Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια ανάτασης με χαμηλό τζίρο

Θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στα επίπεδα των 255 μονάδων. Υπεραποδίδει η Εθνική Τράπεζα. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Alpha, MIG, Πειραιώς, Eurobank. Απώλειες για Tιτάνα, ΟΤΕ, Motor Oil, Bιοχάλκο. Μικρός ο τζίρος.

Αντιδρά το Χ.Α., με τον τραπεζικό δείκτη να επανέρχεται άνω των 700 μονάδων και στην πλειονότητα των μετοχών του ft25 να γίνονται αγορές.

Εστω και στο... παρά ένα, από τα τελευταία όρια των στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον ft25 έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς, με αποτέλεσμα την προσεκτική επαναφορά του Χ.Α. προς τις 870-880 μονάδες.

Μέτριες, πολύ μέτριες, οι συναλλαγές στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης με το 67% στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και συγκριτικά καλές στους τίτλους των ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, TITAN αλλά και σε Πλαίσιο, ΜΕΤΚΑ, Kleemann κ.ά.

Προφανώς στις μετοχές των ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Alpha Bank και Eurobank αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ πραγματοποιείται και σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο των συναλλαγών, όπως σταθερά συμβαίνει εδώ και μήνες.

Η απουσία σημαντικών ρευστοποιήσεων, ως συνέχεια των εντολών που υλοποιούνταν τις προηγούμενες τέσσερεις συνεδριάσεις, η συγκριτικά καλή εικόνα μη τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες (ενδεικτική η χθεσινή κόντρα κίνηση του σηματωρού ΤΙΤΑΝΑ) κι η αναμονή των παικτών ακόμη και στη διάρκεια της 4ήμερης σημαντικής διόρθωσης διευκόλυναν το έργο των αγοραστών από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Από το 1,26 ευρώ οι πρώτες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, από το 0,345 στην Alpha Bank, από το 0,517 στην Πειραιώς και από το 0,132 ευρώ στη μετοχή της Eurobank με αποτέλεσμα την κίνηση του τραπεζικού δείκτη από τις 672 προς τις 713 μονάδες.

Στις 725-730 μονάδες έχουν διαμορφωθεί οι πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις για τον κλαδικό δείκτη, τεχνικά σημεία που έγιναν στην 4ήμερη σημαντική υποχώρηση του κλάδου.

Με αγοραστές εχθές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ με τις εντολές να συνεχίζονται σήμερα στον ΟΤΕ έως τα 9,21 ευρώ και στον ΟΠΑΠ έως τα 8,80 ευρώ. Με πωλητές και μάλιστα ισχυρούς εχθές η ΔΕΗ, με αγορές σήμερα από τα 6,63 ευρώ.

Σημειωτέον πως για τη μετοχή του ΟΤΕ η Eurobank αποτιμά ως καλύτερο του αναμενόμενου το Q4 ενώ διατηρεί αμετάβλητη στα 12,4 ευρώ την τιμή-στόχο.

Σταθερές αγορές στις μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, MIG, FF Group αλλά και σε ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Πρόκειται για μετοχές εταιρειών που και στη διάρκεια της τελευταίας 4ήμερης διόρθωσης παρουσίασαν σαφώς καλύτερη εικόνα από τις τραπεζικές, εμφάνισαν πειστικότερες αντιστάσεις, ενώ στις χαμηλότερες τιμές ενεργοποιήθηκαν αγορές από χρηματιστές, βασικούς μετόχους και επενδυτικά σχήματα.

Πρόκειται, όπως σημειώναμε- για πολλοστή φορά- στη διάρκεια της διόρθωσης, για μετοχές εισηγμένων με πιο ξεκάθαρα και πειστικά θεμελιώδη, με σαφώς καλύτερη πορεία από τα ιστορικά ελάχιστα της αγοράς (από αρχές Ιουνίου 2012 μέχρι σήμερα) όπου η τρέχουσα τιμή - χρηματιστηριακή αξία απέχει πολύ από τις ελάχιστες τιμές του Ιουνίου 2012.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, καθώς ο πολύπαθος κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος στα χαμηλά 28ετίας.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και σήμερα κάτι κινείται στη μεσαία κατηγορία με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Πλαισίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα κι η διοίκηση προχωρά στην επιστροφή κεφαλαίου με τη μετοχή στα 5,90 ευρώ με 6,25% και αυξημένες (για την εισηγμένη) συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v