Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βουτιά-ρεκόρ για το Γενικό Δείκτη!

Απώλειες 20% σε μόλις τρεις συνεδριάσεις καταγράφει ο ΓΔ. Χάθηκαν 13 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Σε νέα ιστορικά χαμηλά Εθνική, Eurobank, Viohalco, Αττικής αλλά και τα warrants ΕΤΕ-Πειραιώς. Τι εκτιμούν οι αναλυτές. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο "έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου" αναφέροντας ότι για τον Γενικό Δείκτη οι 880 μονάδες και για τον FTSE25 οι 280 μονάδες αποτελούσαν καίρια σημεία "stop loss", για αρκετούς από όσους παρέμεναν εντός Αγοράς.

Επίσης στο ίδιο σχόλιο αναφερόταν ότι "σε περίπτωση που διασπαστεί καθοδικά η ζώνη των 103 - 100 μονάδων, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, οι πιθανότητες νέου ισχυρότερου "sell off" δείχνουν εξαιρετικά ισχυρές.

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν και τα δύο αρνητικά σενάρια, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο Δείκτη διέσπασε καθοδικά την θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης των 860 - 850 μονάδων, ενώ και οι νέες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος της Κυβέρνησης και στην τρίτη ψηφοφορία, έκλεισαν τα "παράθυρα ελπίδας" από όσους ποντάριζαν σε κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής και εκεί η πτωτική τάση πήρε ανεξέλεγκτη μορφή.

Πλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αν συνεχιστεί το ίδιο κλίμα ξεπουλήματος στους Ελληνικούς τίτλους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επαναπροσέγγιση των χαμηλών του 2012, ενώ ακόμα ζοφερότερη είναι η εικόνα σε επιμέρους τίτλους, καθώς αρκετοί "προσγειώνονται" σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Έτσι σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι μετοχές των Εθνικής και Eurobank, όπως και της Viohalco (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλό του Χ.Α.), όπως και η Αττικής, αλλά και τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς!

Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 20% (και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ 13 δισ. ευρώ)έχοντας υποχωρήσει σε επίπεδα Ιουλίου 2013, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/7/2013 (818,62 μονάδες).

Ημερήσιο Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Σε επίπεδα Νοεμβρίου 2011 ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς χαμηλότερο κλείσιμο έχει σημειωθεί στις 21/11/2011 (262,59 μονάδες).

Εντυπωσιακά χειρότερα τα πράγματα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 100 μονάδων συναντάται τον Μάρτιο του 1987 και πιο συγκεκριμένα στις 6/3/1987 (97,87 μονάδες). Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο Τραπεζικός δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 96,46 μονάδες (-11,19%).

"Margin calls" και επιθετικές κινήσεις "stop loss" δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, ανεξέλεγκτης και ανατροφοδοτούμενης πτώσης, με εμφανέστατο τον "συνωστισμό στην στενή θύρα εξόδου" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ακατάπαυστες οι πιέσεις και στην Αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του Ελληνικού 10ετους επιστρέφει στο 9%.

Ακόμα εντυπωσιακότερα πράγματα συνέβησαν στην Αγορά Παραγώγων και κυρίως στο συμβόλαιο του δείκτη λήξεως Ιανουαρίου (του Δεκεμβρίου λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 19 τρέχοντος). Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι στο Χ.Α. αντί για "January effect" έρχεται "January defect".

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγεί το εντυπωσιακό discount για το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι στις 16.34 οι "market makers" έπαψαν να διοχετεύουν στο σύστημα συναλλαγών εντολές αγορών για να επανέλθουν στις 16.45.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η απώλεια της σημαντικής ζώνης στήριξης των 860 με 850 μονάδων, άνοιξε επικίνδυνα το πεδίο για την καθοδική καταστρατήγηση των προηγούμενων χαμηλών, με κίνηση πλέον προς την άλλη ισχυρή ζώνη στήριξης των 800 με 790 μονάδων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Βραχυχρόνια αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό, καθυστερώντας λίγο το "διαγραμματικό πεπρωμένο" θα μπορούσε να φέρει μόνο η υπερπήδηση των 900 μονάδων κάτι που μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται.

Το ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 850 μονάδες, με ταυτόχρονη επιβεβαίωση από το τζίρο συναλλαγών, έθεσε τέρμα στο βίαιο ανοδικό rebound προσέγγισης των 940 μονάδων αυξάνοντας τα "στοιχήματα", πλέον, όχι μόνο για τις 790 μονάδες αλλά και για τις 740 μονάδες.

"Επειδή τα δεδομένα είναι αρκετά ρευστά η οποιαδήποτε αγοραστική κίνηση θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται με ένα κοντινό 'stop loss' καθώς οι βραχυχρόνιες ποσοστιαίες απώλειες σε αυτό το θολό σκηνικό μπορεί να είναι αποκαθηλωτικές για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, κέρδη, πλην Λονδίνου, στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις να καλύψει μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέζονται ελαφρώς πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, στην πτώση των τιμών του πετρελαίου που ασκούν πιέσεις τόσο στις Κινεζικές Κρατικές εταιρείες ενέργειας, αλλά και στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου της Αυστραλίας, αποδίδουν οι διεθνείς αναλυτές τα αρνητικά πρόσημα.

Από την άλλη, η Kίνα ρίχνει περίπου 65 δισ. δολάρια στο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις Τράπεζες να δώσουν δάνεια στην πραγματική Οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση γίνεται καθώς η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον ετήσιο στόχο για οικονομική ανάπτυξη 7,5%, για πρώτη φορά από το 1998.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για τη Γερμανική οικονομία προχώρησε το Οικονομικό Ινστιτούτο "Ifo" επισημαίνοντας πως η πτωτική πορεία του ευρώ, αλλά και των τιμών του πετρελαίου βελτιώνουν τις προοπτικές. Συγκεκριμένα, το Γερμανικό Ινστιτούτο αναθεώρησε την εκτίμησή του για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 1,5% για φέτος, αλλά και για το 2015.

Περιορισμένη χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή των Τραπεζών και στο δεύτερο γύρο των στοχευμένων φτηνών δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (T-LTRO). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 306 Τράπεζες, που συνολικά άντλησαν από το πρόγραμμα χρηματοδότηση 129,8 δισ. ευρώ. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,7% το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα οκτώ μηνών. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 0,4%.

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 3.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 294.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 300.000 σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών" μικρή υποχώρηση σημείωσε η ανεργία στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στο 25,7%, από 26% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε 73,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των ΔΟΥ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως προκύπτει από έγγραφο του Γκίκα Χαρδούβελη που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

"H Eλλάδα δεν θέλει να αντλήσει τα χρήματα που απομένουν από το πρόγραμμα του ΔΝΤ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ. "Οι Ελληνικές Αρχές επιδιώκουν να συνεχίσουν την τρέχουσα συμφωνία με το Ταμείο σε προληπτική βάση" τόνισε ο ίδιος. 

Από σήμερα οι τίτλοι των "Μαϊλλης" και "Cyclon" αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, όσο μπορεί να "ακούει" σε τεχνική ανάλυση μία τέτοια Αγορά "ειδικών συνθηκών", σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 903 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 291 μονάδων, η κρατούσα τάση είναι καθαρά πτωτική. Η δοκιμασία των παλαιών χαμηλών αναμένεται να συνεχιστεί ενώ μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο επίπεδο του 800.

Σύμφωνα με τα ίδια διαγράμματα, επόμενα επίπεδα πιθανής στήριξης είναι οι 92 μονάδες για τον Τραπεζικό δείκτη, τα 1,37 ευρώ για την Εθνική, τα 0,42 ευρώ για την Alpha Bank και τα 0,83 ευρώ για την Πειραιώς.

Όσον αφορά τα βραχυχρόνια διαγράμματα και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η απώλεια των 280 μονάδων αποδείχθηκε καταλυτική, επιταχύνοντας την κραταιά πτωτική τάση. Οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 253 και 234 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι το εν εξελίξει "sell off" θα φέρει κάποια στιγμή κάποια ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η εγχώρια πολιτική σκηνή κάθε ανοδικό διάλειμμα θα θεωρείται ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές και μόνο.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με δήλωση εγχώριου παράγοντας της Αγοράς, "οι τιμές θα συνεχίσουν να χορεύουν πολύ έντονα, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις". "Αν οι εξελίξεις στην Βουλή καταλήξουν σε ανάδειξη Προέδρου θα υπάρξει μια περίοδος ανακούφισης. Αντίθετα αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος οι πιέσεις θα πολλαπλασιάσουν τις απώλειες με αποτέλεσμα τα επίπεδα του Οκτωβρίου να φαντάζουν ψηλά".

Από την άλλη και σύμφωνα με εκτίμηση ξένου διαχειριστή, "αυτή τη στιγμή ο αντίκτυπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Οικονομία, αλλά και στην Ευρώπη δείχνει μικρός. Δύσκολα μπορεί η Ελλάδα να εκτροχιάσει την Ευρωζώνη από τη θέση που βρίσκεται, έστω και αν αυτή δεν είναι η καλύτερη. Η Ελλάδα μπορεί, πλέον, να εκτροχιάσει μόνο τον εαυτό της."

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης σκαρφαλώνοντας μέχρι τις 898,82 μονάδες (+0,57%). Όμως μετά τις 10.52 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με ανατροφοδοτούμενη πτώση υποχώρησε μέχρι τις 819,6 μονάδες (-8,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 829,13 μονάδες (-7,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 827,98 με απώλειες 7,39%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 182,6 εκατ. από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΧΑΕ, ΕΣΥΜΒ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Grivalia, Jumbo, ΕΕΕ, Μέτκα, ΟΛΠ και Τιτάν.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil (+0,44%, ο μόνος Δεικτοβαρείς τίτλος που διασώθηκε στο "πράσινο"), ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, με διψήφιες απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Πειραιώς (-13,89%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-13,22%), ΔΕΗ (-10,59%), Ελλάκτωρ (-11,06%), ΟΛΠ (-14,44%), ΟΠΑΠ (-10,86%), MIG (-12,31%), Jumbo (-11,83%), Folli Follie Group (-14,45%).

Κάκιστη η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 111 πτωτικών, ενώ 28 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 10%.

Χαμηλότερα του 25αρη, όπου τα νέα ιστορικά χαμηλά είναι καθημερινό φαινόμενο, ίσως αξίζει αναφοράς η αμυντική διάθεση που επιδεικνύουν οι Πετρόπουλος και Ιατρικό.

Νέες εντυπωσιακές ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου "πήρε κεφάλι" η ΕΕΕ (6,1 δισ), ακολουθούμενη από Alpha Bank (5,9 δισ), Πειραιώς (5,7 δισ) και Εθνική (5,1 δισ).

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια. Αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.456 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18.425, 15.660 για τον Δεκέμβριο, 2.360 για τον Ιανουάριο, 403 για τον Φεβρουάριο και 2 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 260) κινήθηκε μεταξύ 260 και 289 μονάδων, αυξάνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 2,38%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του δείκτη για τον μήνα Δεκέμβριο παρέμεινε κλειδωμένο στο πρώτο "μαξιλάρι ασφαλείας", (υπό τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Παραγώγων). Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό η πρώτη ημερήσια διακύμανση, για τα συμβόλαια του δείκτη, οριοθετείται στο 10% και αφού παρέλθουν 15 λεπτά, ανοίγουν οι συναλλαγές για αύξηση του ημερήσιου ορίου έως το 20%. Στην περίπτωση των Σ.Μ.Ε. επί μετοχών ακολουθείται η ίδια διαδικασία, όμως τα ημερήσια όρια είναι στο 15% και στο 30%. Το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα (Ιανουάριος) πραγματοποίησε συναλλαγές και με απώλειες μεγαλύτερες του 10% και έκλεισε με discount 2,76%.

Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 32.856 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (25.919 ΔΕΗ, 6.500 Τέρνα Ενεργειακή, 11.600 Τιτάν, 65.688 ΟΠΑΠ, 6.957 ΕΧΑΕ, 8.000 ΓΕΚ, 10.383 Αεροπορία Αιγαίου, 11.398 ΕΕΕ, 27.000 Motor Oil, 200.000 Alpha Bank, 6.000 Folli Follie Group, 10.025 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.204), ΔΕΗ (2.986), Alpha Bank (6.640), Εθνική (15.667), Πειραιώς (10.125), Eurobank (12.175), Μυτιληναίο (713), ΟΠΑΠ (991), MIG (2.117), ΓΕΚ (2.871), Motor Oil (104), Ελ. Πετρέλαια (338), Μέτκα (191), ΕΧΑΕ (317), Τέρνα Ενεργειακή (239), Jumbo (249), Folli Follie Group (202), Grivalia (193), Τιτάνα (103).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, έντονο ήταν το ενδιαφέρον και στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν 3.209 δικαιώματα (2.671 calls και 434 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα εκτοξεύθηκε στο 53%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (30.071.097 τεμ.), Eurobank (20.232.630 τεμ.), ΔΕΗ (1.274.804 τεμ.), Πειραιώς (23.946.851 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v