Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν σήκωσε κεφάλι το Χρηματιστήριο

Στη μέγγενη της διαπραγμάτευσης και το ΧΑ, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 860 μονάδες και τις τράπεζες συγκεντρώνουν τα πυρά των πωλητών. Περιορισμένος ο τζίρος και λόγω κλειστής Wall. Θετικές εξαιρέσεις στον FT-25 οι Coca Cola και Grivalia. Πώς επηρέασαν οι αλλαγές στα margins.

Νέα αλλαγή σκηνικού στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα να ξεκινά με μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση και τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν δεν "έβαζε πλάτη" ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της ΕΕΕ, που κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε και στο υψηλό ημέρας με κέρδη 1,95%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που "όπλισαν τα χέρια" των πωλητών.

Πρώτον τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και το ισχυρότατο δέλεαρ για "profit taking".

Υπενθυμίζεται ότι σε μόλις δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει αθροιστικά κέρδη 12,72%, ο Τραπεζικός δείκτης αθροιστικά κέρδη 28,6%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε ενισχυθεί κατά 6,7 δισ, ή σε ποσοστό κατά 14,34%.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή είναι γνωστό ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια, στην παρούσα φάση, στο Χ.Α., χαρακτηρίζονται από έντονη "βραχυθεσμοπάθεια", ήταν απόλυτα φυσιολογική η σημερινή, πτωτική, εικόνα, η οποία πήρε σχετική έκταση λόγω της απροθυμίας των αγοραστών να λάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες.

Εννοείται ότι το Τραπεζικό ταμπλό ήταν ο κύριος "εκφραστής" των σημερινών πιέσεων, μαζί με τα Τραπεζικά warrants, καθώς ήταν οι τίτλοι που είχαν υπεραποδώσει κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ οι Τράπεζες, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα είναι οι πρώτες που θα "αισθανθούν" τις "συνέπειες" σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι ο τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 8,86%, της Eurobank με απώλειες 12,09%, της Εθνικής με απώλειες 12,41%, της Πειραιώς με απώλειες 12,72% και της Τρ. Αττικής με απώλειες 16,88%.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "είδε" το χαμηλό ημέρας των 752,49 μονάδων (-11,78%), μέσω των τελικών δημοπρασιών και τελικά έκλεισε στις 754,84 μονάδες με απώλειες 11,5%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο δεύτερος λόγος που οδήγησε στην σημερινή αλλαγή κλίματος και διαθέσεων, είναι ότι οι μέρες που μεσολάβησαν από την Παρασκευή και μετά, δεν πρόσθεσαν "ορατότητα" όσον αφορά το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η προσέγγιση στο σημερινό Eurogroup παραμένει δύσκολη και δεν αποκλείεται νέα συνεδρίαση προς το τέλος της εβδομάδας.

Επίσης οι διεθνείς αναλυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις Draghi, όσον αφορά την "υγεία" των Ελληνικών Τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ διέθεσε επιπλέον 5 δισ. ευρώ στον ELA, ενώ μεθαύριο Τετάρτη το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει, εκ νέου, για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Σαφής ήταν και η προειδοποίηση της Bundesbank προς τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς τις καλεί να βελτιώσουν τις θέσεις ρευστότητας εάν θέλουν να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους από τον ELA. "Θα ήταν αντιφατική η επέκταση των προϋποθέσεων ρευστότητας, με αγορές βραχυπρόθεσμων Κρατικών τίτλων τις επόμενες εβδομάδες", σημειώνει η Bundesbank.

Τρίτος, εξ ίσου σημαντικός λόγος για την σημερινή εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α., ήταν οι σημαντικές αλλαγές που ίσχυσαν από σήμερα στο μοντέλο εκκαθάρισης και διαχείρισης κινδύνου της Αγοράς Αξιών για συμβατότητα με τον Κανονισμό 648/2012 της ΕΕ (EMIR).

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, από σήμερα η ΕΤ.ΕΚ (Εταιρεία Εκκαθάρισης) ορίζεται ως Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος, ενώ υπάρχει νέα μεθοδολογία υπολογισμού και λειτουργία του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης και αλλαγές στη διαχείριση του Περιθωρίου Ασφάλειας του Μέλους (margin, σημερινού κινδύνου διημέρου)

Επίσης υπάρχουν αλλαγές στις αποδεκτές εγγυήσεις για την κάλυψη του margin, νέα μεθοδολογία υπολογισμού των συντελεστών κινδύνου και του ίδιου του κινδύνου και αλλαγές στη διαχείριση των διαθεσίμων της ΕΤ.ΕΚ. και του Κεφαλαίου Εκκαθάρισης

Για το Περιθώριο Ασφάλισης (Margin): Απαιτούνται μετρητά σε Ευρώ, καθώς δεν είναι αποδεκτές για την κάλυψη του περιθωρίου ασφάλισης οι εγγυητικές επιστολές

Για το Κεφάλαιο Εκκαθάρισης: Απαιτούνται μόνο μετρητά σε Ευρώ

Οι απαιτήσεις του "EMIR" έχουν αυξήσει τον υπολογιζόμενο κίνδυνο, ειδικά σε περιόδους αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, λόγω αύξησης των συντελεστών κινδύνου.

Μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής, για την κάλυψη του κινδύνου διημέρου και του πιστωτικού ορίου που αποδίδεται στα μέλη λαμβάνονταν υπόψη το άθροισμα, του ύψους των παρεχόμενων ασφαλειών και της μερίδας του μέλους στο Κεφάλαιο Εκκαθάρισης.

Από σήμερα και εντεύθεν, το Κεφάλαιο Εκκαθάρισης δεν μπορεί να καλύπτει τις απαιτήσεις για τον κίνδυνο διημέρου, ή το Πιστωτικό Όριο. Η κάλυψη του κινδύνου των μη διακανονισμένων συναλλαγών και το πιστωτικό όριο καλύπτεται μόνο από τις παρεχόμενες ασφάλειες.

Συμπερασματικά, οι απαιτήσεις σε μετρητά από τα εκκαθαριστικά μέλη είναι σημαντικά αυξημένες, σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι την Παρασκευή, 13/2.

Τον προβληματισμό μεταξύ των ΑΧΕ, αύξησε και η επιβεβαιωμένη φήμη σύμφωνα με την οποία από σήμερα και μέχρι νεοτέρας, αρκετές από τις θεωρούμενες "διορατικές" ΑΧΕ έκοψαν παντελώς την βραχυπρόθεσμη πίστωση (Τ+2), με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους επιδίδονται στο ημερήσιο trading και δέχονταν εντολές αγορών, μόνο αν αυτές ήταν απόλυτα καλυμμένες με πιστωτικό υπόλοιπο - μετρητά. Μένει να φανεί αν αυτή η κίνηση ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ή κάποιοι από τους επαγγελματίες του χώρου φοβούνται νέο κύμα ρευστοποιήσεων, αν κάτι δεν πάει καλά στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.

Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την σημερινή αργία στο NYSE (President΄s Day), δικαιολογούν στον απόλυτο βαθμό το σημερινό "βύθισμα" του τζίρου.

Μάλλον ήρεμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης Αγοράς, χωρίς να παίρνουν εντυπωσιακές "πρωτοβουλίες".

Εντάθηκαν, κάπως οι μετακυλίσεις θέσεων, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου.

Σε αντίθεση με το Χ.Π.Α., περισσότερο από αισθητή ήταν η επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, να πάρουν εκ νέου την "ανηφόρα": 10ετες (9,48%), 5ετες (13,9%) και 3ετες (16,49%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι εκροές έχουν προβληματίσει σημαντικά, με τον ELA να στηρίζει το Τραπεζικό Σύστημα, παρόλα αυτά και όσο κρατάνε οι διαπραγματεύσεις το πρόβλημα μεγαλώνει, με τις Τράπεζες να προβληματίζονται σημαντικά, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, καθώς το κόστος χρήματος ανεβαίνει σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους ισολογισμούς τους.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, μιας και τα Δημόσια έσοδα, λόγω των εκλογών, έχουν καταρρεύσει σε σημαντικό βαθμό και το σύστημα έχει ανάγκη άμεσης ομαλοποίησης, χωρίς να ξέρουμε αν αυτό που πάμε να κερδίσουμε από τις διαπραγματεύσεις είναι μεγαλύτερο από την όποια καθυστέρηση.

Μία όποια συμφωνία, με όποιο όνομα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, μιας και θα δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική που νομίζει και να μπορέσει να ισορροπήσει και πάλι την Οικονομία, ενώ παράλληλα η Χώρα θα αποφύγει μία ασφυξία που δεν θέλουμε να φανταστούμε.

Να πούμε δε, πως έχει σημασία αν η συμφωνία περικλείει παράλληλα και το δεδομένο βιωσιμότητας του χρέους, που ουσιαστικά από εκεί ξεκίνησε την διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση, κάτι που δεν φαίνεται ως πιθανότητα στην παρούσα, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει την σημαντική διαφορά σε περίπτωση που επιτευχθεί.

Εκτιμάται πως για να υπάρξει ένα τέτοιο δεδομένο, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πράξει αυτά που υπόσχεται.

Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να έχουμε την συνολική εικόνα για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα μιας και μέχρι στιγμής υπογραφές δεν έχουν πέσει.

Τεχνικά το θετικό είναι πως αρκετοί τίτλοι, κυρίως της πραγματικής Οικονομίας, έχουν δείξει σαφώς διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με την συνολική εικόνα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε τίτλους εταιρειών που δεν προβληματίζονται από τις όποιες εξελίξεις στον ίδιο βαθμό, ενώ αρκετές βιομηχανικές μετοχές βοηθιούνται σημαντικά τόσο από την πτώση του ευρώ, όσο και από την πτώση του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα.

Το ρίσκο στην παρούσα φάση είναι μεγαλύτερο, ειδικά για αυτούς που έχουν άγνοια κινδύνου, αλλά και δεν έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και κανόνες, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Από την άλλη καλό θα ήταν να περιμένουμε τα πολιτικά δεδομένα που θα μας δώσουν μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε, για να πάρουμε αποφάσεις με μεγαλύτερο ρίσκο.

"Οι επιλογές μας, στην παρούσα, πρέπει να είναι σε εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα και εταιρείες της πραγματικής Οικονομίας αλλά και με καλά οικονομικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως χωρίς ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορούμε να 'κερδίσουμε' την Αγορά ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο volatility", αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με την απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τον Nikkei να πετυχαίνει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 18000 μονάδων και σε νέα υψηλά 8ετιας.

Με μικρές απώλειες κινούνται τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μικρά κέρδη για πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Ιαπωνική Οικονομία κατάφερε να διαφύγει της ύφεσης το 4ο τρίμηνο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αύξηση του Ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 2,2% σε ετήσια βάση και 0,6% σε τριμηνιαία βάση.

Από την άλλη και σύμφωνα με το "Dow Jones Newswires", η Κίνα προσέλκυσε $13,92 δισ τον Ιανουάριο σε άμεσες ξένες επενδύσεις (στοιχεία του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου), αυξημένες κατά 29,4% σε σχέση με πέρυσι, (στοιχεία του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου). Το ποσό αυτό ήταν μεγαλύτερο από τα $13,32 δισ του Δεκεμβρίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα των 18 Χωρών Μελών της Ευρωζώνης, τον Δεκέμβριο του 2014, διαμορφώθηκε στα 24,3 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 13,6 δισ. ευρώ που είχε αγγίξει το Δεκέμβριο του 2013. Τα τελικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές περίμεναν κατά μέσο όρο εμπορικό πλεόνασμα της τάξεως των 20,5 δισ. ευρώ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 851,83 μονάδες (-4,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 860,25 (-3,77%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 859,7 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,83%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.
Ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) υποχώρησε στα 90,4 εκατ. από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 142916404 τίτλοι, από τους οποίους οι 131267641 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 6%.

Από τις μετοχές του 25αρη και πλην των ΕΕΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ που κατά την διάρκεια της συνεδρίασης "είδαν" και τα δύο πρόσημα, όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο".

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, EEE, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η μετοχή της Εθνικής.

Λίγα τα άξια λόγου χαμηλότερα του FTSE25.

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών ξεκίνησε την συνεδρίαση το Ιασώ, αναρριχόμενο μέχρι τα 0,9000 ευρώ (+8,83%). Όμως το "bid" των αγοραστών ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο και το τελικό -2,06% (στα 0,8100 ευρώ), ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Kleeman, κινούμενη σε υψηλά διμήνου και πλέον, ενώ άριστες "αμυντικές ικανότητες" επέδειξε ο τίτλος των Πλ. Θράκης (με αυξημένες συναλλαγές) που κινείται σε υψηλά 10 μηνών.

--ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού επεφύλασσε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μικρή η μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.334 συμβόλαια).

Σημαντική η μείωση των ανοιχτών θέσεων για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο μήνα, που περιορίστηκαν στα 39.339 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής που είναι η λήξη Φεβρουαρίου.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.864, 15.756 για τον Φεβρουάριο, 9.106 για τον Μάρτιο, 2 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 258,25) κινήθηκε μεταξύ 255,75 και 269 μονάδων, και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Παρέμεινε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.747 ΟΠΑΠ, 5.000.000 Eurobank, 5.010 ΔΕΗ, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (716), ΔΕΗ (834), Alpha Bank (7.589), Εθνική (11.348), Πειραιώς (10.646), Eurobank (6.797), ΟΠΑΠ (580), Μυτιληναίο (269), MIG (522), Ελλάκτωρα (151), ΓΕΚ (222), Jumbo (168), Grivalia (121).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε εκ νέου στο 80%, ενώ ο όγκος συναλλαγών έμεινε χαμηλά, στα 536 δικαιώματα (359 calls και 177 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (46.669.350 τεμ.), Eurobank (29.260.506 τεμ.), Πειραιώς (31.459.172 τεμ.), Εθνική (1.230.052 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v