Με το μεταρρυθμιστικό χαρτί ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Πώς ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ποιοι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί. Επιμένει η ελληνική πλευρά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Με το μεταρρυθμιστικό χαρτί ο Τσίπρας στο Βερολίνο

Πολλά ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου στη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Και παρόλο που οι κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για συζήτηση «εφ' όλης της ύλης και χωρίς πίεση», όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός χθες στην «Καθημερινή», είναι δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τετ α τετ θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις. Αλλωστε η επιστολή που προ ημερών έστειλε ο πρωθυπουργός στην καγκελάριο και αποκάλυψαν οι FT είναι ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης.

Με φόντο μάλιστα την ασφυκτική χρονική πίεση που εντείνει ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα της ρευστότητας, στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Κλειδί για τη συνέχεια και την αποδέσμευση ευρωπαϊκών χρημάτων προς την Ελλάδα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στους εταίρους, με αρχή σήμερα, στην καγκελάριο.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κοστολογημένες, εξειδικευμένες και θα έχουν ως βάση το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα στους θεσμούς. Οπως ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, αλλά ούτε και πρωτοβουλίες που θα επιφέρουν νέα ελλείμματα.

Στίγμα των προθέσεων

Αν και ο τελικός κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις είναι υπό διαμόρφωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα ένα περίγραμμα αυτών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Μεταξύ άλλων, το προτεινόμενο από την κυβέρνηση μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα περιλαμβάνει (σαφώς με περισσότερες λεπτομέρειες) τα ακόλουθα σημεία:

-Νέο φορολογικό σύστημα με εξορθολογισμό της πολιτικής ΦΠΑ, διατηρώντας την κοινωνική δικαιοσύνη (χωρίς το Μαξίμου να διευκρινίζει τι εμπράκτως μπορεί να σημαίνει αυτό), κατάργηση της φορολογικής αμνηστίας, εκσυγχρονισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και δημιουργία περιουσιολογίου.

-Ανεξαρτησία και αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και ενίσχυση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα.

-Επανέλεγχο των δημοσίων δαπανών σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δράσεων και μείωση αυτών όπου είναι δυνατό.

-Αποτροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των χρεώσεων υπέρ τρίτων.

-Προτεραιότητα στη μάχη κατά της διαφθοράς και στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού.

-Αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

-Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού νόμου.

-Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με το κράτος πάντως να έχει στρατηγικό ρόλο.

-Νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Αφαίρεση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλεί η γραφειοκρατία.

Χαμηλοί τόνοι

Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για τις 5 μ.μ. τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) και προβλέπεται να έχει διάρκεια δύο ωρών. Στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις και αμέσως μετά θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Και από το Βερολίνο, πάντως, οι τόνοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι χαμηλοί. «Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην επίσκεψη Τσίπρα, ζητώντας από την Αθήνα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ενδιαφέρον έχει και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων το οποίο απορρίπτει μετ' επιτάσεως το Βερολίνο, αλλά αναμένεται να θέσει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας.

Την πρόγευση έδωσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που επισκέφθηκε χθες τη γερμανική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει τη σημερινή άφιξη του πρωθυπουργού. Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung η οποία κυκλοφορεί σήμερα, ο κ. Κοτζιάς προτείνει τη σύσταση επιτροπής επιστημόνων από τις δύο χώρες για το ζήτημα, αναζητώντας έναν συμβιβασμό.

Και όλα αυτά ενώ στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει από τη μία την εσωκομματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε ετοιμότητα και προειδοποιεί να μην υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση και από την άλλη την υπόθεση Κατρούγκαλου που το Σαββατοκύριακο μονοπώλησε την επικαιρότητα. Μάλιστα, σε άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση η οποία έχει σκοπό να αποδυναμώσει τον πρωθυπουργό εν όψει της σημερινής επίσκεψής του στο Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v