Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η ελληνική αγορά αναζητά στήριγμα να πιαστεί καθώς οι προσδοκίες από Ντράγκι και Eurogroup είναι περιορισμένες. Προβληματίζουν οι ρευστοποιήσεις μεγάλων funds και η αναβλητικότητα στις ιδιωτικοποιήσεις. Η εικόνα στην αγορά παραγώγων.

Περιμένοντας τον Ντράγκι, η Αθήνα σχεδιάζει τα βήματά της εν όψει και του Eurogroup της Δευτέρας.

Σε γκρίζο και μουντό φόντο (και) το Χ.Α., φαίνεται πως έχει να περιμένει τα λιγότερα, ίσως τα ελάχιστα, από την ΕΚΤ σε μία συγκυρία που όπως σημειώνει εύγλωττα ο Γιώργος Α. Σαββάκης ο κεντρικός τραπεζίτης μοιράζει δώρα στους... άλλους.

Στο Χ.Α. σημαντικά ισχυρά ξένα funds προεξοφλούν εδώ και μέρες τις εξελίξεις και τη δυσχερή θέση της ελληνικής πλευράς, και με... οδηγό το Capital μειώνουν την παρουσία τους ή αποχωρούν από την αγορά. Το ταμπλό αδιάψευστος μάρτυρας στο σχεδόν καθημερινό πλέον... μαρτύριο της σταγόνας κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο αλλά εν γένει και για το χρηματιστήριο και τις εισηγμένες.

Στον χαμηλό τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης, 71,173 εκατ. ευρώ με 182,455 εκατ. μετοχές, αναφέρθηκε ο Θανάσης Σταυρόπουλος εστιάζοντας και στο ιστορικό ελάχιστο της Πειραιώς και στην κατακρήμνιση του warrant της.

Διασωθέντες μόνο σε επιμέρους περιπτώσεις μη τραπεζικών εισηγμένων όπου οι επενδυτές κινούνται με γνώμονα είτε τα αποτελέσματα 2014 (Q4) είτε σύμφωνα με τις εξελίξεις και την προεξόφληση των επερχόμενων. Ενδεικτικές στην πρώτη περίπτωση η CC/HBC, ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, αλλά και στη δεύτερη η ΔΕΗ με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να αναλύει τις αιτίες και τις αφορμές που οδήγησαν τον επικεφαλής της Επιχείρησης να... εγκαταλείψει το τιμόνι της εισηγμένης.

Στα των τελευταίων ημερών αλλά και εν όψει της συνάντησης της Δευτέρας η συνεχιζόμενη εμπλοκή στα των ιδιωτικοποιήσεων, σε ζητήματα που όπως σημείωνε τελευταία και ο Dr Money οι ξένοι-δανειστές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Για να δούμε, καθώς αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, υπήρξε παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Η N. Βαλαβάνη ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση μέχρι νεωτέρας μολονότι τα θέματα που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη είχαν θεωρηθεί διαδικαστικής φύσεως από τη διοίκηση του Ταμείου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση αν προηγουμένως δεν υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση κάθε υπουργείου που εμπλέκεται σ' αυτήν.

Εμφανής επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται για πολλοστή συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων. Στα ίδια επίπεδα οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.126 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.865, 5.520 για τον Μάρτιο, 345 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 249,75) κινήθηκε μεταξύ 245 και 256,5 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,15%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 8.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (760), ΔΕΗ (494), Alpha Bank (4.635), Εθνική (11.256), Πειραιώς (14.250), Eurobank (13.129), ΟΠΑΠ (265), Μυτιληναίο (118), MIG (454), Μέτκα (106), ΕΧΑΕ (123), Motor Oil (110), Jumbo (251). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες.

Από τεχνικής πλευράς o τραπεζικός κλάδος παρέμεινε ο... μεγάλος αδύναμος, με τον δείκτη να χάνει και το επίπεδο των 680 μονάδων σε κλείσιμο.

Δεδομένων της μείωσης της θέσης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων και της στάσης του Capital στην αγορά προεξοφλείται πως θα δοκιμασθούν και ακόμη χαμηλότερες περιοχές προς τις 650 και κάτω... μονάδες, εκτός εάν η ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι και το Eurogroup κάνουν έστω και πρόσκαιρα το... θαύμα τους.

Για τον Γενικό Δείκτη εάν δεν αντέξουν οι 846 μονάδες τότε εκτιμάται πως θα υπάρξει μεγαλύτερη καθοδική ορμή- λόγω πιθανής ενεργοποίησης συντονισμένων εντολών πώλησης και από άλλα ξένα σπίτια- που θα πιέσει το Χ.Α. προς την ζώνη των 800 μονάδων.

Για τον ft25 απαιτείται άμεση επαναφορά άνω των 252 μονάδων προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της πτωτικής τάσης, κάτι που αρκετοί αναλυτές περίμεναν να συμβεί στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πλέον τα περιθώρια και... τεχνικά είναι εξαντλητικά στενά κι ασφυκτικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v