Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Προσγείωση» στα χαμηλά ημέρας

Εχασε τα κέρδη της η αγορά, κλείνοντας με οριακή άνοδο μετά τις τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Σημαντική υποχώρηση του τζίρου. «Κράτησε» ο τίτλος της Εθνικής με άνοδο σχεδόν 10%. Πιέσεις σε Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 8,42% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 27,62%. Στο ίδιο διάστημα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά, περίπου, 6 δισ ευρώ.

Ακόμα χειρότερη ήταν η εικόνα στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, με την Alpha Bank να μετρά τετραήμερες απώλειες 23,1%, την Eurobank 25,9%, την Εθνική 29,2% και την Πειραιώς 32,2%, έχοντας προσεγγίσει απειλητικά το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο.

Με αυτά τα δεδομένα και για την "τιμή των όπλων", ξεκίνησε η σημερινή αντίδραση, απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς να έχει, ουσιαστικά, αλλάξει τίποτα από όσα προβλημάτισαν την Αγορά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για τους τίτλους των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, ο Τραπεζικός δείκτης "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 720,7 μονάδων (+7,13%), ενώ στα ενδοσυνεδριακά υψηλά ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,3540 ευρώ (+6,31%), της Eurobank μέχρι τα 0,1370 ευρώ (+6,20%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5290 ευρώ (+5,59%) και της Εθνικής μέχρι τα 1,31 ευρώ (+10,08%).

Αν εξαιρεθεί ο τίτλος της Εθνικής που έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (1,30 ευρώ, +9,24%), οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, δημιουργώντας πρόσκαιρους εγκλωβισμούς στους "καθυστερημένους", αρχικούς, αγοραστές.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μετά τις 16.10, οι λίγοι σημερινοί πωλητές, στον Τραπεζικό κλάδο, πήραν κάποιες περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα ο τίτλος της Eurobank, στις 16.25, να γυρίσει πρόσκαιρα και σε αρνητικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινή συνεδρίασης και η σημαντική μείωση των συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/1/2015 (60,197 εκατ.)

Θα μπορούσε με άνεση να υποστηριχθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, η σημερινή συνεδρίαση θύμιζε περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και πολύ λιγότερο δραματική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ήταν μία συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που περισσότερο απογοήτευσε, παρά δημιούργησε προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο, κάτι που το επιβεβαιώνει και το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δείκτης "είδε" το χαμηλό ημέρας στις 16.35 και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά σε αυτό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά θα συνεχίσει να προβληματίζεται για την διάθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ενώ πηγή ανησυχίας αποτελούν και οι σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Χώρας προς ΔΝΤ και ΕΕ και ο τρόπος κάλυψής τους προκειμένου να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια ώρα οι Εταίροι, - Δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και έχουν αρχίσει να μιλάνε για τρίτο μνημόνιο προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Είναι σαφές ότι ο χρόνος κυλά εναντίον της ελληνικής πλευράς με την ανάγκη ρευστού να γίνεται ολοένα και εντονότερη μειώνοντας σημαντικά τα περιθώρια κινήσεών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα, ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσπάθεια διαφοροποίησης στην κίνηση κάποιων τίτλων χαμηλότερα του 25αρη, μία κίνηση που σίγουρα έχει σχέση με σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου, ή υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Έτσι, δεν αποκλείεται το λίγο "έξυπνο χρήμα", από τα λίγα ενεργά εγχώρια χαρτοφυλάκια, να συνεχίσει να τοποθετείται σε Inform Λύκο (επιστροφή κεφαλαίου 0,70 ευρώ ανά μετοχή), Πλαίσιο (ικανοποιητικά αποτελέσματα και επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ), Kleeman (επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ), Autohellas (μικτό μέρισμα 0,80 ευρώ) και ίσως και FHL Κυριακίδης (διανομή μικτού προμερίσματος ύψους 0,10 ευρώ).

Από την άλλη, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό, αν ολοκλήρωσε το "έργο" του ο χθεσινός μεγάλος πωλητής στην Lamda Development.

Τέλος σημαντικά ημερήσια κέρδη σημείωσε η Τεχν. Ολυμπιακή (+10,11%), ενώ μεταβιβάστηκε το 2,77% της εισηγμένης στην τιμή των 1,03 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 919.742 τεμαχίων και η συνολική της αξία ανήλθε στα 947.334 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η θεαματική επίδοση του Γενικού Δείκτη το Φεβρουάριο (+22%) αναπτέρωσε κάπως την ψυχολογία όσων συμμετέχουν στα δρώμενα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Προσωρινά, ωστόσο, αφού η θεαματική επίδοση της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης (σε συνέχεια της συμφωνίας για 4μηνη παράταση) έδωσε τη σκυτάλη σε σειρά συνεδριάσεων με αρνητικό πρόσημο, επαναφέροντας κλίμα σκεπτικισμού και απαισιοδοξίας.

Η εξήγηση είναι γνωστή αφού η προσαρμογή στην "ξεροκέφαλη" οικονομική πραγματικότητα είναι δυσχερής ενόψει των οξυμμένων προβλημάτων ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες αποσύρσεις καταθέσεων που σημειώθηκαν.

Τα υφιστάμενα ταμιακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι τον Ιούνιο. Ήδη από το Μάρτιο η εκπλήρωσή τους είναι δυσχερής καθώς μάλιστα η ΕΚΤ δύσκολα θα συμφωνήσει με αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε έντοκα. Η προσπάθεια άντλησης νέων εσόδων μέσω ρυθμίσεων δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα και έτσι επιστρατεύονται ακόμη και οι "λευκές τρύπες", δηλαδή η τοποθέτηση των καταθέσεων Κρατικών φορέων σε REPOs.

Τα δεδομένα αυτά επαναφέρουν το σκεπτικισμό στη Χρηματιστηριακή Αγορά και απομακρύνουν την επάνοδο των επενδυτών που επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής. Σε αυτό συμβάλει και η συνεχιζόμενη πολυγλωσσία διαφόρων Κυβερνητικών Στελεχών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδιαίτερα μετά την απόφαση επανεξέτασης της άδειας για τη λειτουργία της μονάδος χρυσού στη Χαλκιδική.

Αρνητικά επίσης επιδρά και ο επαμφοτερίζων λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις που συντηρεί την ασάφεια γύρω από την κορυφαίας σημασίας μεταρρύθμιση που προσδοκούν οι Αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υλοποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσει τις συνθήκες αποπληθωρισμού που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ευρωζώνη (-0,3% ο αποπληθωρισμός τον Φεβρουάριο). Θα δημιουργηθούν έτσι οι προϋποθέσεις νέων δανειοδοτήσεων, διαδικασία ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, στην οποία η Ελληνική Οικονομία δεν θα συμμετέχει όσο δεν υλοποιεί μια νέα συμφωνία με τους Δανειστές της.

Οι χρόνιες Ελληνικές παθογένειες και τα υφιστάμενα ερωτήματα γύρω από τη συνοχή του Κυβερνητικού σχήματος, δεν εκτρέφουν αισιοδοξία ως προς το ενδεχόμενο επίσπευσης της συμφωνίας νωρίτερα από την εκπνοή του τετραμήνου, ακόμη και όταν τα προβλήματα ρευστότητας απειλούν με ασφυξία την Οικονομία.

Έτσι, το Χρηματιστήριο θα συνεχίζει να κινείται σε περιβάλλον αυξημένης αποστροφής προς επενδυτικούς κινδύνους, προσδοκώντας ότι θα διατηρηθεί η υπομονή των φορέων που έχουν Ελληνικές θέσεις, αποφεύγοντας δηλαδή νέα αποεπένδυση. Θα χρειασθεί επομένως η επαναδρομολόγηση της στροφής προς το ρεαλισμό για να επανέλθουν οι ευοίωνες προσδοκίες στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

"Μέχρι τότε θα βιώνουμε τεχνικού μόνο χαρακτήρα ανοδικές συνεδριάσεις, όπως η σημερινή" εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές αναλύσεις

Το "κόκκινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Shanghai (-2,20%). "Πράσινη" εξαίρεση ο δείκτης Sensex 30 (+0,46%). Οριακές οι απώλειες για τον Nikkei (-0,06%), με σημαντικές τις πιέσεις στην μετοχή της Sharp, μετά το δημοσίευμα του Nikkei σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία αναζητά $1,24 δισ. ως ανταλλαγή χρέους με μετοχές, καθώς ετοιμάζεται για αναδιάρθρωση του χρέους της, συμπεριλαμβανομένου και το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων της.

Μένοντας στην Ανατολή, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό του 2,25%. Η Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια μέσα στο έτος.

"Κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά τα χθεσινά νέα ιστορικά ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500. Υπενθυμίζεται ότι ο Nasdaq, χθες το βράδυ, έκλεισε υψηλότερα των 5000 μονάδων, έχοντας σαν ιστορικό υψηλό τις 5.048,62 μονάδες.

Μικρές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα, μικρά κέρδη για ευρώ και US Oil.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ξεχώρισαν τα δημοσιεύματα για πιθανή συγχώνευση των Πορτογαλικών "Banco BPI" και "Banco Comercial Portugues", με τις μετοχές των δύο Τραπεζών να ενισχύονται σημαντικά.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνει να ξεχωρίζει η μετοχή της Best Buy Co Inc., μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μερίσματος της και σε επαναγορές μετοχών για πρώτη φορά από το 2012 (ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο).

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι αποφασίστηκε να μη διενεργήσει φέτος Τραπεζικά "stress tests" σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συμβούλιο εποπτών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής αποφάσισε να μην προβεί σε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων το 2015 και να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση του 2016. Η ρυθμιστική αρχή του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου δήλωσε μάλιστα πως η απόφαση για τη μη διεξαγωγή "stress test" βασίστηκε στην πρόοδο που κατέγραψαν τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου το 2014 στην ενίσχυση των ισολογισμών τους.

"Αντιμέτωπη με έλλειψη ρευστού τις επόμενες εβδομάδες έρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ελάχιστες είναι οι ελπίδες για χρηματοδοτική βοήθεια σύντομα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και το ΔΝΤ", γράφει η Wall Street Journal, που σημειώνει πως για να ξεκλειδώσει το χρήμα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων με τους Πιστωτές της και να το κάνει νόμο του Κράτους. Αυτή τη φορά, όμως, οι διαπραγματεύσεις για να αρχίσει και πάλι να ρέει το χρήμα προς την Αθήνα, αναμένεται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, καθώς απουσιάζει σχεδόν παντελώς η εμπιστοσύνη μεταξύ του κ. Τσίπρα και της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Η διαδικασία αυτή πιθανότατα θα χρειαστεί μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει τόσο χρόνο, καθώς μόνο τον Μάρτιο πρέπει να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με την πρώτη δόση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ να λήγει την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Suma Chakrabarti, δήλωσε πως ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020. Ο πρόεδρος της EBRD δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο, που μπορεί να αποσπάσει η Ελλάδα και πως το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τα projects που θα προταθούν για χρηματοδότηση.
"Η Ελλάδα χρειάζεται να εξασφαλίσει μία 'διαρκή' συμφωνία στήριξης με τους Εταίρους της στην Ευρωζώνη ώστε να αποφύγει την υποβάθμιση", δήλωσε ο Ed Parker, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης Κρατών ΕΜΕΑ για τη Fitch Ratings.

Μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την Ολλανδική Κάτω Βουλή ο πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στα "top picks" της Eurobank Equities περιλαμβάνεται η μετοχή της Jumbo, όπως αναφέρει σε report με τίτλο "Let the free cash flow". Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 13,3 ευρώ και την σύσταση "Buy". 

Θέση για το θέμα των Τραπεζών αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις πήρε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης "Στις Τράπεζες την πλειοψηφία των μετοχών, πλην της Eurobank, την έχει το Δημόσιο. Υπάρχει μια εμπλοκή σε σχέση με την ΕΚΤ για την αλλαγή των διοικήσεων. Εμείς έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις τους και να αλλάξουμε τις διοικήσεις. Έτσι και αλλιώς θα προχωρήσουμε στην αλλαγή των διοικήσεων γιατί οι Τράπεζες είναι ο μοχλός της ανάπτυξης. Είναι υποχρεωμένες οι Τράπεζες με μια διοίκηση υπό Δημόσιο και Κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν Μικρομεσαίες και Μεσαίες Επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη", σημείωσε.

Ο Υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε πως το Νερό και την Ενέργεια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, δεν τα πειράζει κανείς. Στις ιδιωτικοποιήσεις που προκηρύχθηκαν, αλλά δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, όπως τα 14 Αεροδρόμια, θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αυτό δίνει μεγάλα περιθώρια επανεξέτασης. Να βρεθεί τρόπος αυτά τα Αεροδρόμια να αρχίσουν να λειτουργούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Τουρισμού κ.λπ.

Στα 82,24 δισ. διαμορφωνόταν ο δανεισμός των Ελληνικών Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Ιανουαρίου, από 56 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο δανεισμός των Τραπεζών από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ΕLΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος ανερχόταν στα τέλη Ιανουαρίου στα 5,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν άρδην το Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται Ελληνικούς τίτλους από τις Τράπεζες ως εχέγγυο για παροχή ρευστότητας, με τα Ελληνικά Ιδρύματα να αναγκάζονται να προσφύγουν στον ELA για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" μας στο "Intraday short" παραμένει στις 256 μονάδες, ενώ ανοδική διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 262, σε πρώτη φάση. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, για να υπάρξουν κάποιες πρώτες "αναπνοές" χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 878 μονάδων. Τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, αν δεν υπάρξει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 950 - 980 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και σχετικά γρήγορα αναρριχήθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 877,61 μονάδων (+2,17%). Από εκεί και πέρα, οι λίγοι αγοραστές έδειξαν να "μένουν από δυνάμεις" και ο Δείκτης υποχώρησε στις 860,65 μονάδες (+0,2%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 863,67 (+0,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 861,24 μονάδες με κέρδη 0,27%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 71 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΟΛΥΜΠ, ΑΛΦΑ).

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

Χαμηλότερα του 25αρη και πλην των θετικών πρωταγωνιστών που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου, επιμένουν στην πλαγιοανοδική τους κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,88 ευρώ (κλείσιμο 9/1) τα Πλ. Θράκης, ενώ από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές εξέπληξε η εμφάνιση επιθετικού πωλητή σε Αττικές Εκδόσεις και Reds.

Ιδιαίτερα χαμηλές οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η εμφάνιση μικρού εύρους αγοραστών αποκλιμάκωσε, κάπως, τις αποδόσεις στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα: 10ετες (9,14%), 5ετες (11,96%), 3ετες (13,09%).

Στο ταμπλώ του FTSE25, ο τίτλος του Τιτάνα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, MIG, EEE, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Μέσω υων τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Grivalia, Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ (ο χθεσινός βασικός πρωταγωνιστής), Τιτάν (άλλος ένας τίτλος που χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και Folli Follie Group.

---ΧΠΑ

Προσπάθεια για ανοδικό διάλειμμα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται εντυπωσιακά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.671 συμβόλαια).

Νέα μικρή αύξηση των ανοιχτών θέσεων, για τον πρώτο μήνα, στα 39.241 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.737, 3.711 για τον Μάρτιο, 26 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253,5) κινήθηκε μεταξύ 252 και 263 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,27%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (672), ΔΕΗ (866), Alpha Bank (5.936), Εθνική (13.052), Πειραιώς (11.326), Eurobank (15.962), ΟΠΑΠ (229), Μυτιληναίο (206), MIG (520), Τιτάνα (169), Μέτκα (119). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόνο 304 δικαιώματα (303 calls και 1 put) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 78%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.598.319 τεμ.), Eurobank (48.776.124 τεμ.), Πειραιώς (34.807.216 τεμ.), Εθνική (2.191.990 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v