Αντίδραση χαμηλού κόστους στο ΧA

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο αλλά με περιορισμένο τζίρο. Υπεραποδίδουν Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil. Άνοδος για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Coca Cola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MIG. Aπώλειες καταγράφουν Grivalia και Jumbo.

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χ.Α. με συνέχεια προς τις 780 μονάδες. Πρώτη σημαντική περιοχή αντίστασης (με βάση τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση της αγοράς), καθώς από τις αρχικές εντολές μέχρι πριν από λίγο οι αγοραστές, με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, ανέβασαν σταδιακά τον πήχη.

Με εντολές αγοράς στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 αλλά και του FT Mid, με χαμηλό τζίρο, τις τράπεζες στο επίκεντρο και τη μετοχή-οδηγό της χθεσινής συνεδρίασης Εθνική να πιάνει το 1,20 ευρώ.

Το γεγονός πως στα πρώτα 30΄-40΄ της συνεδρίασης οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ήταν προσεκτικοί και χωρίς... βιασύνες είναι ενθαρρυντικό, καθώς σε δύο ανάλογες περιπτώσεις -πρόσφατα- σημειώθηκαν ισάριθμοι εγκλωβισμοί στα αρχικά υψηλά με συνέπεια στις επόμενες 2-4 συνεδριάσεις να δημιουργείται νέα φουρνιά εγκλωβισμένων.

Ο τζίρος πριν από λίγο σε χαμηλά επίπεδα, σχεδόν στο μέσο όρο του διαστήματος της διόρθωσης (μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση των 65 εκατ. ευρώ), το 64% στις 4 τραπεζικές μετοχές, αλλά με την Πειραιώς να έχει περάσει πρώτη, τη Eurobank να ακολουθεί και την ΕΤΕ να έπεται του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα μετά τις 11.30 είχαν γίνει συναλλαγές 46 εκατ. μετοχών αξίας 16 εκατ. ευρώ. Στο 57/11 η σχέση ανοδικών/καθοδικές μετοχές.

Ήπιες τάσεις και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και) λόγω Fed, μικρή ανάκαμψη για το ευρώ προς το 1,06 δολάριο, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX χωνεύει τα νέα ιστορικά υψηλά με μικρή διόρθωση προς τις 12.165 μονάδες.

Οριακή αποκλιμάκωση της... δυσθεώρητης απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, σε στάση αναμονής και στις αγορές του ευρωνότου λόγω στοιχείων πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ευκαιρία λοιπόν για το Χ.Α. να πάρει μία... ανάσα, έτσι όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις, η προοπτική της συνάντησης Μέρκελ - Τσίπρα αλλά και οι κινήσεις των ισχυρών παικτών σε συνδυασμό με την τεχνική ανάλυση.

Αγορές από αμερικανικά χαρτοφυλάκια στη μετοχή της Alpha Bank και δευτερευόντως στη Eurobank μετά και το νέο ιστορικό ελάχιστο για τη μετοχή της δεύτερης. Με αγοραστές στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς πλησιάζει το κρίσιμο διήμερο Παρασκευής - Δευτέρας, ενώ για την ΕΤΕ σημαντικό θεωρείται το 1,20 ευρώ. Στα υπόψη και όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για νέο αίτημα της Αθήνας προς την ΕΚΤ για ανάσα ρευστότητας.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στην κίνηση των τραπεζών (σ.σ. ξεκίνησε εχθές από ΕΤΕ και Alpha Bank) ανταποκρίνονται και οι μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, αλλά και η πλειονότητα των τίτλων του δείκτη. Με λίγες συναλλαγές συνεχίζουν ανοδικά και οι περισσότερες μετοχές του FT Mid, με τον δείκτη να παρουσιάζει βραχυπρόθεσμα υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη και προφανώς σε σχέση με τον FT 25.

Στην περιοχή των 600 μονάδων νωρίτερα ο Τραπεζικός Δείκτης, αλλά με την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση σχεδόν 3%-4% υψηλότερα. Είναι προφανές πως για τη μόχλευση στον κλάδο χρειάζονται και νέα κεφάλαια - ρευστότητα και θετικές ειδήσεις (θα μπορούσε να έρθει από την DG Comp λόγου χάρη).

Έως τα 8,64 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, αλλά μόνο με υπέρβαση των 8,80 ευρώ αλλάζει εκ νέου η τάση για τη μετοχή. Έως τα 8,36 ευρώ του ΟΠΑΠ που, εάν υπερβεί τα 8,40 ευρώ, χρειάζεται προσοχή. Να σημειωθεί πως στα συμβόλαια των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν αυξηθεί από την αρχή της συνεδρίασης οι θέσεις αγοράς/long πιθανότατα λόγω της Παρασκευής.

Σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο για Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ πως δεν τα είχαν πάει καλά εχθές οι σηματωροί. Ευτυχώς (και) για την τεχνικότητα των συγκεκριμένων μετοχών από την αρχή της συνεδρίασης το πάνω χέρι το έχουν οι αγοραστές.

Με σημαντική απόδοση η μετοχή του Μυτιληναίου έως τα 5,76 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως το 1,86 ευρώ και της Ενεργειακής έως τα 2,37 ευρώ. Έως τα 5,25 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΕΧΑΕ μετά και την επιβεβαίωση της επιστροφής 0,32 ευρώ ανά μετοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v