Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ήπιες ρευστοποιήσεις και χαμηλός τζίρος

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ στην περιοχή των 845 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΤΕΝΕΡΓ, Folli, EYΔΑΠ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά Eurobank, OTE. Χαμηλός ο τζίρος.

Προσβλέποντας στην ΕΚΤ στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αγοραστές αποκτούν σταδιακά τον έλεγχο των αγορών με ενδεικτική την επαναφορά του DAX προς τις 11.450 μονάδες, αν και το ενδιαφέρον των παικτών θα στραφεί μετά τις 14.45-15.30 στην εξειδίκευση όσων θα ανακοινώσει ο κεντρικός τραπεζίτης, Μ. Ντράγκι.

Πάντως η αρχική ανταπόκριση των αγορών, μετά τη βραχυπρόθεσμη οπισθοχώρηση (από τα τελευταία υψηλά) είναι θετική με τη Φρανκφούρτη κυρίαρχη, το Παρίσι να ακολουθεί και τις αγορές του ευρωνότου να κινούνται προεξοφλητικά.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφηκε νωρίτερα ήπια προσπάθεια αντίδρασης προς τις 850-855 μονάδες λόγω των αρχικών αγορών που έγιναν σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και τίτλων-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην περιοχή των 250 μονάδων ο ft25, με μικρή, κυρίως τεχνική, κίνηση των τραπεζών και τον κλαδικό δείκτη να επανέρχεται υψηλότερα των σημαντικών 680 μονάδων. Ενδειξη που τεχνικά θεωρείται ενθαρρυντική και αρχικά μας καλύπτει όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο. Στη σπουδαιότητα, και βραχυπρόθεσμα, της ευρύτερης περιοχής των 680 μονάδων για τον ΔΤΡ έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές τελευταία θυμίζοντας στο προσυνεδριακό σχόλιό μας το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη.

Υπερισχύουν οι πωλητές στα επίπεδα των 845 μονάδων με ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές στο διάστημα 11.00-11.10 και άμεση προσπάθεια ανασύνταξης μέσω CC/HBC αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Αντιθέτως στη μετοχή της ΔΕΗ και λόγω των τελευταίων εξελίξεων συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις έως τα 6,20 ευρώ (-2,75%) με μάλλον αρκετές συναλλαγές για την Επιχείρηση.

Σε λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ η συνολική αξία των συναλλαγών (στις 11.20) από τα οποία το 60% στις τράπεζες.

Και το Χ.Α. εστιάζει στην ΕΚΤ και στον Μ. Ντράγκι, αν και οι μέχρι τώρα ενδείξεις κι εξελίξεις υποχρεώνουν τους ενεργούς επενδυτές να κρατούν μικρό... καλάθι (ή καθόλου... καλάθι) αλλά με την προσοχή της Αθήνας επικεντρωμένη στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου μας κρατά προσγειωμένους, καθώς εκτιμά πως δεν αναμένονται αποφάσεις τη Δευτέρα,  καθώς το πακέτο Βαρουφάκη δείχνει πως δεν... περπατάει.

Στα υπ' όψιν όσα έγκαιρα (και έγκυρα) σημειώνει η Αγγελική, συνεκτιμώντας πως για τις αγορές ζητούμενη είναι- βραχυμεσοπρόθεσμα- η υπογραφή από την ελληνική πλευρά ενός τρίτου πακέτου βοήθειας (ενός τρίτου μνημονίου ή όπως αλλιώς θα... βαφτιστεί) κάτι που αποτελεί πλέον δεδηλωμένη πρόθεση και μεθόδευση και των δανειστών.

Αυτή ήταν και παραμένει η στυγνή μας προσέγγιση του χρηματιστηρίου, βάσει όσων μεθοδεύουν οι εταίροι και σύμφωνα με όσα φαίνονται μέχρι τώρα δεν δείχνει να μπορεί να αποφύγει η νέα κυβέρνηση. Καλώς ή κακώς...για να μην παρεξηγούμεθα.

Με αυτή τη λογική παραμένουμε επικεντρωμένοι στην άκρως βραχυπρόθεσμη μέτρηση της αγοράς, με τον τραπεζικό κλάδο σε καθοδικό κανάλι να παραμένει ρυθμιστής της τάσης παρασύροντας στα χαμηλά 52 εβδομάδων το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Στο εύρος του 1,23-1,29 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αυξημένες συναλλαγές αν και για ακόμη μία φορά συναλλακτικά υπερτερεί η Eurobank με πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ. Εως το 0,115 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η τιμή της μετοχής ελάχιστα πάνω από τον ιστορικό πυθμένα του 0,10 ευρώ (σημειώθηκε στις 28/1).

Εως το 0,46 συνεχίστηκε η διόρθωση για τη μετοχή της Πειραιώς μετά το χθεσινό χαμηλό 28ετίας στο 0,464 ευρώ, ενώ και το ΠΕΙΡτπ πιέστηκε μέχρι το 0,126 για να αντιδράσει ελαφρώς μετά στο 0,137 ευρώ.

Σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11.15 οι βασικοί δείκτες, καθώς υπερισχύουν και πάλι οι πωλητές και στη μετοχή της Alpha Bank (έως τα 0,332 ευρώ).

Απώλειες καταγράφουν ακόμη οι μετοχές των Coca Cola, Μotor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v