέλιδο στα ξένα ΜΜΕ και οι... ιαχές από τις Κασσάνδρες για Grexit πυροδοτούν κύματα ανησυχίας στις διεθνείς αγορές.

Στις 827,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με νέα διόρθωση 7,35%, που ανεβάζει σε συνολικά 20% την κατάρρευση της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Θανάση Σταυρόπουλου. Και με τη μέχρι τώρα ειδησεογραφία φαίνεται πως το πολιτικό θερμόμετρο θα ανέβει κι άλλο. Ανάλογη η βύθιση της αγοράς, η απαξίωση των εισηγμένων, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την «επόμενη ημέρα» και τους κινδύνους που φαίνεται να κρύβει(*) στη συνέχεια.

Η κατάσταση, όπως σημείωνε έμπειρος παράγων, αρχίζει να ξεπερνά τα όρια μίας απλής χρηματιστηριακής κατάρρευσης καθώς η ταχύτατη απαξίωση επιχειρηματικών ομίλων, εταιρειών και εν γένει αξιών κινδυνεύει να αποκτήσει συστημικά χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση του ιδίου πως η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, της λεγόμενης μεταπολιτευτικής περιόδου, αποτυπώνεται ραγδαία στη χρηματιστηριακή χρεοκοπία, όπως προεξοφλείται και αποτυπώνεται με τα μελανότερα χρώματα στο ταμπλό, ειδικά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Στις 266,34 μονάδες ο FT 25 με -7,69%, καθώς ο τραπεζικός βυθίστηκε επιπλέον 8,82% στις 99,04 μονάδες, με τον Θανάση να τον μετρά στα χαμηλά 27 ετών(!), δηλαδή άτακτη επιστροφή στα επίπεδα του 1987! Προφανώς σε αυτή την επιστροφή στο παρελθόν προεξοφλείται και αποτυπώνεται κάτι που ακόμη δεν είναι ορατό στο σύνολό του, στην έκτασή του.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν τον κίνδυνο εάν δεν συμβεί κάποια θεαματική ανατροπή και συνεχιστεί το ξεπούλημα από ξένους (και Έλληνες ) το Χ.Α. να υποχωρήσει και πάλι προς τα χαμηλά - ελάχιστα του 2012. Τι θα μπορούσε να αλλάξει για λίγο έστω τους όρους του παιχνιδιού, το short ξεπούλημα που συντελείται επί δικαίους και αδίκους; Εκτός από την επαναφορά των διεθνών αγορών σε ανοδική τροχιά (δευτερεύων) κάποια ανατροπή της... τελευταίας στιγμής στο εσωτερικό μέτωπο (πρωτεύων).

Οι αναλυτές στην πλειονότητά τους εμβρόντητοι, με τον Απόστολο Μάνθο να σημειώνει πως η απώλεια της ζώνης στήριξης των 860-850 μονάδων άνοιξε επικίνδυνα το... κενό προς την επόμενη σημαντική ζώνη των 800-790 μονάδων.

Ομως όπως σημείωνε ψύχραιμος (ακόμη) παίκτης η επαναφορά του κλίματος του 2012 ακυρώνει όλα όσα ξοδεύτηκαν αυτήν την περίοδο. Μετά από 2,5 χρόνια ασφυκτικής υπερφορολόγησης κι αφαίμαξης εισοδημάτων, καταθέσεων, αξιών, συρρίκνωσης του εγχώριου επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας έχουμε επανέλθει στο... σημείο κινδύνου.

Οι δανειστές από την πλευρά τους δεν φαίνεται να βιάζονται, αφού σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr τον Ιανουάριο αναμένεται η επιστροφή του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε προληπτική γραμμή θέλει να μετατρέψει το πρόγραμμα η Ελλάδα, είναι ο εύγλωττος τίτλος.

Ωστόσο μεσολαβεί χρόνος, χρόνος πολύς με την ένταση που τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις, και το Χ.Α. κι η αγορά χρειάζονται ανάσες... εχθές.

Η καταγραφή της απαξίωσης με αριθμούς είναι... τρομακτική: Στο 1,48 ευρώ -νέο ιστορικό χαμηλό- η μετοχή της Εθνικής με την αποτίμηση του ομίλου στα 5,12 δισ. ευρώ. Στο 0,93 η μετοχή της Πειραιώς με αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ, στο 0,462 της Alpha Bank με αποτίμηση 5,90 διςσ. ευρώ και στο 0,215 η Eurobank με αποτίμηση 3,16 δισ. ευρώ. Συνολικά 19,85 δισ. ευρώ όταν μόνο (ενδεικτικά αναφέρεται) η ζημία από νέα NPLs (από το καλοκαίρι του 2012) υπολογίζεται σε 55 δισ. ευρώ.

Στα 5,46 ευρώ η ΔΕΗ με αποτίμηση 1,27 δισ. ευρώ, στα 8,35 του ΟΤΕ με αποτίμηση 4,09 δισ., στα 8,21 του ΟΠΑΠ με 2,62 δισ. ευρώ.

Σε ανάλογη δεινή θέση έχουν περιέλθει ισχυρές επιχειρήσεις και όμιλοι καθώς οι απώλειες για τη μετοχή λ.χ. του Μυτιληναίου έχουν φθάσει στο 20,42% σε διάστημα εβδομάδας, στο 23,64% για τη ΓΕΚ/Τέρνα, στο 19,31% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 18,95% για την ΕΥΔΑΠ, στο 18,53% για τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.ο.κ.

Είναι λογικό σε τέτοιες συνεδριάσεις η τεχνική ανάλυση να περνά σε... δεύτερη μοίρα, παρ΄ όλα αυτά ο Βασίλης Μαρκάκης σημειώνει πως υπό κανονικές συνθήκες θα δικαιολογούνταν μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση από τις 818 μονάδες σε μία καθαρά τεχνικής μορφής -κυρίως- κίνηση και τίποτε περισσότερο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στις 852 και στις 870 μονάδες είναι οι νέες αντιστάσεις για τον Γ.Δ. (μέχρι πρότινος στηρίξεις). Για τον δε FT 25 στις 262 μονάδες συμπληρώνεται διόρθωση 66% του ευρύτερου ανοδικού κύματος από τις 168 έως τις 445 μονάδες. Ομως όπως αναφέρεται στο The Traders' Diary θα πρόκειται για καθαρά τεχνική κίνηση με τον δείκτη δύσκολα να υπερβαίνει τις 277 και 282 μονάδες, μέχρι πρότινος στηρίξεις του ft 25.

(*) Κατά την εκτίμησή μου, πίσω από την εικόνα της χρηματιστηριακής κατάρρευσης κρύβεται ένα πολύ πιο σύνθετο, βαθύ, συστημικό πρόβλημα που φοβάμαι πως θα βρούμε πολύ επώδυνα μπροστά μας.
Εκτίμηση την οποία εκτενώς παραθέτω στο φύλλο του Μετόχου, που κυκλοφορεί σήμερα.

 

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v