Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κερδίζει το θετικό πρόσημο στο τέλος

Συναλλαγές με το... σταγονόμετρο στην ελληνική αγορά, που δείχνει ανοσία στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι. Κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη. Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες, υπό πίεση παραμένουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Viohalco.

Άμεσο κλείσιμο του «συμβολαίου» της Αθήνας με τους εταίρους και διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών, ζητά ο κεντρικός τραπεζίτης με το ΧΑ να αντιδρά... υποτονικά στις πολλοστές προειδοποιήσεις της ΕΚΤ και έμμεσα των δανειστών.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι οι τίτλοι που κατέχει ήδη η κεντρική τράπεζα υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη.

Ηταν στραβό το..κλήμα εν όψει Eurogroup μετά τις τελευταίες- λίγο ως πολύ- αναμενόμενες εξελίξεις από την Φρανκφούρτη, γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό και εν όψει των κρίσιμων «εξετάσεων» που έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες η Αθήνα.

Και ενώ στις ευρωπαικές αγορές οι ανακοινώσεις Μ. Ντράγκι γίνονται δεκτές με νέα άνοδο των χρηματιστηρίων, με αιχμή τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, στο ΧΑ η κατάσταση μόνο θλίψη προκαλεί.

Νέο ιστορικό υψηλό νωρίτερα για τον DAX, υψηλότερα και των 11.500 μονάδων, άνοδος για τα χρηματιστήρια του ευρωνότου με ανάλογη θετική ανταπόκριση των αγορών κρατικών τίτλων, κατήφεια και συναλλαγές με το... σταγονόμετρο στο ελληνικό.

Ενδεικτικό το ότι η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 16.35-16.40 από τα οποία το 61% στις τράπεζες.

Κατά 2,91% αντιδρά ο κλαδικός δείκτης υψηλότερα των σημαντικών 680 μονάδων (συνεχείς οι αναφορές μας στα προηγούμενα σχόλια), καθώς και στις 4 συστημικές μετοχές οι αγοραστές κρατούν την τιμή έως και 4,17% υψηλότερα (στην περίπτωση της Eurobank).

Αμεση η αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις Μ. Ντράγκι με το ευρώ να υποχωρεί στα 1,105$ (η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα με απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο καταθέσεων), ανεπαίσθητη του ΧΑ μετά και την γνωστοποίηση της οριακής αύξησης του ορίου (από τον ELA).

Στον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Eurobank δείχνει να ανασαίνει, καθώς οι ρευστοποιήσεις των ξένων (κυρίως του Capital) φέρεται να ολοκληρώνονται. Νωρίτερα πέρασε και ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της τράπεζας (αντιστοιχεί στο περίπου 0,60% του μ.κ.) κάτι που ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση.

Στη μετοχή της Εθνικής αγορές γίνονται έως τα 1,33 ευρώ (6,40%), στην Alpha Bank έως τα 0,354 ευρώ (4,12%), στην Πειραιώς έως τα 0,501 ευρώ (5,47%).

Στο διάστημα 16.40-16.50 παρατηρείται ενίσχυση της ταχύτητας κυκλοφορίας σε μετοχές του FT25, κυρίως δε του τραπεζικού κλάδου, ένδειξη εισροής «κεφαλαίων γρήγορης τοποθέτησης» ενώ στροφές έχουν «ανεβάσει» και οι μετοχές των ΟΠΑΠ στα 8,96 ευρώ, Jumbo στα 9,65 ευρώ, ΜΕΤΚΑ στα 9,10 ευρώ, MIG στα 0,183 ευρώ, ΜΟΗ στα 7,46, ΤΕΝΕΡΓ στα 2,71 ευρώ.

Πρακτικά στις μετοχές-σηματωρούς κυριαρχούν τα τελευταία 15-20 λεπτά οι αγοραστές, με ταυτόχρονη ενίσχυση του τζίρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v