Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικά αλλά... προσεκτικά οι Δείκτες

Στη ζώνη των 780 μονάδων κινείται το χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας αλλά και «μέγιστης προσοχής». Πρωταγωνιστής στην ανοδική κίνηση η Eurobank, μικρές κινήσεις για ETE, Πειραιώς, Alpha Bank. Κέρδη για ΔΕΗ, ΓΕΚΤέρνα.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του Βερολίνου. Στη γραμμή της βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης από τις πρώτες κιόλας εντολές, οι αγοραστές κινήθηκαν αρχικά στον τραπεζικό κλάδο για να ακολουθήσουν κινήσεις τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και μέσα σε 5΄ στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25.

Οι μέχρι τώρα χαμηλές τιμές σημειώθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 768,16 μονάδες, ο FT 25 από τις 230,55, με αιχμή όπως αναμενόταν τον τραπεζικό κλάδο. Από τις 633,88 μονάδες ο κλαδικός δείκτης καλύπτοντας σταδιακά όλα τα ενδιάμεσα κενά/gaps μέχρι την περιοχή των 645 μονάδων. Σημειωτέον πως για τον Τραπεζικό Δείκτη στις 660 μονάδες καθορίζεται η βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση που πιθανόν να μεταστραφεί σε ανοδική.

Στο 63% των συνολικών συναλλαγών ο τραπεζικός τζίρος, με τη Eurobank να ξεκινά και σήμερα... βιαστικά με αυξημένα χτυπήματα προς το 0,10 ευρώ. Θυμίζαμε στο προσυνεδριακό σχόλιο πως στις τελευταίες συνεδριάσεις συχνά-πυκνά καταγράφονται υψηλότατοι τζίροι ενδεικτικοί της «αλλαγής χεριών» που πραγματοποιείται από τα ιστορικά ελάχιστα της μετοχής.

Με αγοραστές έως το 1,29 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ζητούμενη όμως είναι η υπέρβαση του 1,30 ευρώ. Στο 0,342 ευρώ με πωλητές σταδιακά μετά τα πρώτα 10΄-15΄ στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ το warrant ενισχύεται στο 0,49 ευρώ. Στο 0,388 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με το warrant στο 0,122 ευρώ.

Προσεγγίζοντας την περιοχή των 780 μονάδων και συγκεκριμένα τις 775 μονάδες, εκδηλώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι πρώτες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, ενώ κάποιες πωλήσεις έγιναν στους τίτλους του ΟΤΕ και της δεικτοβαρούς CC HBC.

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στην περιοχή των 770-780 μονάδων υπολογίζεται το πρώτο σκέλος της αντίδρασης που δικαιολογείται από τα τελευταία χαμηλά των 720-725 μονάδων, ενώ για τον FT 25 ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως πέριξ των 233 μονάδων θα δινόταν η πρώτη μάχη πωλητών - αγοραστών.

Αναφερόμαστε πάντα στην πλειονότητα των παικτών που παραμένει βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (Τ+2) και κινείται σε μία αγορά αυξημένης μεταβλητότητας. Γι' αυτό προέχει οι αρχικές τιμές ανοίγματος (μέχρι τώρα χαμηλές συνεδρίασης) να επιβεβαιωθούν (ή όχι) στη συνέχεια. Στην περίπτωση που δοκιμαστούν και κρατήσουν, το πιθανότερο είναι οι αγοραστές να επανέλθουν στοχεύοντας πιο ψηλά.

Για τον Γ.Δ. οι 780, για τον FT 25 οι 233 και για τον Τραπεζικό Δείκτη οι 660 μονάδες είναι τα 3 κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης. Συνεκτιμώντας πως αυτή η κίνηση εκτείνεται μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης 31 Μαρτίου, οπότε κλείνει (και) χρηματιστηριακά ο μήνας και κάνουν «βιβλία» για το πρώτο τρίμηνο οι θεσμικοί παίκτες.

Στα 5,50 ευρώ ισχυρή και σήμερα με αγοραστές η μετοχή της ΔΕΗ, αποδίδοντας ήδη 7,82% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στα 8 ευρώ -επιτέλους- η μετοχή του ΟΠΑΠ, που εάν υπερβεί τα 8,20 αλλάζει τάση. Λίγο φιλόδοξος ο στόχος πλην όμως χρήζει αναφοράς. Στα 8,78 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ που νωρίτερα έπιασε και τα 8,80.

Πειστική η μέχρι τώρα εικόνα των μετοχών της ΕΧΑΕ (έχουν προηγηθεί αρκετά πακέτα σε χαμηλότερες τιμές), της Motor Oil στα 6,89 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 8,94 ευρώ, της ΤΕΝΕΡΓ στα 2,31 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 5,32 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων στα 3,55 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος και σε Αεροπορία Αιγαίου, F.F. Group, warrant της Alpha Bank.

Από τον FT Mid, που επανέρχεται άνω των 800 μονάδων, ξεχωρίζουν Άνεμος, J&P Άβαξ, Intracom, Fourlis κ.ά.

Στα 13,9 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.00, στο 46/22 η σχέση ανοδικών - καθοδικών μετοχών.

Μικτές τάσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή και την ανακοίνωση του γερμανικού PMI. Στο 1,125-1,130 η σχέση ευρώ - δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v