Προσεκτικές... αγορές στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται τα πρωινά κέρδη, διατηρείται ωστόσο η αντίδραση της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά. Παραμένει περιορισμένος ο τζίρος. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες αλλά και ΔΕΗ, ΟΤΕ. Στο «κόκκινο» Grivalia και Jumbo. Τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τα blue chips.

Διατηρείται η χαμηλού κόστους αντίδραση στο Χ.Α., με ενδεικτική την αξία των συναλλαγών που νωρίτερα (*) δεν είχε ξεπεράσει το μέσο όρο των τελευταίων 6 ημερών.

Όπως φαίνεται και από τη διαγραμματική απεικόνιση του Γενικού Δείκτη η αγορά, έχει σταθεροποιηθεί από τις 11.15-11.20 στην ευρύτερη περιοχή των 780 μονάδων με μετρημένες συναλλαγές, αγορές-πωλήσεις, σε τιμές έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η διατήρηση του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα.

Σχεδόν... ευθεία η γραμμή από εκείνη την ώρα μέχρι πριν από λίγο με 2-3 χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Στο διάστημα 11.15-11.20 η αξία των συναλλαγών αλλά και η ροή των εντολών είναι χαμηλότερη του μέσου όρου των προηγούμενων συνεδριάσεων, ένδειξη πως με χαμηλό κόστος η αγορά (η μεγάλη κεφαλαιοποίηση) μπορεί να σταθεροποιηθεί ή και να κινηθεί έως τις 820 μονάδες, που θεωρείται πρώτος σημαντικός - βραχυπρόθεσμος στόχος.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αφορά την στάση των παικτών, ειδικότερα των ξένων, καθώς κοντά στα ιστορικά ελάχιστα του τραπεζικού κλάδου δεν πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές (ούτε μέχρι εχθές στη διάρκεια της διόρθωσης αλλά ούτε και σήμερα), και το τρίτο αφορά μετοχές του FT25 με ανοδική φορά σε ισχύ ακόμη, αρκεί ένα απλό έναυσμα για να επανακάμψουν προς τις σημαντικές αντιστάσεις τους.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη

Ωστόσο μέτριων συναλλαγών είναι η σημερινή ημέρα και για πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδεχομένως λόγω της αναμονής για τη Fed και ευρωπληθωρισμό. Στη Γερμανία ο δείκτης εμπιστοσύνης ZEW διαμορφώθηκε στο 54,3, χαμηλότερα των προσδοκιών γεγονός που στέκεται και ως αφορμή για την υποχώρηση του DAX από τα ιστορικά υψηλά. Γενικότερη πάντως η αίσθηση στις ευρωαγορές είναι πως αναμένουν τις εξελίξεις από το ελληνικό μέτωπο και τη συνέχιση του προγράμματος της ΕΚΤ.

Στην ελληνική αγορά, η χρηματιστηριακή αναλαμπή προφανώς και είναι καλοδεχούμενη, όμως η εικόνα και στην αγορά ομολόγων αλλά και στα παράγωγα δεν επιτρέπει εφησυχασμό, απεναντίας. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί λογική μία τεχνική κίνηση κυρίως των τραπεζών μετά τη χθεσινή υποχώρηση στα χαμηλά... 29ετίας και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων σε Πειραιώς, Eurobank.

Ανάσα, μέχρι νεωτέρας και ανάλογα από το τι θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής, κυρίως όμως από τη συνάντηση στο Βερολίνο. Κορυφώνει το πολιτικό παζάρι ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να δώσει λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και η χώρα.

Κοινό μυστικό είναι πως για τις λεγόμενες αγορές μία συμφωνία (το πώς θα... βαφτιστεί ουδόλως τις ενδιαφέρει) θα ήταν μία καλή αφορμή για να επιστρέψουν (και) στο Χ.Α., να ποντάρουν στην προοπτική επανόδου σε σχετική κανονικότητα. Για τα κάθε λογής επιθετικά χαρτοφυλάκια που έχουν τελευταία ενεργή παρουσία και ρόλο στο ελληνικό χρηματιστήριο μία «συμφωνία» θα τους έδινε αέρα στην προσπάθεια μόχλευσης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υπερπιεσμένος τραπεζικός κλάδος θα ήταν ο πρώτος που θα ανταποκρινόταν θετικά και μάλιστα επιθετικά. Προσώρας ο Τραπεζικός Δείκτης κυμαίνεται χαμηλότερα των 600 μονάδων δηλαδή ακόμη δεν δίνει επαρκές σήμα για κάτι καλύτερο. Η περιοχή των 620 μονάδων θεωρείται από αρκετούς η πρώτη περιοχή που θα έπρεπε να υπερβεί ο κλαδικός δείκτης. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται.

Στις 4 μετοχές του κλάδου έχει πραγματοποιηθεί σχεδόν το 48% του συνολικού τζίρου αλλά στον ΟΠΑΠ έχει γίνει ο υψηλότερος (πάνω από 10 εκατ. ευρώ) έναντι Eurobank και Πειραιώς. Η μετοχή-κλειδί του κλάδου και του FT25, της Εθνικής, μπορεί να έκανε πράξεις μέχρι το 1,21 ευρώ αλλά μόνο με κίνηση προς το 1,27 ευρώ (τουλάχιστον) θα έπειθε περισσότερο.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ (8,20-8,47) έγιναν και 2 πακέτα με το ένα μεγάλο για 956.000 τεμάχια στα 8,35 ευρώ, συνολικής αξίας σχεδόν 8 εκατ. ευρώ. Ομως ούτε για τη μετοχή του ΟΠΑΠ διαμορφώνονται -μέχρι τώρα- ισχυρές ενδείξεις για κάτι θεαματικότερο.

Ανάλογη εικόνα για ΟΤΕ (8,43-8,76) που θα μπορούσε να υπερβεί τα 8,80 ευρώ μέχρι την Παρασκευή, ενώ στη ΔΕΗ συναλλαγές γίνονται στα 5,04-5,28 ευρώ.

Περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2014, με τη Wood & Co. να θεωρεί απογοητευτικό το τέταρτο τρίμηνο των ΕΧΑΕ, και να επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 11,1.

Νέα ισχυρή κίνηση για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝΑ με επαναφορά στα 21,90-22 ευρώ ενώ άλλαξαν χέρια 2 πακέτα συνολικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ.

Από τα μεσαία η Frigoglass συνεχίζει στο 1,85 ευρώ με 16,86% εβδομαδιαία απόδοση, τα Πλαστικά Θράκης στο 1,34 ευρώ, το ΠΛΑΙΣΙΟ στα 5,82 ευρώ, η Intralot στο 1,62 ευρώ.

(*) Λίγο μετά τις 14.00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 85 εκατ. μετοχές, αξίας 40 εκατ. ευρώ. Στο 59/33 η σχέση ανοδικών - καθοδικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v