Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Μετρημένες» οι ρευστοποιήσεις

Ψύχραιμες οι αντιδράσεις των επενδυτών μετά τις αρχικά έντονες ρευστοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης «δοκίμασε» προς στιγμήν ακόμα και το θετικό πρόσημο και τώρα κινείται στη ζώνη των 840-850 μονάδων. Πτωτικά οι τράπεζες, ανοδικά ΔΕΗ, Coca Cola.

Απαραίτητες οι «ασκήσεις ψυχραιμίας» σε μία συνεδρίαση, όπως (και) η σημερινή. Με ανατροπές, εναλλαγές θέσεων, αυξημένη μεταβλητότητα και διακυμάνσεις που δημιουργούν αλυσιδωτές παγίδες αλλά και ευκαιρίες.

Σε ένα Χ.Α. που εύλογα παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο στις εξελίξεις, ευπαθές στις φήμες και στις διαρροές αλλά και στις προσπάθειες προεξόφλησης όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο.

Θεαματικό γύρισμα της αγοράς στο διάστημα 11.50-12.05, με τον Γενικό Δείκτη μάλιστα να περνά οριακά σε θετικό έδαφος για να ξανακυλήσει χαμηλότερα μέσα σε λίγα λεπτά. Η απεικόνιση και μόνο της διακύμανσης των βασικών δεικτών είναι εύγλωττη του κλίματος που επικρατεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Αρνητικό το άνοιγμα, με μεγάλη διόρθωση κυρίως για τις τράπεζες, προσπάθεια συμμαζέματος μετά τα πρώτα 30΄-45΄, με επιβεβαίωση και τεχνικών στηρίξεων για τον Δείκτη Τραπεζών (650-670 μονάδες), προσεκτικές κινήσεις στα παράγωγα από τους short και ανοδική αντίδραση, για να ακολουθήσει νέα... βύθιση.

Αστάθεια, νευρικότητα, φήμες και διαρροές έχουν προσδώσει υψηλότατο ρίσκο ακόμη και στις ενδοσυνεδριακές κινήσεις, καθώς το εύρος διακύμανσης αρκετών μετοχών ξεπερνά το 15%.

Λίγο πριν από τις 12.00 ήταν αρκετή μία φήμη που... κυκλοφόρησε στην αγορά για να αντιδράσουν αρχικά ο τραπεζικός κλάδος (με αιχμή την Εθνική), εν συνεχεία μετοχές-σηματωροί, αναλαμπή που δεν κράτησε περισσότερο από ένα 5λεπτο.

Από τις 682 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών στις 777, για να διολισθήσει νωρίτερα και πάλι προς τις 755 μονάδες, με οριακά θετικό πρόσημο λόγω της μεταβολής της ΕΤΕ από το 1,07 έως το 1,26 και προ ολίγου στο 1,21 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank από το 0,142 στο 0,17 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, ενώ ανάλογη διακύμανση σημειώθηκε για τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank.

Ακραία μεταβλητότητα και για τα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank, με θεαματικό γύρισμα από το 0,146 στο 0,222 ευρώ για το ΕΤΕΤΠ, από το -16% στο +14% για τα warrants, κινητικότητα σε μετοχές και παράγωγα στοιχεία που δείχνουν ότι στο Χ.Α. εξακολουθούν να θεωρούν πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της επίτευξης «μίας συμφωνίας» μεταξύ δανειστών - Αθήνας.

Η αξία των συναλλαγών λίγο πριν από τις 12.30 ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία το 62% στις τράπεζες.

Ασανσέρ του... τρόμου το Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε και πάλι (μετά τις 12.30-12.35) χαμηλότερα προς τις 840 μονάδες, μετρώντας απώλειες 2,20%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη μεταβλητότητα της συνεδρίασης στην κρισιμότητα των εξελίξεων και στα πολύ στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί στην ελληνική πλευρά.

Η χθεσινή εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών πως ίσως υπάρξει διέξοδος σε διάστημα 48 ωρών, η παραμονή του Γ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες και η συμμετοχή του σήμερα στο Ecofin είναι λογικό να διατηρούν τη σεναριολογία στα ύψη και να καθιστούν ειδικά τους βραχυπρόθεσμους νευρικούς σε όσα ακούγονται και κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Οι ίδιοι σημειώνουν πως και στην αγορά μετοχών και στα παράγωγα αντιπαρατίθενται δύο ομάδες παικτών, αυτοί που εξακολουθούν να θεωρούν επικρατέστερο ενδεχόμενο την επίτευξη «μίας συμφωνίας» και παίρνουν ανάλογες θέσεις, αγοράζοντας στις βυθίσεις της αγοράς, και όσοι βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν και να μην αποκλείουν εμπλοκή στην όλη διαδικασία.

Παράλληλα, η επικείμενη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου σε μόλις τρεις συνεδριάσεις υποχρεώνει σε συνεχείς εναλλαγές θέσεων όσων εκτιμούν το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο. Πάντως, ακόμη και τώρα, όπως και στα κρίσιμα πρώτα 30΄-45΄ της συνεδρίασης, το discount του ΣΜΕ του FT 25 δεν ξεπερνά τις 2-3 μονάδες, απόκλιση που θεωρείται μικρή βάσει όσων διαδραματίστηκαν στο χθεσινό Eurogroup.

Στις 39.339 τα συμβόλαια στον δείκτη, αυξημένες οι θέσεις στις μετοχές των ΕΤΕ (10.773), Alpha Bank (7.085), Πειραιώς (7.204) και Eurobank (13.197), ενώ αυξημένες θέσεις παραμένουν στις μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές του FT 25 σε CC HBC και ΔΕΗ πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης, με τους ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να έχουν συνεχείς πωλήσεις τα τελευταία 25΄-30΄.

Λίγες εντολές αγοράς ενεργοποιούνται στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (από τα 3,93 ευρώ), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (από τα 2,62 ευρώ), της ΕΧΑΕ (από τα 6,11 ευρώ), της Motor Oil από τα 7 ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές αγορές έχουν περιοριστεί οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, με τον DAX στις 10.849 μονάδες (από τις 10.765) και τον CAC 40 στις 4.730 από τις 4.683 μονάδες. Μικρή άνοδος σημειώθηκε προ μισής ώρας και στη σχέση δολαρίου/ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v