Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο ΓΔ, με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση. Στους τραπεζικούς τίτλους επικεντρώνονται οι πωλητές με τον κλαδικό δείκτη στο -7,7% και την Πειραιώς στο -11,2%. Στον αντίποδα η Αττικής με άνοδο 22%. «Έκατσε» ο τζίρος.

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση, ενώ... μαίνονται οι συγκρούσεις πωλητών-αγοραστών. Ρευστότητα και στην αγορά ομολόγων(*).

Έως 1,78% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης κρατώντας ωστόσο την κρίσιμη ζώνη τιμών πάνω από τις 810 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές, υψηλή μεταβλητότητα, εναλλαγές και διαφοροποίηση της εικόνας για τις μετοχές του FT25.

Σταθερά υπό πίεση ο τραπεζικός κλάδος, όπου και το βαρύτερο φορτίο εντολών ρευστοποιήσεων, και στις 4 μετοχές του κλάδου με την Πειραιώς να σημειώνει τη μεγαλύτερη διόρθωση.

Το πρώτο, και κυριότερο, κύμα πωλήσεων, αντανακλαστικών θα έλεγε κάποιος, ως απόρροια της πολιτικής αλλαγής, αποτυπώνεται στον υψηλό τζίρο, στη στάση συγκεκριμένων ξένων διαχειριστών, αλλά με αντίρροπη παρουσία αρκετών διαχειριστών που προβλέπουν την αρχή συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών - νέας κυβέρνησης.

Το Βερολίνο χωρίς να αποκλίνει της πάγιας λογικής του, εμφανίζεται διατεθειμένο να συνεργαστεί υπό τις γνωστές προϋποθέσεις. Από την εξέλιξη αυτής της διελκυστίνδας θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η εικόνα (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που όπως εκτιμούν χρηματιστηριακά στελέχη, θα αρχίσει να διαγράφεται από το τέλος της εβδομάδας.

Οριακά χαμηλότερα των 90 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης με απώλειες 7,15% με σημείο αναφοράς τις 85 μονάδες. Κατά 10,40% χαμηλότερα στο 0,870 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με ζημίες 6-6,8% οι άλλες τρεις με την Εθνική στο 1,37, την Alpha Bank στο 0,437 και τη EUROBANK στο 0,161 ευρώ. Στον αντίποδα, ο τίτλος της Τράπεζας Αττικής ενισχύεται 22%. 

Να σημειωθεί πως το 55% των συναλλαγών είχε γίνει νωρίτερα στις μετοχές του κλάδου, ενώ σημαντικό ποσοστό έχει αλλάξει χέρια σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά διάχυση γίνεται στις περισσότερες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει έως 3,55% υψηλότερα στα 5,83 ευρώ, στον ΟΤΕ οι απώλειες (από τα 7,92 ευρώ) μαζεύτηκαν σταδιακά με αποτέλεσμα η διόρθωση να περιοριστεί στο -1,55% και στα 8,90 ευρώ.

Παραμένουν οι πωλητές στη μετοχή του ΟΠΑΠ με τους πωλητές-αγοραστές στην περιοχή των 8,50 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη σταθερά σε 8-10 τίτλους υπερισχύουν οι αγοραστές τη στιγμή που σε CC/HBC, ΕΛ.ΠΕ., ΟΛΠ, FF GROUP τον πρώτο λόγο εξακολουθούν να έχουν οι πωλητές. Με άνοδο η Αεροπορία Αιγαίου στα 7,60 ευρώ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,98, η ΓΕΚ/Τέρνα στο 1,91, η ΤΕΝΕΡΓ στα 2,05, τα ΕΧΑΕ στα 5,30, ο Μυτιληναίος στα 5,54, η ΜΟΗ στα 6,40, η ΕΥΔΑΠ στα 5,49 ευρώ κ.λπ.

Με απώλειες η CC/HBC στα 14,36 ευρώ με το -3,67% της δεικτοβαρούς μετοχής να επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση του δείκτη. Στα 3,70 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 9,55 της Jumbo, στα 26,75 ευρώ των FF GROUP.

Στα 85 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, νωρίτερα, με τα 65 εκατ. να πραγματοποιούνται στην πρώτη 1,5 ώρα της συνεδρίασης. 

(*) Άνοδος μεγαλύτερη για το 3ετές, μικρότερη για το 10ετές. Συγκεκριμένα κατά 25 μ.β. στο 8,73% το πιο... μακροπρόθεσμο και στο 11,20% για το 3ετές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v