Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαζεύονται οι απώλειες μετά το σοκ της κάλπης

Πτώση μικρότερη από την αρχική καταγράφει ο Γενικός Δείκτης που από το -11% κινείται πλέον στο -3,3%. Απώλειες άνω του 4% για Εθνική, Alpha, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Στο -8% η Eurobank. Kέρδη καταγράφει η Jumbo. Ρευστοποιήσεις στα ομόλογα.

Μαζεύονται, σε κάποιο βαθμό, οι μέχρι πρότινος ακραίες απώλειες, με την αγορά να έχει εισέλθει ήδη στην προεκλογική περίοδο.

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναφέρονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις, αναλύονται ενδεχόμενα και σενάρια χρήσιμα στη συνέχεια (και ) για την αγορά.

Με απώλειες 3,3% για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 820-830 μονάδων μαζεύεται κατά το ήμισυ η αρχική «βουτιά» μέχρι τις 756,80 μονάδες, ενώ ανάλογη διακύμανση, μεταβλητότητα σημειώνεται και για τους άλλους κύριους δείκτες και σχεδόν το σύνολο των μετοχών.

Ακραίες διακυμάνσεις, με τζίρο 96 εκατ. ευρώ (στις 16.00) που παραπέμπουν και σε αξιοποίηση αφορμών για την άσκηση υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Αυξημένη μεταβλητότητα, που όπως εκτιμούσαν ψυχραιμότερα (τώρα ) στελέχη της αγοράς θα χαρακτηρίσει το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας αλλεπάλληλες παγίδες αλλά και συγκυριακά ευκαιρίες για υπεραξίες.

Ακραία διακύμανση για τον ft25 που από τις 274,67 διόρθωσε έως τις 240,84, αλλά και για τον Τραπεζικό Δείκτη που από τις 100,57 βυθίστηκε στα νέα χαμηλά των 81,04 για να αντιδράσει στη συνέχεια προς τις 90 μονάδες.

Για τον κλάδο ενδεικτικά αναφέρεται η διακύμανση για τη μετοχή της Εθνικής που από τα 1,45 υποχώρησε έως τα νέα χαμηλά των 1,26 για να διαμορφωθεί νωρίτερα στα 1,45 ευρώ. Αυξημένη μεταβλητότητα, υψηλή κυκλοφορία για το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (και τις περισσότερες της μεσαίας) με την αγορά να προεξοφλεί την πορεία προς την αναμέτρηση της 25/1 (ή 1/2/2015).

Από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης- σε κλείσιμο- του σημείου αναφοράς των 810 μονάδων αν και όπως εκτιμούσαν εδώ και καιρό φίλοι & αναγνώστες της στήλης «το τελευταίο ανάχωμα των αγοραστών» ορίζεται στο επίπεδο της διόρθωσης 78,6% του FT25 δηλαδή έως την περιοχή των 227 μονάδων.

Νωρίτερα ο δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 240 μονάδες, με την καταγραφή νέων χαμηλών για τον Τραπεζικό Δείκτη και νέων ελάχιστων για Εθνική στα 1,26 ευρώ και Eurobank στα 0,154 ευρώ.

Αντιθέτως, όπως ανέμεναν πολλοί άνθρωποι της αγοράς «κράτησαν» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά με την ΔΕΗ να συνεχίζει έως τα 4,91 ευρώ για να επανέλθει πριν λίγο στα 5,38 ευρώ.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, με την σημερινή αντίδραση του ΧΑ ενισχύεται η εκτίμηση, πως το «ελληνικό πρόβλημα» είναι... μεταστάσιμο, συνεκτιμώντας αφ΄ ενός την εικόνα κυρίως των αγορών του ευρώ- Νότου, αφ΄ετέρου του ότι οι πρόωρες εκλογές είναι και πάλι «πρώτο θέμα» στα ξένα ΜΜΕ. Όπως ανέφεραν:

-Στην αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου, ειδικότερα δε των μετοχών/εταιρειών σηματωρών θα επιχειρηθεί να προεξοφληθούν- σταδιακά- τα πιθανότερα μετεκλογικά ενδεχόμενα,

-Το πρώτο τρίμηνο του 2015, προοιωνίζεται περίοδος αναταράξεων, μεταβλητότητας όχι μόνο για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και για του ευρώ Νότου, ενώ το «ελληνικό πρόβλημα» θα αποτελέσει εκ νέου θρυαλλίδα ανακατανομών στο ίδιο το ευρώ-σύστημα.

Στη σχετική θεματογραφία του Euro2day.gr αναλύονται όλες αυτές οι παράμετροι από την επιβάρυνση της αγοράς ομολόγων, την πίεση στις αγορές του «νότου», τις πρόωρες εκλογές «πρώτο θέμα» στα ξένα ΜΜΕ, με τον εκπρόσωπο της Αγκ. Μέρκελ να δηλώνει πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα (sic).

Ηδη στην αγορά συνεκτιμώνται οι πρώτες προβλέψεις των ειδικών αλλά και οι παράπλευρες παρενέργειες. Ειδικότερα, η BETA χρηματιστηριακή βλέπει χρονιά του πολιτικού ρίσκου το 2015 και «μετρά» δύο βασικά ενδεχόμενα για την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται η ακύρωση των 4 διαγωνισμών για ισάριθμες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.

Είναι προφανές, πως (και) το ΧΑ έχει ήδη εισέλθει σε μία νέα περίοδο, που θα έχει από επουσιώδεις μέχρι συστημικές ανακατατάξεις στους περισσότερους κλάδους και δραστηριότητες της οικονομίας. Που με μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό θα επηρεάσουν ανάλογα και χρηματιστηριακούς κλάδους, μετοχές/εισηγμένες.

Στα του...ταμπλό, η μεταβλητότητα παραμένει, η προσπάθεια συμμαζέματος επίσης, με το ένα Συμβόλαιο του FT25 να έχει δώσει μέχρι αυτή την ώρα περί τις 34 μονάδες στους short αλλά και 16-18 μονάδες στους long μέσα σε μόλις 3-4 ώρες. Η...χαρά του daytrader...

Από τις μετοχές του 25άρη ενδεικτικά η CC/HBC κυμαίνεται από τα 15,94 έως τα 15,50 και νωρίτερα στα 15,73 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ από τα 9,20 στα 8,60 και προ ολίγου στα 9,24 ευρώ, του ΟΠΑΠ από τα 9,01 στα 8 και προ ολίγου στα 9 ευρώ.

Ανάλογα «μαζέματα» παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν στην Αεροπορία Αιγαίου από τα 6,56 ευρώ, στα ΕΧΑΕ από τα 4,41 ευρώ, στη ΜΕΤΚΑ από τα 8,35 ευρώ, στον ΤΙΤΑΝα από τα 17,90 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις έγιναν στο σύνολο των μετοχών του 25άρη (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, Motor Oil, MIG, Grivalia, Jumbo κ.λ.π).

Λίγο μετά τις 16.00 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 95 εκατ. ευρώ (με την αρχική εικόνα που παρέπεμπε σε... sell off να έχει αμβλυνθεί, σε κάποιο βαθμό).

Για την στατιστική σημειώνεται πως 19 μετοχές ήταν στο συν και 99 στο μείον, με 13 από αυτές να υποχωρούν πάνω από 13% και την Eurobank με 12,55% να γράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του FT25.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v