Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ήλθε τούμπα το Χρηματιστήριο

Παρά το θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, οι εξελίξεις της ημέρας βάρυναν το κλίμα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ποιοι τίτλοι ξεχώρισαν. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα. "Βουτιά" 37,69% για τον Τραπεζικό Δείκτη τον Ιανουάριο, στο 14,1% η πτώση για τον ΓΔ.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο πρώτος μήνας του έτους συνήθως (6 στις 10 φορές) σηματοδοτεί την πορεία μιας Αγοράς και για τον υπόλοιπο χρόνο, τότε ο φετινός Ιανουάριος όχι μόνο δεν τήρησε την παράδοση του "January effect", αλλά αποδείχθηκε ο δεύτερος χειρότερος της τελευταίας 12ετιας!

Ξεκινώντας με τα στατιστικά στοιχεία, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταίας της εβδομάδας, αλλά και του μήνα. Μίας εβδομάδας που έφερε σημαντικές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη (-14,10%) και σαφώς περισσότερες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-37,57%).

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφθασαν στο 12,62% και του Τραπεζικού στο 37,69%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 71,5% (σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδας) και έφθασε τα 170,5 εκατ., ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη για μία καθαρά πτωτική εβδομάδα.

Το μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μετοχή του μήνα η ΑΤΤΙΚΑΤ με μηνιαία κέρδη 130,77%.

Από εκεί και πέρα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση "έφερε τα πάνω κάτω" στο Χ.Α., καθώς ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" στον Τραπεζικό κλάδο και το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, έστω και αν έγινε "συγκινητική" προσπάθεια επίπλαστης ψυχραιμίας, κόντρα στην ροή των ειδήσεων, μέχρι τις 16.47, όταν και έδωσαν δυναμικό παρών οι εν δυνάμει πωλητές.

Και βέβαια τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αν δεν υπήρχε το +3,59% του ΟΠΑΠ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για Alpha Bank, Jumbo, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς και στα πρώτα 20 λεπτά ο Γενικός Δείκτης "έβλεπε" τα υψηλά ημέρας.

Ο τίτλος της Alpha Bank είχε αναρριχηθεί στα 0,3590 ευρώ (+10,46%), της Eurobank στα 0,1260 ευρώ (+10,53%), της Εθνικής στα 1,02 ευρώ (+8,51%), της Πειραιώς στα 0,5930 ευρώ (+12,95%) και ο Τραπεζικός δείκτης στις 66,71 μονάδες (+9,5%).

Όμως η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου συναλλαγών, βρήκε τον τζίρο να ξεπερνά τα 23 εκατ. (4,6 εκατ. ήταν τα "πακέτα") από τα οποία τα 22 εκατ. αφορούσαν συναλλαγές στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, σαφής ένδειξη ότι κάποιοι "διορατικοί" εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα "ξεφόρτωναν" με ιδιαίτερη ευχαρίστηση!

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Με σαφώς αδύναμο τον υπόλοιπο 25αρη, πλην ΟΠΑΠ και με εμφανή και σήμερα, την παρουσία πωλητή σε ΟΤΕ και Jumbo, οι πρωινοί αγοραστές σχετικά γρήγορα έχασαν την αρχική τους δυναμική και ήταν περισσότερο από εμφανές ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρωνόντουσαν στην διατήρηση του θετικού προσήμου, για τον Γενικό Δείκτη.

Αυτά μέχρι τις 14.23, καθώς από εκεί και πέρα ο Δείκτης "φόρεσε τα κόκκινα" και τα διατήρησε μέχρι τέλους.

Παρά το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη, η Αγορά έδειχνε αρκετά ψύχραιμη, κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία, αλλά και κόντρα στα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων και τις κινήσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Ξεκινώντας από το πρώτο και πριν συμπληρωθούν λίγες ώρες από τις χθεσινές φήμες για πιθανή αναδίπλωση της Κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ήλθαν οι σημερινές δηλώσεις Λαφαζάνη και έκοψαν κάθε περιθώριο στους συγκρατημένα αισιόδοξους.

Ο υπουργός ενέργειας, μιλώντας στο Reuters ανακοίνωσε την ακύρωση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του ΔΕΠΑ, ενώ αντιτάχθηκε και στην επένδυση των ορυχείων χρυσού από την Καναδέζικη "Eldorado Gold" στη Χαλκιδική.

Το δεύτερο χτύπημα η Αγορά το δέχτηκε από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Βαρουφάκη - Dijsselbloem. "Δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε με μια σαθρά δομημένη τριμερή", είπε ο Υπουργός Οικονομικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Eurogroup. "Υπάρχει ήδη διάσκεψη για το χρέος και αυτή λέγεται Eurogroup. Θα αποφασίσουμε πριν τις 28/2 τι θα γίνει στη συνέχεια", είπε ο Dijsselbloem.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Reuters, όπου σύμφωνα με Κυβερνητικό Αξιωματούχο αναφερόταν ότι "η Ελλάδα θα αρνηθεί τη σχεδιασμένη επιτροπή της τρόικας στην Αθήνα, καθώς η νέα Κυβέρνηση απορρίπτει το μνημόνιο. 

Την ίδια ώρα εκτοξεύονταν οι αποδόσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, ενώ μετά από μέρες έπαιρναν πρωτοβουλίες οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, αυξάνοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις στα συμβόλαια του δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους αναρριχήθηκε στο 9,92%, του 5ετους στο 14,4% και του 3ετους στο 18,93%!

Εννοείται ότι η επιφανειακή ψυχραιμία, με τα παραπάνω δεδομένα δεν θα μπορούσε να κρατήσει για πολύ και αυτό έγινε περισσότερο εμφανές μετά τις 16.47, με μίνι "sell off" και περίπου κάθετη κίνηση του Δείκτη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για ημερήσιο "Gravestone doji" και αφήνοντας εξαιρετικά αρνητικές, τεχνικά, παρακαταθήκες, για τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας! 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

Η καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης των 760 με 735 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη έχει δημιουργήσει τριγμούς στο μεγάλο επίπεδο στήριξης που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δύο μήνες μεταξύ των 820 και 760 μονάδων, βάζοντας έτσι ως διαγραμματικό στόχο τις 690 μονάδες, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο.

Η μεγάλη όμως καθίζηση στις 4 συστημικές Τράπεζες, όπου ελέγχουν το 16,25% της βαρύτητας του Γενικού σε συνδυασμό με την καλή "αντικραδασμική" στήριξη των άλλων ισχυρών εταιρειών, που απαρτίζουν τον Δείκτη, έθεσαν σοβαρή διαγραμματική υποψία ενός πιθανού βραχυχρόνιου σχηματισμού τοπικού πυθμένα πέριξ των 710 μονάδων.

Στοιχείο το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά, όταν ο Δείκτης καταφέρει και "πατήσει" με φίλτρο τριών συνεδριάσεων πάνω από τις 750 μονάδες. Η διατήρηση του Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες θα "λειάνει" την έντονη καθοδική εικόνα των προηγούμενων συνεδριάσεων βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 780 με 790 μονάδες.

Από την άλλη όμως η οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 710 μονάδων θα ανοίξει το πεδίο για την καταγραφή τιμών χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Στο "weekly chart" τιμών ο Γενικός Δείκτης ακούμπησε τη κάτω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καθοδικού καναλιού, στις 710 μονάδες και δείχνει να αντιδράει ανοδικά. Εδώ η ισχύ του καναλιού μπορεί να δώσει έως 130 ανοδικές μονάδες.

Γενικά σε αυτή τη φάση της Αγοράς και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, το "όνειρο" προσέγγισης των 840 μονάδων μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς "εφιάλτες" στους "Bears", καθώς θα ανασυντάξει τις δυνάμεις των "Bulls" βάζοντας ως στρατηγικό στόχο την ανοδική πυρπόληση των 900 μονάδων. Όμως μετά και από την σημερινή συνεδρίαση, αυτό περισσότερο σαν "όνειρο" συνεχίζει δείχνει (!)

-Βαγγέλης Σιούτης

Με έντονη πτώση και σε νέα χαμηλά η τρέχουσα εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές των Τραπεζών "πρωταγωνίστριες" σε αυτή την πτώση με συντριπτικές απώλειες, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η διάσπαση των 760 μονάδων θέτει ως στόχο επόμενης στήριξης για τον Γενικό Δείκτη τις 650 μονάδες και μόνο η άμεση επιστροφή πάνω από τις 760 μονάδες μπορεί να ακυρώσει αυτό το στόχο.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις και τις καθημερινές δηλώσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων Αξιωματούχων. Μόνο όταν δρομολογηθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους και φανούν σημάδια συνεννόησης, θα μπορέσουν να σταματήσουν οι αναταράξεις στην Αγορά.

Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβαθμίσεις αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Όσο αφορά τις Τράπεζες, η συνάντηση Δραγασάκη -Watsa ίσως δείξει τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον τους, καθώς στην Αγορά οι φήμες για το ρόλο του ΤΧΣ και τις επερχόμενες αλλαγές στις διοικήσεις έχουν κυριαρχήσει.

Πολλά τα ερωτήματα για το άμεσο μέλλον και γι αυτό η διακράτηση ρευστότητας από τους επενδυτές επιβάλλεται.

"Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και ένα εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη 650 με 750 μονάδες θεωρείται αναμενόμενο" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα η οποία χαρακτηρίστηκε για τις ακραίες διακυμάνσεις και την έντονη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι βίαιες κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν την εξήγηση τους στις πολιτικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης.

Ο επαναπροσδιορισμός των προσδοκιών σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και η ανησυχία της Αγοράς για την δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών λειτουργίας του Κράτους, έφεραν σε θέση ισχύος τους πωλητές οι οποίοι με ένα τριήμερο πτωτικό σερί έφεραν την Αγορά 18,2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Η αντίδραση της Πέμπτης ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι απώλειες στον Τραπεζικό κλάδο είχαν ξεπεράσει το 40%, δίνοντας στους αγοραστές κίνητρα τεχνικής φύσεως.

Φαίνεται ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία οι αλλαγές που θα επιχειρηθούν από την νέα διακυβέρνηση δεν είναι συμβατές με δεσμεύσεις ή συμφωνίες που περιγράφονται στα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Για να ισορροπήσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον (Χρηματιστήριο, ομόλογα) χρειάζονται δύο παράμετροι α) να διαπιστωθεί μια πιο ενεργή σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την επόμενη συμφωνία και β) να επιταχυνθεί ο χρόνος υλοποίησης της καθώς οι ανάγκες ρευστότητας δείχνουν ιδιαίτερα απαιτητικές, εφόσον δεν αλλάξει κάτι από όσα είναι ήδη γνωστά.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι ικανή να δώσει απαντήσεις και στις δύο αυτές μεταβλητές, καθώς θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των δύο μερών και ως εκ τούτου η Αγορά θα διατηρήσει σταθερή την εστίαση της στον πολιτικό παράγοντα αποκομμένη από την διεθνή τάση, ή τα εγχώρια μακροοικονομικά νέα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων στις 711 μονάδες αναιρώντας πολύ γρήγορα τα δύο σήματα αγορών από MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών. Η διαγραμματική εικόνα, παρά το ότι έφθασε πολύ κοντά στην ανατροπή της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης, επέστρεψε με εμφατικό τρόπο στο πτωτικό κανάλι διατηρώντας το σενάριο προσέγγισης των 660 μονάδων, επίπεδο στο οποίο και εντοπίζεται ένα πιο ανθεκτικό επίπεδο στήριξης.

Το γενικό κλίμα και οι επιμέρους κινήσεις των Δεικτοβαρών μετοχών παραμένουν έντονα φορτισμένες, καθώς οι τζίροι μπορεί να έδειξαν κάποια αποκλιμάκωση της Παρασκευή, το εύρος διακύμανσης ωστόσο υπερέβη για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση το 5% σε επίπεδο Δείκτη.

Ταλαντώσεις αυτής της τάξης δεν αποσβένονται άμεσα και απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση, ειδικά σε όσα κεφάλαια κινούνται ευκαιριακά και με κοντινό ορίζοντα διακράτησης, καθώς ο κίνδυνος επιβάρυνσης της εικόνας από συστημικές πωλήσεις παραμένει υψηλός.

Στις 7,8 και 9 Φεβρουαρίου αναμένεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, ενώ η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας έχει μετατεθεί για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο η σημαντικότερη ημερομηνία πριν τις προγραμματικές δηλώσεις είναι η Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου όπου λήγει η πρώτη προθεσμία άντλησης ρευστότητας από τον ELA, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Nikkei (+0,39%), ASX 200 (+0,34%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Shanghai (-1,59%, υποχωρεί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, υπό το βάρος των ελέγχων που διενεργούνται από τις Εποπτικές Αρχές, για παραβίαση των ορίων "margin" στις συναλλαγές) και Sensex 30 (-1,68%).

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη (με τον Ιανουάριο να έχει καταγράψει τις καλύτερες αποδόσεις των τελευταίων πεντέμισι ετών), ενώ με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο 11,4% μειώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των αναλυτών για διατήρηση του ποσοστού στο 11,5%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης κατέγραψε την πιο απότομη μείωση στην ιστορία τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ο αποπληθωρισμός άγγιξε το -0,6% τον Ιανουάριο από -0,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ήταν δυσμενέστερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν-σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - ότι ο αποπληθωρισμός θα αγγίξει το -0,5%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, από 5% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί με ρυθμό 3%. Για το σύνολο του 2014 η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτύχθηκε με 2,4%, έναντι 2,2% το 2013.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη εκτινάχτηκε τον Ιανουάριο. Ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σκαρφάλωσε στις 98,1 μονάδες από 93,6 μονάδες το Δεκέμβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο του 2004. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα διαμορφωθεί στις 98,2 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα συνεχίσει να κινείται με έντονη μεταβλητότητα και πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, παραμένοντας προσδεδεμένη στην τρέχουσα ειδησεογραφία που θα έχει σαν κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους δανειστές. Όσο διαρκεί αυτή η εικόνα, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κινούνται χωρίς ιδιαίτερες επιμέρους διαφοροποιήσεις ως προς την κατεύθυνση των μετοχών.

Από εκεί και πέρα και αφού στο πρώτο ανοδικό μέρος της συνεδρίασης ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κατόρθωσε να κινηθεί υψηλότερα των 277 μονάδων, κάτι που θα έφερνε κάποιες πρώτες κινήσεις "stop loss" από αυτούς που διατηρούν "short" θέσεις στο Χ.Π.Α. η τελική εικόνα συνηγορεί για νέο κύμα πιέσεων, αν δεν υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο η είδηση - καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα.

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 625 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 4 Φεβρουαρίου, όπως γνωστοποίησε ο ΟΔΔΗΧ.

Αποφάσεις το ταχύτερο δυνατό, ζητεί από τη νέα Κυβέρνηση το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με την τριμηνιαία έκθεση για τα πεπραγμένα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2014. Σημειώνει, άλλωστε, πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές δαπάνες της Χώρας για τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως η νέα Κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει εντός των επόμενων δύο μηνών δάνεια ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια 7 δισ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, προεξοφλεί ότι θα προκύψει μετά τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα έχει ανάγκη 8,8 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την Fitch, το βασικό σενάριο αντανακλά ισχυρά κίνητρα για διακανονισμό και από τις δύο πλευρές. Μια συμφωνία θα ξεμπλόκαρε την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ οι Επίσημοι Πιστωτές της Χώρας θα ήθελαν να αποφύγουν την πρόκληση βλάβης στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό project και τις απώλειες στην υφιστάμενη έκθεσή τους στην Ελλάδα, στην περίπτωση που μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις οδηγήσει σε έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη. Η Fitch σημειώνει πάντως πως ο κίνδυνος για "Grexit" είναι χαμηλότερος απ' ότι ήταν το 2012. Σύμφωνα όμως με τον οίκο, ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιος.

Από την άλλη, η S&P τοποθέτησε την αξιολόγηση "CCC+" των τεσσάρων Ελληνικών συστημικών Τραπεζών σε "Credit Watch Negative". Ο οίκος αξιολόγησης διευκρινίζει σε ανακοίνωση του ότι η τοποθέτηση σε "credit watch negative" σημαίνει πως μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση τους αν κριθεί πιθανή η διακοπή της στήριξης τους από την EKT.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έχοντας επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο αναρριχήθηκε μέχρι τις 748,59 μονάδες (+2,04%). Μετά τις 16.47 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 714,49 (-2,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 716,38 (-2,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 721,93 μονάδες με απώλειες 1,59%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 144,9 εκατ. από τα οποία τα 21,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΕΧΑΕ, ΕΤΕ). Έξι τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ) "απασχόλησαν" το 76% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν συνολικά 273890527 τίτλοι, από τους οποίους οι 252874341 στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΧΑΕ και Jumbo.

Με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΔΕΗ (+0,42%), ΕΥΔΑΠ (+4,14%), ΟΠΑΠ (+3,59%) και Motor Oil (+0,84%).

Αμετάβλητοι οι Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Viohalco (-6,11%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι MIG, Jumbo, ΕΧΑΕ και του 4% οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας, η τελευταία της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοπρόσεκτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.979 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.472, 12.156 για τον Φεβρουάριο και 1.316 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 208,75) κινήθηκε μεταξύ 207,5 και 233,5 μονάδων αυξάνοντας εντυπωσιακά την υπάρχουσα υποτίμηση στο 3,20%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.350), ΔΕΗ (2.028), Alpha Bank (22.022), Εθνική (17.929), Πειραιώς (16.630), Eurobank (8.655), ΟΠΑΠ (723), Μυτιληναίο (597), MIG (984), Ελλάκτωρα (144), ΕΧΑΕ (136), ΓΕΚ (182).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης ο συνολικός όγκος διατηρήθηκε χαμηλά στα 343 τεμάχια (251 δικαιώματα αγοράς και 92 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε στα επίπεδα του 73%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (44.907.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (26.092.609 τεμ.), Εθνική (1.599.420 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v