Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δεν παίρνει... βοήθειες από τις Βρυξέλλες

Επιμένουν οι ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο με τις εξελίξεις από Βρυξέλλες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Στο -11% η Πειραιώς, απώλειες άνω του 8% για Εθνική, Alpha, Eurobank, Ελλάκτωρ. Πτώση και για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Κρατά η Coca Cola.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για λύση στο σημερινό Eurogroup, χαμηλότερα προς τις 850 μονάδες το Χ.Α.

Σε μία συνεδρίαση αναμονής, η ρευστοποίηση θέσεων συνεχίζεται κυρίως απ΄ όσους αποκόμισαν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Κυρίως στις τράπεζες αφού ήταν ο κλάδος όπου μετά από καιρό καταγράφηκαν διψήφιες αποδόσεις, φτάνοντας ακόμη και σε δίπλωμα της τιμής σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων. Ο μέτριος τζίρος είναι ενδεικτικός αφενός της στάσης που τηρείται από την πλειονότητα των ενεργών παικτών, αφετέρου της περιορισμένης μείωσης θέσεων σε μετοχές του ft25.

Ο μέχρι τώρα τζίρος δεν ξεπερνά το 15% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διήμερης σημαντικής αντίδρασης, στις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Θυμίζω πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης χαμηλή τιμή σημειώθηκε στις 793,15 και στη συνεδρίαση της Παρασκευής υψηλή τιμή στις 912,85 μονάδες, διαφορά 119,7 μονάδων, εύρος που... αντιστοιχεί στην ευρύτερη ζώνη των 850 μονάδων ως περιοχής στήριξης για τον Γενικό Δείκτη.

Λίγο μετά τις 14.00 η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 44 εκατ. ευρώ από τα οποία το 62% στις τράπεζες, με την Εθνική να έχει μακράν τις περισσότερες (περί τα 10 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούσαν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί κρίσιμο το διάστημα μετά τις 13.30 -οπότε και θα φανούν περισσότερο οι διαθέσεις ξένων παραγόντων που συνήθως έχουν καλή πληροφόρηση (κυρίως οι συναλλαγές από το City καθώς είναι κλειστή σήμερα η Wall).

Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενδέχεται το σημερινό Εurogroup να καθορίσει την έκταση της διόρθωσης, που μέχρι τώρα εξελίσσεται σε φυσιολογικό πλαίσιο.

Εάν απόψε φανεί πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν αγεφύρωτες διαφορές δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εντονότερων ρευστοποιήσεων στην αυριανή συνεδρίαση.

Εάν, δηλαδή, καταγραφούν (κυρίως στα ΜΜΕ και στις τηλεοράσεις) οι αποκλίνουσες διαφορές δανειστών - Αθήνας και δημιουργηθεί εκ νέου κλίμα συγκρουσιακό, δεν αποκλείεται στο επόμενο 2ήμερο να ακολουθήσουν εντονότερες πιέσεις απ΄ ό,τι σε αντίθετη περίπτωση.

Από το ύφος και την ένταση των εκατέρωθεν δηλώσεων, τη σκληρή ή ευέλικτη στάση των δύο πλευρών πιθανότατα να εξαρτηθεί η αντίδραση της αγοράς βραχυπρόθεσμα. Ηδη ορισμένοι επενδυτικοί πόλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί περιμένοντας να δούνε πού θα καταλήξει η σημερινή συνάντηση και εάν θα οριστεί σύντομα ημερομηνία διεξαγωγής νέας συνεδρίασης.

Ειδικότερα για όσους κινούνται στο αυστηρό όριο των λίγων συνεδριάσεων τέτοιες λεπτομέρειες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν παγίδες και εγκλωβισμοί.

Τεχνικά όσο κρατά (και επιβεβαιώνεται ) η ευρύτερη περιοχή των 850 μονάδων η αγορά δεν δείχνει να κρύβει σοβαρούς κινδύνους εγκλωβισμού αρκεί να μη διευρυνθούν (πέραν των 770 μονάδων) οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών και όσο ο ft25 κινείται πάνω από τις 250 μονάδες.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς οι αναφορές μας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας παραμένουν ισχυρές.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, με την Bundesbank να προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες πως θα πρέπει να βελτιώσουν τις θέσεις ρευστότητας εάν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA. Η γερμανική βολή αφορά άμεσα το ενδεχόμενο αγοράς βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων τις επόμενες εβδομάδες, με τη στάση της BB να χρειάζεται και... δεύτερη ανάγνωση.

Ο σκεπτικισμός του Β. Σόιμπλε, οι δηλώσεις του Γερμανού «τσάρου» κι η απάντηση της ελληνικής πλευράς προφανώς και δημιουργούν κλίμα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν και σε ποιον βαθμό αυτό το κλίμα θα μπορούσε να επηρεάσει πιο αρνητικά την αγορά.

Ωστόσο το αποθαρρυντικό, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, δεν είναι τόσο η αναμενόμενη πίεση που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος όσο η άτακτη υποχώρηση μετοχών-σηματωρών του ft25.

Ενδεικτικά αναφέρεται το -7,62% στα 2,06 ευρώ της ΓΕΚ/Τέρνα, οι πιέσεις και οι απώλειες μετοχών όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά., που σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία δεν δικαιολογούν αυτήν τη συμπεριφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v