Σε εκλογές στις 25 Γενάρη οδηγείται η χώρα

«Μην έχετε αμφιβολία ότι η νίκη θα είναι δική μας», δηλώνει ο πρωθυπουργός. Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν τα Μνημόνια υποστηρίζει ο Τσίπρας. Οι Ελληνες κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους, σημειώνει ο Βενιζέλος. Παράταση προγράμματος αν υπάρξει νέα κυβέρνηση βλέπει ο Χαρδούβελης.

Σε εκλογές στις 25 Γενάρη οδηγείται η χώρα

Οχι σε Πρόεδρο, ναι σε εκλογές», αποφάσισε η Βουλή, κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για την εκλογή του Σταύρου Δήμα και η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες. Κατά τη ψηφοφορία, υπέρ του προτεινόμενου από την κυβέρνηση προέδρου ψήφισαν οι 168 βουλευτές, που είχαν ψηφίσει και την προηγούμενη Τρίτη, ενώ παρών είπαν 132. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και των ΑΝΕΛ κράτησαν την κομματική γραμμή.

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι 13 ανεξάρτητοι που στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά (Ψαριανός, Αηδόνης, Μάρκου, Νταβρής, Λυκούδης, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος, Ιατρίδη, Μελάς, Γιοβανόπολος, Κουράκος, Κασαπίδης, Οικονόμου).

Οι εκλογές τοποθετούνται στις 25 Ιανουαρίου σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά που αύριο θα πάει στον Κάρολο Παπούλια για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Σαμαράς: Στο λαό η ευθύνη για αποκατάσταση της σταθερότητας 

«Κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι εκλογές οι οποίες περικλείουν κινδύνους και δεν τις θέλει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», δήλωσε Αντώνης Σαμαράς.

«Οι περισσότεροι βουλευτές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και του εθνικού συμφέροντος. Δυστυχώς μία μειοψηφία 132 βουλευτών στους οποίους συναθροίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή σέρνουν τη χώρα σε εκλογές. Όσοι καταψήφισαν φέρουν την ευθύνη των εκλογών. Ό,τι δεν έκανε η Βουλή είναι ώρα να το κάνει ο ελληνικός λαός: να διώξει την αβεβαιότητα και να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια ολοκληρωτικά. Καταφέραμε πολλά σε αυτά τα χρόνια. Ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει να πάνε χαμένες οι θυσίες του και να γυρίσουμε στα ελλείμματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «αύριο θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το συντομότερο δυνατό, στις 25 Ιανουαρίου. Είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ασφαλή πορεία της χώρας. Φθάσαμε πολύ κοντά στην ασφαλή έξοδο από την κρίση. Ούτε οι θυσίες ούτε η ανάκαμψη, που έχει αρχίσει, θα ματαιωθούν. Κανείς δεν θα θέσει σε αμφισβήτηση τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Στις τέσσερις εβδομάδες θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πόσο κοντά είμαστε στην έξοδο από την κρίση. Αλήθεια και ευθύνη, όχι συκοφαντίες, ψέματα, λαϊκισμός και πυροτεχνήματα, όχι εκλογικοί εκβιασμοί».

Τσίπρας: Σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα Μνημόνια

«Σήμερα είναι ιστορική μέρα για την ελληνική δημοκρατία, οι βουλευτές απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξέφρασε την οδύνη του για τις χαμένες ζωές στο Norman Atlantic και ευχαρίστησε τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

«Οι Έλληνες βουλευτές, τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης απέδειξαν ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, όσες πιέσεις και μεθοδεύσεις και αν κάποιοι σκαρφιστούν. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αποφασισμένη να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, τότε οι βουλευτές δεν μπορούν παρά να ανταποκριθούν στο καθήκον, να εναρμονιστούν με τη λαϊκή βούληση.

Σήμερα, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που επί δυόμισι χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που ήδη είχε αποφασίσει και δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Με τη θέληση του λαού μας, σε λίγες μέρες θα είναι παρελθόν και τα μνημόνια της λιτότητας. Το μέλλον ήδη ξεκίνησε. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι».

Βενιζέλος: Οι Ελληνες κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους

«Προχωρούμε σε διάλυση της βουλής λόγω εκβιασμού των θεσμών από την αντιπολίτευση με τις ψήφους της ΧΑ.», υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Η χώρα οδηγείται στην αστάθεια, όχι μόνο από τους βουλευτές του συνταγματικού τόξου αλλά και από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τόνισε.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «οι Έλληνες κρατούν τη μοίρα τους στα χέρια τους». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «έχουμε να προστατεύσουμε ένα τεράστιο κεκτημένο. Να διαφυλάξουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είμαστε ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.»

«Μετεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ θα είναι μαζί με όλη τη Δημοκρατική Παράταξη παρών ως εγγυητής των πολιτικών εξελίξεων, ένας ρόλος που δεν μπορούν να παίξουν νέα κόμματα που έρχονται να λειτουργήσουν ως η νέα ΔΗΜΑΡ» υπογράμμισε.

«Κάποιοι μπορεί να μας μισούν, να μας βρίζουν και να μας χρεώνουν όλα τα δεινά της μεταπολίτευσης. Πάταξον μεν, άκουσον δε. Είναι για το καλό της χώρας και της οικονομίας», υπογράμμισε.

Κουβέλης: Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα

«Η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να επισπεύσει την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών» δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. «Έφερε νωρίτερα τη σχετική διαδικασία, αν και γνώριζε ότι με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί δεν μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι η αφετηρία εξελίξεων που θα κάνουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής με προοδευτικό περιεχόμενο. Η ΔΗΜΑΡ σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της».

Στ. Θεοδωράκης: Τώρα είναι η ώρα των πολιτών

«Οι επαγγελματίες της πολιτικής έπαιξαν τα πολιτικά παιγνίδια τους καθοδηγούμενοι από το κομματικό τους γινάτι. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών», δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν τον τυφλό κομματισμό, ένα σύστημα που εργάζεται για τον εαυτό του αδιαφορώντας για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων. Το Ποτάμι είναι εδώ έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις».

Κουτσούμπας: Χρειάζεται ένα ποιο δυνατό ΚΚΕ

«Αρκετά πληρώσαμε τα ψέματα των κομμάτων της ΕΕ. Αρκετά ματώσαμε για τα μονοπώλια», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που χρειάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας, λαϊκής συμμαχίας, δυναμικής αντιπολίτευσης, ενίσχυσης της πάλης για συνολική ανατροπή είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στη βουλή. Αυτό θα μετρήσει για το λαό, για τη χώρα».

Καμμένος: Το δίδυμο που διαπραγματεύονταν με την τρόικα μέσω e-mail τελείωσε

Σημαντική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ αμέσως μετά το τέλος της τρίτης ψηφοφορίας. «Η παρένθεση Σαμαρά – Βενιζέλου τελείωσε. Το δίδυμο που διαπραγματεύονταν με την τρόικα μέσω e-mail, οι εκβιασμοί τελείωσαν . Από δω και πέρα οι Ελληνες θα πρέπει να είναι ενωμένοι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.

Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση αρχές Φεβρουαρίου απαιτείται παράταση

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αμέσως μετά τη ψηφοφορία εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει κυβέρνηση μέχρι αρχές Φεβρουαρίου ή αν υπάρξει νέα κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί παράταση του Μνημονίου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών θα δουλεύει εντατικά στο μεσοδιάστημα. Υποστήριξε ότι αν έβγαινε σήμερα ΠτΔ η τρόικα θα ήταν εδώ στις 10 Ιανουαρίου. «Τώρα όλα πάνε προς τα πίσω».

Τα επόμενα βήματα

Σε λίγη ώρα συνεδριάζει και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο αυτής της κυβέρνησης υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά. Διαδικαστικά πλέον, αφού δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της και ακολούθως, ως πρώτη της υποχρέωση, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτούνται 180 ψήφοι, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει και πάλι για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν και πάλι δεν υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός, τότε θα αρκεί έστω και μία ψήφος για να εκλεγεί. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι θα είναι τουλάχιστον δύο, τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Φίλιππος Πανταζής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v