Χρηματιστήριο: Πτωτικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Στις μετοχές των ΔΕΗ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς επικεντρώνονται οι πωλητές. Στο επίκεντρο τα σενάρια περί Grexit και οι εγχώριες πολιτικές ζυμώσεις εν όψει εκλογών. Πού προκύπτουν ευκαιρίες.

Κόντρες για το... Grexit σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το Χ.Α. να μετρά τις επόμενες 13+1 κρίσιμες συνεδριάσεις μέχρι την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 836,24 μονάδες (ενισχυμένος 1,22% στην πρώτη συνεδρίαση του 2015), τον FT 25 στις 267,97 (+1,17%) και τον Τραπεζικό Δείκτη στις 97,96 μονάδες. Αλλά με συναλλαγές... αστείες, μόλις 30,6 εκατ. ευρώ, με 44,2 εκατ. τμχ., με το 57% να αλλάζει χέρια στις τραπεζικές μετοχές.

Για τον κλαδικό δείκτη η απόσταση ασφαλείας από το ιστορικό χαμηλό παραμένει στις 15 - 16 μονάδες περίπου, σε σχέση με τον πυθμένα των 81,04 μονάδων.

Το κλίμα στην αγορά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από αυτό που καταγράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σημειώνοντας πως για τους περισσότερους αναλυτές «χρειάζεται πολύ θάρρος» για να τοποθετηθεί κάποιος στην παρούσα φάση σε ελληνικές αξίες, μετοχές και ομόλογα.

Σε «καυτό» δίμηνο για οικονομία και αγορά αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, κάνοντας λόγο για τις... σβηστές μηχανές του Δημοσίου τις επόμενες 60 ημέρες. Σε σημείο που, όπως σημειώνει και η Έλενα Λάσκαρη, «πάγωσε» το ενδιαφέρον ακόμη και για τις 100 δόσεις.

Κάπως έτσι, με... σβηστές μηχανές εκτιμάται πως θα κυλήσουν τουλάχιστον οι επόμενες συνεδριάσεις προς την Κυριακή της 25ης/1 με τις όποιες κινήσεις των επενδυτών να παραμένουν ακόμη σε συνθήκες... ψύχους τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο και στα παράγωγα.

Ο χαμηλός τζίρος, χαμηλότατος, της τελευταίας συνεδρίασης και το υποτονικό κλίμα στο ΧΠΑ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι ενεργότερο, τουλάχιστον σύντομα.

Στο θέμα του euro2day.gr σχετικά με τους τριγμούς που προκάλεσε ακόμη ένα δημοσίευμα του Der Spiegel αποτυπώνεται μέρος του κλίματος που διαμορφώνεται στη γερμανική πολιτική σκηνή, στην ελίτ και στα συμφέροντα της χώρας, τις... προβοκάτσιες που θα στήνονται όσο πλησιάζει η κρίσιμη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης.

Σημειωτέον πως στην τελευταία συνεδρίαση ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,42% στις 9.764,23 μονάδες, με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να εξακολουθούν να επηρεάζουν σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό όλες τις ευρωπαϊκές, από τη γερμανική μέχρι αυτές του Νότου. Ρυθμός που λίγο ως πολύ θα κυριαρχεί τις επόμενες ημέρες με ορίζοντα και την πρώτη λήξη στην αγορά παραγώγων τη μεθεπόμενη Παρασκευή (16/1).

Ωστόσο, και παρά το κλίμα που κυριαρχεί, λιγοστές αφορμές για «γρήγορες κινήσεις» φαίνεται πως μπορούν να αξιοποιηθούν. Δεδομένης της ρηχότητας της αγοράς, του παγωμένου κλίματος, της στάσης κυρίως των ξένων δίνεται η δυνατότητα σε εγχώρια επενδυτικά σχήματα και σε μεμονωμένους να κινηθούν με χαμηλότερο κόστος, επιχειρώντας να βελτιώσουν κάπως τη θέση τους.

Στα 4,75 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, στα 9,29 ευρώ του ΟΠΑΠ (με 4,38%), στα 5,55 ευρώ της ΔΕΗ (με 2,78%), στα 7,33 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου (με 6,23%) αλλά και στο 0,68 ευρώ (4,94%) η μετοχή της Άνεμος, στο 1,87 ευρώ (11,98%) της Frigoglass, ενώ περιπτώσεις ανάλογες υπήρξαν και σε μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία.

Εκτίμησή μας πως εάν η αγορά καταφέρει να κρατήσει τα χαμηλά, λ.χ. για τον τραπεζικό δείκτη τις 81 μονάδες, και ο Γ.Δ. κινηθεί σε ένα εύρος με χαμηλό τις 810 (795 μονάδες) και... υψηλό τις 880-890, μεμονωμένες ευκαιρίες θα δίνονται τις επόμενες ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v