Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικά οι δείκτες με βουτιά τζίρου

Στην περιοχή των 865 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Κέρδη υψηλότερα του 7% για την Εθνική Τράπεζα. Υπεραποδίδουν ακόμη Alpha, Πειραιώς, MIG, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ Τιτάνας, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Όχι και τόσο πειστική η αντίδραση στο Χ.Α., καθώς η αγορά ξέμεινε από δυνάμεις και με μέτριο τζίρο οπισθοχωρεί προς τις 860 μονάδες.

Περιορισμένη επιστροφή των αγοραστών κυρίως σε ΕΤΕ μετά τις 13.05, με αύξηση τζίρου και μικρή ενίσχυση των τραπεζών και της αγοράς έως τις 868 μονάδες.

Ατόνησε η αρχικά εντονότερη ανάταση στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη πριν από λίγο στις 693 μονάδες, διολισθαίνοντας σταθερά από τις 720,70 που ήταν και το -μέχρι τώρα- υψηλό ημέρας (στις 11.00-11.05).

Στα 29 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος, με το 66% στις τράπεζες και την Εθνική με 6,8+ εκατ. ευρώ να έχει πραγματοποιήσει μακράν τις υψηλότερες συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό πως εκτός από την ΕΤΕ, μόνον σε άλλες 4 μετοχές η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ (στις 12.50), στοιχείο και αυτό που φανερώνει τη «γύμνια» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αρχική ανοδική προσπάθεια μπορεί να συνέβαλε στην επιβεβαίωση 2-3 σημαντικών τεχνικών περιοχών-στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25, ωστόσο δεν προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κεφάλαια. Με συνέπεια να πέσει σχετικά γρήγορα η ταχύτητα - κυκλοφορία του τραπεζικού δείκτη και μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν πως πρώτος στόχος για σήμερα είναι αφενός να μην κλείσει στο μείον η συνεδρίαση, αφετέρου να υποχωρήσει η ακραία μεταβλητότητα, να σταθεροποιηθεί σχετικά η αγορά (δηλαδή η σχέση πωλητών-αγοραστών) ώστε από αύριο να φανεί εάν το Χ.Α. θα μπορούσε να αντιδράσει σε ένα-δύο ορόσημα που ίσως και να αλλάξουν την τάση βραχυπρόθεσμα.

Κατ' αρχάς αύριο θα ξέρει η αγορά εάν θα καλυφθεί το «έντοκο» του 1,4 δισ. ευρώ, που για ορισμένους μπορεί να αποτελεί μέχρι και πρόκριμα για μία θετικότερη εξέλιξη στη συνάντηση υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας.

Σύμφωνα με αυτούς, ζητούμενη είναι η άμβλυνση της ακραίας μεταβλητότητας δεικτών και μετοχών που έχει εξουθενώσει ακόμη και ενδοσυνεδριακούς παίκτες, να ηρεμήσουν λίγο οι αγορές μετοχών, παραγώγων, κρατικών τίτλων και ανάλογα να πορευτούμε στη συνέχεια.

Σημειωτέον πως και στις 4 διορθωτικές συνεδριάσεις ο μέσος όρος συναλλαγών ήταν τελικά λιγότερος του αντίστοιχου μ.ο. της προηγούμενης ανοδικής αντίδρασης, στις τραπεζικές μετοχές πωλητές ήταν κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια (αλλά επίσης αμερικανικά ήταν τα περισσότερα και ως αγοραστές), η διάθεση αναμονής ακόμη και αυτών που ρευστοποιούσαν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους ήταν εμφανής καθώς (και) το Χ.Α. βρίσκεται σε... σταυροδρόμι.

Από τις πολύ σημαντικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν θα φανεί εάν η αγορά με αιχμή (ή βαρίδι) τις τράπεζες θα κινηθεί και πάλι προς τις 950 ή θα γράψει πάλι το 700άρι μπροστά.

Προσώρας κρατάμε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας αλλά και τη χθεσινή ενθαρρυντική ένδειξη του ΙΟΒΕ (για βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς).

Στον αντίποδα η «απειλή» του οίκου Fitch για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας, αν και κορυφαίο στέλεχος εκτιμά πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Στάση αναμονής σήμερα στις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 700 μονάδων και ζητούμενο το κλείσιμό του ει δυνατόν πάνω από τις 720 μονάδες. Σε στενό εύρος οι συναλλαγές και στις 4 συστημικές τράπεζες αλλά και στα warrants, που από τα τελευταία χαμηλά παρουσιάζουν και πάλι κινητικότητα. Σε λίγο μεγαλύτερες τιμές τα συμβόλαια της ΕΤΕ και της Alpha Bank στα παράγωγα, με το μικρό premium να δικαιολογείται μετά τη σημαντική διόρθωση των ΣΜΕ του FT 25 και των ΣΜΕ επί των τραπεζικών μετοχών.

Σχετική σταθεροποίηση και στη ρηχή αγορά κρατικών τίτλων με το 3ετές να διατηρείται στο 14,58%.

Ο κλάδος παραμένει στο επίκεντρο, καθώς σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία φημολογούνται την τελευταία ώρα νεότερα για τα διοικητικά της ΕΤΕ αλλά και το ενδεχόμενο πώλησης μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank.

Με πωλητές στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά στις δύο πρώτες είναι εμφανές το μάζεμα από τα χαμηλά των 8,92 και των 8,50 ευρώ αντίστοιχα. Αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Από τον FT Mid ενδιαφέρον για Lamda Development, Fourlis, Πλαίσιο (και λόγω αποτελεσμάτων - επιστροφής κεφαλαίου), ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Πλαστικά Θράκης, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Στο 56/35 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v