Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ασκήσεις ψυχραιμίας» μετά το αρχικό σοκ

Σε περίπου 1% περιορίζονται οι αρχικά ισχυρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη. «Αντιστέκονται» και οι τράπεζες που ξεκίνησαν με πτώση έως και 12% και τώρα παιρνούν ακόμα και σε θετικό έδαφος. Ηπια κινείται ο όγκος συναλλαγών.

Υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου, τελεσιγράφων και κάθε λογής σεναρίων το Χ.Α. συνεχίζει την υποχώρησή του, την ώρα που εντείνεται το «σφυροκόπημα» στα ελληνικά ομόλογα και την ίδια στιγμή σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές κυριαρχεί νευρικότητα.

Η διόρθωση του Χ.Α. πλήττει και τη Φρανκφούρτη, διατρέχει το Παρίσι, χτυπά τον ευρωπαϊκό Νότο, πλήττει το ευρώ.

Όσο τρέχει η κλεψύδρα, τόσο θα εντείνεται η αγωνία στην Αθήνα αλλά και η νευρικότητα στην Ε.Ε. και στα κέντρα λήψης αποφάσεων από το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη μέχρι τις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα μπορεί να έδειχνε απομονωμένη στο χθεσινό Eurogroup, ωστόσο ούτε η Γερμανία έχει συμφέρον σε αυτήν τη φάση να... σπάσει το σχοινί, εκτιμούσε έμπειρος αναλυτής, ο οποίος θεωρεί πως μέσα στο επόμενο 48ωρο το σκηνικό ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετικό.

Θα δείξει, καθώς σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το παρασκήνιο οργιώδες, ενώ κρίνοντας από τη χθεσινοβραδινή παραδοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών (για το σχέδιο Μοσκοβισί) δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Αθήνα αναζητά «έντιμη υποχώρηση». Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή, «...πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κλειδί για τη σύγκλιση των δύο πλευρών είναι η φρασεολογία».

Σε αυτό το περιβάλλον οι πωλητές/short έχουν σαφώς το προβάδισμα, τουλάχιστον προσώρας, ωστόσο και αυτοί παραμένουν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Κι αυτό γιατί η μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες είναι τόσο ακραία που μπορεί να δημιουργήσει παγίδες-εγκλωβισμούς ακόμη και στις θεωρούμενες σίγουρες short θέσεις.

Η εικόνα της αγοράς από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 11/2 είναι τέτοια, με ακραίες εναλλαγές, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό ακόμη και σε μία ημέρα όπως η σημερινή. Είναι ενδεικτικό πως παρά την προεξοφλημένη σημαντική υποχώρηση του FT 25, την έως 10% νέα διόρθωση των τραπεζών, οι θέσεις πώλησης/short που έχουν ανοιχτεί είναι συγκριτικά ελάχιστες.

Πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα ΜΜΕ κάνουν λόγο για... κατάρρευση των συνομιλιών, επαναφέρουν το... Grexit κι όμως τα short στοιχήματα δεν είναι τόσα που να δικαιολογούν προεξόφληση οριστικού αδιεξόδου και ρήξης. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ούτε στην απόδοση των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας ούτε στη σχέση δολαρίου/ευρώ, παρά την πίεση που δέχεται το ευρώ.

Οι αγορές διορθώνουν, το Χ.Α. συνεχίζει τη βουτιά του, στις... λεπτομέρειες όμως δεν φαίνεται να αποτυπώνεται η προεξόφληση ενός ακραία αρνητικού σεναρίου που θα επέφερε ανυπολόγιστες ζημιές στην ελληνική πλευρά. Αυτά με βάση τη μέχρι πριν από λίγο εικόνα της αγοράς και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη ειδησεογραφία όλων των ξένων ΜΜΕ.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.45, με τον τζίρο να θεωρείται φυσιολογικός για αυτήν την περίσταση και να μην παραπέμπει σε κινήσεις μαζικών ρευστοποιήσεων.

Ετσι, το χρηματιστήριο που ξεκίνησε από το -4,5% και ο τραπεζικός δείκτης από το -9% εμφανίζουν πλέον σαφή σημάδια ανάκαμψης. Η Eurobank κάλυψε απώλειες 12% και σταθεροποιείται, η Εθνική χάνει κάτω από 1%, η Πειραιώς 2% και η Alpha Bank 2,2%.

Λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας αρκετές εντολές είχαν δοθεί στα «χαμηλά ημέρας», με τη μετοχή της Εθνικής από το 1,07 στο 1,13 ευρώ, της Πειραιώς από το 0,552 στο 0,582 ευρώ, της Alpha Bank από το 0,327 στο 0,341 ευρώ και της Eurobank από το 0,142 στο 0,152 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις και προσπάθεια μαζέματος έγινε μετά τις 11.00-11.05 στις μετοχές των Μυτιληναίου (5,90-6,02 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,95-2,02 ευρώ), Αεροπορίας Αιγαίου (7,15-7,40 ευρώ), Motor Oil (6,72-6,95 ευρώ), Τιτάν (23,20-23,75 ευρώ) κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v