Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φτερό στον άνεμο» το Χρηματιστήριο

Μεγάλη πτώση με μικρό τζίρο στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις, απουσία αγοραστών για το σύνολο των blue chips. Βαριές απώλειες για τράπεζες, ΜΙG, Μotor Oil, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Στην... κατάψυξη (και ) το Χ.Α., με... θερμοκρασίες χαμηλότερες και των 800 λίγο πριν από τις 14.00.

Ερμαιο στις πιέσεις και των εντεινόμενων σεναρίων από το εξωτερικό οι μετοχές των ελληνικών εταιρειών βυθίζονται όχι τόσο λόγω της υπερπροσφοράς τίτλων όσο εξαιτίας του παγώματος κάθε αγοραστικής επενδυτικής κίνησης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Ενδεικτικό το γεγονός πως με μόλις 20 εκατ. ευρώ (στις 14.00) η αγορά υποχωρούσε πάνω από 4,30% στα όρια των 799 μονάδων, καθώς στο σύνολο των μετοχών του FT25 συνεχιζόταν εκκωφαντική η απουσία των επενδυτών/αγοραστών και η σταθερή περιορισμένων συναλλαγών μείωση θέσεων από ξένους διαχειριστές.

Στην περιοχή των 255 μονάδων ο FT25, στις 91,35 ο Τραπεζικός με το 43% των συναλλαγών να αλλάζει χέρια σε μετοχές του κλάδου και το υπόλοιπο ποσοστό να περιλαμβάνει πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Στις 16:00, με συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ υποχωρούσε 5% στις 792 μονάδες, με τον FTSE 25 k;atv ap;o tiw 254 μονάδες. 

Χαμηλές, πολύ χαμηλές μεν, οι συναλλαγές/πωλήσεις, ικανές ωστόσο να βυθίσουν έως 9% χαμηλότερα τίτλους των ΕΥΔΑΠ, Eurobank, MIG, Motor Oil, ενώ και η μετοχή της Εθνικής νωρίτερα υποχωρούσε έως 7,25% στο 1,38 ευρώ.

Όπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων το Χ.Α., οι ελληνικές αξίες (μετοχές κ.λπ.) έχουν εισέλθει ήδη σε φάση περαιτέρω απαξίωσης κι αμφισβήτησης, κατάσταση που δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά τουλάχιστον μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Με τη λογική πως.. εχθρός του φθηνού είναι το... φθηνότερο, δεδομένης της... Grexitολογίας που εντείνεται (και... προβοκατόρικα, πολλές φορές) από ξένους οίκους, ΜΜΕ και συμφέροντα, δύσκολα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ουσιαστική κίνηση από την πλευρά των ξένων.

Συνεκτιμώντας τη ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου και την ευκολία που μία μετοχή μπορεί την Παρασκευή να αντιδράσει έως 5%, τη Δευτέρα να διορθώσει μέχρι 5,55% με μέτριους, πολύ μέτριους τζίρους, θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογες κινήσεις και μεταβλητότητα σε μία αγορά που βρίσκεται εδώ και μήνες σε καθοδικό κανάλι.

Επίσης, το γεγονός πως από τη μία πλευρά υπάρχουν (κυρίως) ξένοι που θέλουν να μειώσουν τις θέσεις τους και από την άλλη ελάχιστοι αγοραστές σε όλο και χαμηλότερες τιμές, επιβαρύνει τη διαμορφωμένη πτωτική τάση.

Αυτό προκαλεί πρακτικά προβλήματα από τη στιγμή που ένας ξένος έχει για παράδειγμα προς πώληση 100.000 μετοχές μίας εταιρείας του FT 25 (εκτός τραπεζών και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ) και οι εν δυνάμει αγοραστές καλύπτουν μέρος μόνον της εντολής, και αυτό σε φθηνότερες τιμές. Εύλογα έρχεται το μείον 6% και 7% μίας κατά τα άλλα συντηρητικής επιλογής.

Κατά 7,20% υποχωρεί η μετοχή της ΜΟΗ στα 6,06 ευρώ με συναλλαγές 22.451 τεμαχίων (στις 14.13) αξίας 139.438 ευρώ, κατά 6,80% στα 5,89 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με 10.242 τεμάχια αξίας 60.561 ευρώ. Ανάλογα σημαντική διόρθωση με μέτριο τζίρο και λιγοστούς αγοραστές αρκετά χαμηλότερα παρατηρείται στους τίτλους της Τέρνα Ενεργειακής και της Viohalco αλλά και σε μετοχές με μικρότερη -έως ελάχιστη- έκθεση σε ξένα χαρτοφυλάκια (ΑΝΕΜΟΣ, Fourlis, Lamda Development).

Και αυτή η αργή απαξίωση, με χαμηλούς τζίρους, είναι ό,τι χειρότερο συμβαίνει για μετοχές πολλών υγιών εισηγμένων, σημείωνε χρηματιστηριακή πηγή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v