Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλεκτικές κινήσεις πέριξ των 830 μονάδων

Πτώση καταγράφεται στο ΧΑ, μετά τις εναλλαγές προσήμων, με την αγορά να «κρατά» τα κέρδη του τριημέρου. Στο προσκήνιο οι τραπεζικοί τίτλοι. Κέρδη για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Απώλειες για ΕΤΕ, ΔΕΗ. Στο επίκεντρο τα ομόλογα του ευρωνότου μετά τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου.

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ με αιτία τις ανησυχίες που προκαλεί η «βουτιά» των εσόδων και αφορμή την μεθαυριανή λήξη του μηνός Ιανουαρίου στα Παράγωγα.

Εως 1,67% χαμηλότερα πριν λίγο ο Γενικός Δείκτης πλησιάζοντας επικίνδυνα την σημαντική περιοχή των 820 μονάδων, με τους πωλητές να επικρατούν στην πλειονότητα των μετοχών του ft25 και την τάση να επιβαρύνεται τα τελευταία 30-45΄.

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται λόγος υστέρηση της τάξεως των 3,953 δισ. εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου ροκανίζοντας καταλυτικά το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ δείχνει τη στάση αναμονής (και τη στάση πληρωμών) που τήρησαν οι φορολογούμενοι το Δεκέμβριο με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις.

Εύλογη η ανησυχία καθώς η διευρυνόμενη απόκλιση, τα επιπλέον δισ. ευρώ θα αποτελέσουν εκ των πραγμάτων πρόσθετο βάρος για τη νέα κυβέρνηση (τον σχεδιασμό της, την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις πιέσεις κ.λ.π).

Στην περιοχή των 264 μονάδων ο FT 25 με απώλειες 1,40% και όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η διόρθωση του δείκτη μέχρι τα επίπεδα αυτά διευκολύνει ανοιχτές θέσεις στο ΧΠΑ, την κάλυψη τους χωρίς ζημιά και το κλείσιμο όσων ΣΜΕ παραμένουν στο εύρος αυτό μέχρι τις 270/271 μονάδες.

Να σημειωθεί, πως η λίγο άτσαλη υποχώρηση της αγοράς εγινε με μέτριο τζίρο, ενώ στα χαμηλά ημέρας (15.40΄) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 2,3-2,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον συνολικό τζίρο στα 56 εκατ. ευρώ (στις 15.50).

Κατά 1,71% χαμηλότερα στις 98 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης με την ΕΤΕ να κρατά στα 1,46 ευρώ σε αντίθεση με τις Alpha Bank (0,484), Πειραιώς (0,957) και Eurobank (0,196 ευρώ) που υποχωρούσαν.

Μειώθηκαν τα κέρδη για τις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ ενώ διευρύνθηκαν για την ΔΕΗ.

Ενδεικτικά από τα 9,25 η μετοχή του ΟΤΕ κυμαινόταν νωρίτερα στα 9,03, του ΟΠΑΠ από τα 9,80 στα 9,43 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ οι απώλειες είχαν διευρυνθεί σε 3,39% (5,13 ευρώ), ενώ προβλημάτιζε το - 4,69% για τη μετοχή της CC/HBC στο νέο χαμηλό των 14 ευρώ. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές που λίγο πριν τις 16.00 ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε, πως η προοπτική μίας ευνοϊκής για τις αγορές απόφασης της ΕΚΤ έχει συμβάλει στον περιορισμό των απωλειών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - o DAX έχει ανακάμψει στα επίπεδα των 9.920 μονάδων.

Σαφής βελτίωση της εικόνας και στην αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς ενδεικτικά η απόδοση του 3ετούς έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του 15,8% (7/1) κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα και των αγορών ομολόγων σε χώρες του ευρωνότου.

Υποχωρεί η απόδοση των ομολόγων, ενισχύεται η θέση των μετοχών, με τους ξένους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την ελληνική υπόθεση. Ενδεικτική η τελευταία θέση της Moody's, που βλέπει αύξηση του ρίσκου (για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας), αλλά είναι χαμηλότερο από αυτό του 2012. Στον ρυθμό όλων αυτών των εξελίξεων και η ισοτιμία του υποχωρούντος ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. συνεχίζει να αφομοιώνει, να προεξοφλεί και να αποτιμά το διάστημα μέχρι τις εκλογές αλλά και να βλέπει και μετά την 25η Ιανουαρίου. Για παράδειγμα η Wood εκτιμά πως η νευρικότητα θα συνεχισθεί και μετά τις εκλογές καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους δανειστές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v