Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οριακές διακυμάνσεις με ισχνό τζίρο

Συνεδρίαση χωρίς εξάρσεις με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 850 μονάδων. Κέρδη άνω του 2% για Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, OTE, OΠΑΠ. Απώλειες για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Στα υψηλά των 11.450 μονάδων κινείται ο DAX, αναμένοντας τον Μ. Ντράγκι, ενώ ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος καθώς σταδιακά μετά τις 12.00 επανεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας του κλάδου.

Αποτέλεσμα το νέο γύρισμα αυτή τη φορά προς τα πάνω για τον κλαδικό δείκτη που παρουσιάζει διάγραμμα-διακύμανση... γιογιό στο εύρος των 662,68-688,03 μονάδων.

Στα υπόψη πως για τον Τραπεζικό Δείκτη το υψηλό ημέρας σημειώθηκε πριν από λίγο ξεπερνώντας την κορυφή που είχε σημειωθεί λίγο πριν από τις 11.00. Γεγονός που έκανε αίσθηση σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετές συνεδριάσεις οι εντολές αγοράς στις τράπεζες δίνονται προς υψηλότερες τιμές όχι στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης αλλά μετά τις 12.00-12.30.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 12.30 ο κλαδικός δείκτης ενισχυόταν κατά 3,15% ενώ στο... πράσινο είχαν περάσει και οι 4 συστημικές μετοχές αλλά και τα warrants των τριών, ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως η αφύπνιση των αγοραστών στις τράπεζες θα μπορούσε να σχετίζεται με τις προσδοκίες για κάποια θετική εξέλιξη από τα συνεχόμενα μέτωπα που έχει η Αθήνα μέχρι και τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού EWG συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων. Από ένα μέτωπο ελληνικού ενδιαφέροντος παράθυρο ανοίγει ο Μ. Ντράγκι προς τη Λευκωσία για ποσοτική χαλάρωση και ELA.

Η Αθήνα παραμένει σε... αναμμένα κάρβουνα, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πληροφορίες και διαρροές αντικρουόμενες και αμφίσημες.

Γεγονός που επηρεάζει και τη χρηματιστηριακή αγορά και διαμορφώνει άλλοτε προς τη μία κι άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση δείκτες και μετοχές.

Προσώρας μένουμε στην επανενεργοποίηση των αγοραστών στις τράπεζες, στον συγκριτικά αυξημένο τζίρο που διενεργείται και στις 4 μετοχές του κλάδου εδώ και 30-45΄ φτάνοντας προ ολίγου στο 56% του συνολικού που όμως δεν ξεπερνά καν τον ήδη χαμηλό μέσο όρο των τελευταίων 5 ημερών.

Ισχνός, ακόμη και σε σύγκριση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ο τζίρος, ενδεικτικό το ότι νωρίτερα σε μόλις 5 μετοχές η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ευρώ (Eurobank, ETE, Πειραιώς, ΟΤΕ και Alpha Bank), ενώ μέτριος παρέμενε και για τους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, CC/HBC κ.ά.

Αντιθέτως συγκριτικά αυξημένος ήταν ο τζίρος στις μετοχές των Viohalco, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, FF Group και ΓΕΚ/Τέρνα.

Στον τραπεζικό κλάδο και στη μετοχή της Εθνικής οι συναλλαγές γίνονται στο 1,23-1,30 ευρώ, στο ΕΤΕτπ στο 0,215 ευρώ, στη μετοχή της Alpha Bank στο 0,332-0,347 ευρώ, στο ΑΛΦΑτπ στο 0,53 ευρώ. Στη μετοχή της Πειραιώς στο 0,46-0,495 και στο ΠΕΙΡτπ στο 0,132 ευρώ. Για τη μετοχή της Eurobank που κυμαίνεται στο εύρος του 0,115-0,126 ευρώ μέχρι τώρα αποφεύγεται η δοκιμασία των ιστορικών ελάχιστων (0,10 ευρώ) κάτι που δεν απεφεύχθη εχθές και σήμερα για τον τίτλο της Πειραιώς.

Χωρίς σημαντική απόκλιση η διακύμανση των συμβολαίων επί των 4 τραπεζικών τίτλων στο ΧΠΑ.

Ωστόσο κινητικότητα παρατηρείται για το ΣΜΕ του ΟΤΕ που εμφανίζει μικρό premium έναντι της τρέχουσας τιμής των 9,07 ευρώ στην υποκείμενη αγορά. Κι αυτό γιατί για τη μετοχή του ΟΤΕ υπάρχει η προσδοκία πως μπορεί εάν υπερβεί τα 9,11 να αντιδράσει ανοδικά προς τα 9,20-9,25 ευρώ στη συνέχεια.

Στα 6,19-6,44 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με πωλητές αλλά και αγοραστές, μετά και τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στα διοικητικά της Επιχείρησης.

Στα 16,16 ευρώ η μετοχή της CC/HBC στην πρώτη θέση με αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ ο όμιλος και με την IBG να έχει κόψει (εχθές ) την τιμή-στόχο στα 15,6 από τα 16 ευρώ θεωρώντας πιθανή τη διανομή έκτακτου μερίσματος έως 0,60 ευρώ/μετοχή.

Αναμονή στην ΤΙΤΑΝ (για τα αποτελέσματα 2014 και Q4) με τη μετοχή στο εύρος των 22-22,70 και την αποτίμηση στο 1,73 δισ. ευρώ.

Από τον FT Mid σχετική κινητικότητα με αγοραστές σε Fourlis στα 3,51 ευρώ, Lamda Development στα 3,97, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ στο 0,697 ευρώ, ΠΛΑΙΣΙΟ με αυξημένο τζίρο στα 6 ευρώ στη συνέχεια της ανακοίνωσης των καλών αποτελεσμάτω, και σε Πλαστικά Θράκης στο 1,40 ευρώ.

Λίγο μετά τις 13.30 η αξία των συναλλαγών μόλις έφτανε τα 19 εκατ. ευρώ, από τις χαμηλότερες (σε αυτό το διάστημα) για φέτος.

Θυμίζω πως χωρίς το μέρισμα 0,45 ευρώ/μτχ. βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τεχνική πλευρά για τη βραχυπρόθεσμη τάση του ft25, σχετικό διάγραμμα/μέτρηση ανεβάζουμε στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v