Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 800 μονάδες με πιέσεις στις τράπεζες

Νέα πτώση καταγράφει το Χρηματιστήριο με τον τραπεζικό δείκτη στο -4%. Απώλειες 7% για τη Eurobank. Στο «κόκκινο» Εθνική Tράπεζα, Πειραιώς, Alpha, Μυτιληναίος. «Κρατούν» Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ. Μέτριες οι συναλλαγές.

Χαμηλότερα των 800 μονάδων και πάλι, με πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25, με σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες και τη Eurobank να κλίνει απειλητικά προς τα ιστορικά ελάχιστα.

Με λίγες συναλλαγές, λιγότερες από το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, αλλά απόντες τους εν δυνάμει αγοραστές και σταθερούς τους πωλητές.

Η αδυναμία του Χ.Α. να κρατηθεί ψηλότερα (αρχικά) των 820 μονάδων και η εν συνεχεία εύκολη διολίσθησή του κάτω και από τις 800 με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, εμφανής όσο και καταλυτική, επιβαρύνει και πάλι την τάση για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Έως 4% χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών καθώς ρευστοποιήσεις γίνονται από την πρώτη κιόλας εντολή και στις τέσσερις συστημικές μετοχές. Μεγαλύτερες του 8,9% οι απώλειες για τη μετοχή της Eurobank που έχει πάρει κλίση προς το 0,154 ευρώ (ιστορικό ελάχιστο στις 29/12) και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό, πως λίγο πριν από τις 11.00 στη μετοχή της Eurobank είχαν γίνει οι περισσότερες συναλλαγές, ενώ ακολουθούσε η Εθνική.

Με πωλητές χαμηλότερα έως το 1,39 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, ρευστοποιήσεις έως το 0,46 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ μέχρι το 0,882 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς.

Θυμίζω πως στο προσυνεδριακό σχόλιο του Εuro2day.gr αναφερόταν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση γύρισε μέσα στον γενικότερο χαμό που προκλήθηκε πανευρωπαϊκά με αφορμή την κίνηση της Κ.Τ. της Ελβετίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται εσωτερικά ζητήματα, που σχετίζονται με τις τράπεζες, τη ρευστότητα, τα διαθέσιμα κλπ.

Γι' αυτό και θα επιμείνω στον τραπεζικό κλάδο θεωρώντας τον καθρέφτη όχι μόνο όσων διαδραματίζονται αλλά και όσων έχουν δρομολογηθεί για τη συνέχεια, όπως και εκείνων που αναμένονται ευρύτερα στον κλάδο.

Με οροφή-αντίσταση τις 102-103 μονάδες, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε εχθές μέχρι τις 95, με κρίσιμη τη στήριξη λίγο χαμηλότερα στις 92/91 μονάδες. Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για το... πλήγμα στα πλάνα αναδιάρθρωσης όσο και η στάση των ξένων, κυρίως των αμερικανικών οίκων, τελευταία. Παράλληλα η αγορά θα αποτιμήσει και την προσφυγή στον ELA από δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Κατά γενική εκτίμηση, κρίσιμη όσο και πονηρή η συγκυρία, μας υποχρεώνει να επικεντρωθούμε στον τραπεζικό κλάδο (όπου και οι πιο ουσιώδεις εκκρεμότητες αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα). Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε από εχθές πως η στάση των δύο αμερικανικών οίκων θα έπρεπε να έχει προβληματίσει ειδικά τους βραχυπρόθεσμους και όσους έχουν έκθεση σε μετοχές του κλάδου.

Με τις απώλειες να διευρύνονται για τον κλάδο (έως -4,21% προς τις 91 μονάδες, στις 11.05) θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού στηρίξεις και φρένα για τον FT 25 που επίσης έχει πάρει επικίνδυνα κλίση προς τις 250 μονάδες.

Κατ΄ αρχάς σταθερή στα 14 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς CC/HBC, με ελαχιστότατο τζίρο (μόλις...115 μετοχές στις 11.05), ενώ σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ συνεχίζονται οι πωλήσεις εντονότερες στον τίτλο του Οργανισμού ηπιότερες σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Να προσεχθεί πως η μετοχή του ΟΠΑΠ διόρθωσε νωρίτερα έως τα 8,85 ευρώ, ενώ ΟΤΕ και ΔΕΗ επιχειρείται να βρουν στηρίξεις στα 8,70 και 4,82 ευρώ αντίστοιχα. Πωλητές σχεδόν στο σύνολο των μετοχών του FT 25 με εξαιρέσεις τις Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ και FF Group.

Να σημειωθεί πως η διεύρυνση της διόρθωσης, σχεδόν 2%, στις 11.05 γινόταν με συναλλαγές 8,5 εκατ. ευρώ από τα οποία το 78% στις τραπεζικές μετοχές. Στη Eurobank είχε αλλάξει χέρια κι ένα πακέτο 2.500.000 στο 0,169 ευρώ.

* Λόγω της σπουδαιότητας της ημέρας και της βαρύτητας του κλάδου θα ανεβάσουμε στον Εκηβόλο σύντομη εκτίμηση και διάγραμμα του Δείκτη Τραπεζών (από την ομάδα ανάλυσης eZMarket).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v