«Πάγωσε» το ενδιαφέρον για τις 100 δόσεις

Πάγωσε το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μόλις 150.000 οι αιτήσεις στο Taxisnet για οφειλές 1,3 δισ., όταν τα χρέη υπερβαίνουν τα 75 δισ. ευρώ. Ρύθμιση σε έως 24 δόσεις επιλέγει η πλειονότητα.

«Πάγωσε» το ενδιαφέρον για τις 100 δόσεις

Το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό. Το πρώτο εικοσιτετράωρο ενεργοποίησης της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις, 9.400 φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις για την τακτοποίηση των οφειλών τους. Τα γκάζια έμειναν πατημένα το πρώτο δεκαήμερο. Μετά άρχισε η κόπωση, μετά ήρθαν και οι εκλογές και κάπως έτσι, οι αιτήσεις ρύθμισης έπεσαν στο... ρελαντί.

Ίσα που ξεπερνούν τις 150.000 όταν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία μπορούν να ενταχθούν στη μάξι ρύθμιση φτάνουν τα 4 εκατομμύρια και οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν πια τα 75 δισ. ευρώ εκ των οποίων 12,5 δισ. δημιουργήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2014.

Συνολικά, οι επικυρωμένες αιτήσεις περιορίζονται με βάση πληροφορίες σε 125.000 (για τις υπόλοιπες 25.000 δεν έχει πληρωθεί η πρώτη δόση, ώστε να αρχίσει να τρέχει η ρύθμιση), και αντιστοιχούν σε φορολογικές οφειλές 1,3 δισ. ευρώ. Στο ταμείο του Δημοσίου έχουν εισρεύσει κάτι παραπάνω από 70 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της πρώτης δόσης, όταν μόνο σε ένα μήνα, το Νοέμβριο, δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 1,5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων επιλέγει 12 ή το πολύ 24 δόσεις, με τις 100 να αποτελούν επιλογή για ελάχιστους (είτε διότι τα χρέη τους είναι υψηλότερα των 15.000 ευρώ οπότε μπορούν να επιλέξουν έως 72 δόσεις, είτε διότι οι 100 δόσεις κοστίζουν ακριβότερα).

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η ρύθμιση δεν... τραβάει. Τη χαριστική βολή φαίνεται να έδωσε η πολιτική αναταραχή και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών βάζοντας σχεδόν στα αζήτητα τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι φορολογούμενοι ανέστειλαν τους σχεδιασμούς τακτοποίησης των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων περιμένοντας ίσως να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό. Ούτως ή άλλως, η προθεσμία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 1η Οκτωβρίου σε έως και 100 δόσεις λήγει στο τέλος Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v