Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι Βρυξέλλες έκοψαν τη φόρα των αγοραστών

Μαζεύονται τα αρχικά κέρδη του ΧA μετά την ολοκλήρωση του Brussels Group. Κέρδη άνω του 3% για Εurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MIG, EYΔΑΠ. Ανοδος για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Πιέσεις σε ΟΛΠ, Ελλάκτωρ.

Εκλεισε ο κύκλος διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, οπισθοχωρεί το Χ.Α. Κινήσεις ουσίας στις τράπεζες μεταξύ πανίσχυρων ξένων παικτών, ενώ συνεχίζεται η στάση αναμονής της πλειονότητας των ενεργών επενδυτών, σε μερική κατοχύρωση θέσεων προχωρούν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι.

Πωλήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές λίγο πριν από τις 13.30 με το πτωτικό γύρισμα της μετοχής της Alpha Bank να επηρεάζει ανάλογα όχι μόνο τις άλλες 3 τραπεζικές μετοχές αλλά και τίτλους-σηματωρούς του δείκτη.

Σημαντικές απώλειες για τη μετοχή του ΟΛΠ με αφορμή τις... αυξομειώσεις στο ποσοστό διάθεσης του Μ.Κ. που κατέχει το Δημόσιο.

Ρευστοποιήσεις και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Motor Oil δημιούργησαν μικρή σύγχυση στην αγορά περίπου στις 13.30, καθώς έγινε λόγος για πωλήσεις ξένου (ή ξένων) επενδυτή.

Διευρύνεται η μεταβλητότητα για μετοχές του ft25, με τη διακύμανση για τις περισσότερες του δείκτη να ξεπερνά το 4% σε ημερήσια μέτρηση (απόκλιση υψηλής-χαμηλής τιμής).

Για μετά το Πάσχα (των Ορθοδόξων) βλέπει συμφωνία ο Τουσκ ενώ οι αγορές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου είναι... παγερά αδιάφορες.

Τουλάχιστον η πρώτη αντίδραση αυτών των δύο αγορών στις προ ολίγου εξελίξεις ενισχύουν την κοινή εκτίμηση πως η πλειονότητα των επενδυτών δεν βλέπει... ασυμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Το ότι κατά πάσα βεβαιότητα δεν επιτυγχάνεται μέχρι την 11η Απριλίου (Μεγ. Παρασκευή) δεν φάνηκε να προβληματίζει το Χ.Α., παρά για ένα ολιγόλεπτο διάστημα.

Οι αγοραστές μετά το διάστημα 13.05-13.15 επανήλθαν απορροφώντας την προσφορά που εκδηλώθηκε σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 785, ο ft25 στις 233 με τον τραπεζικό στην περιοχή των 580 μονάδων.

Ελαφρώς αυξημένος την τελευταία ώρα ο τζίρος συνυπολογίζοντας όμως τα πακέτα που άλλαξαν χέρια νωρίτερα στη μετοχή της Eurobank.

Το γεγονός της αλλαγής θέσης μεταξύ δύο πανίσχυρων ξένων παικτών (Capital- Fairfax) σχολιάστηκε θετικά στα χρηματιστηριακά γραφεία αν και η στάση του Prem Watsa είναι γνωστή εδώ και μέρες στην αγορά. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη θετική στάση του Mobius φαίνεται πως έστω και μετ΄εμποδίων ορισμένοι ψυχραιμότεροι αρχίζουν να (ξανα)βλέπουν τις ελληνικές εισηγμένες/μετοχές.

Παράλληλα η εικόνα στις ρηχές αγορές των κρατικών ομολόγων,μπορεί να μην είναι η καλύτερη καθώς οι αποδόσεις παραμένουν στα ύψη, ωστόσο η νηνεμία που επικρατεί και σήμερα εκλαμβάνεται ως θετικός οιωνός.

Σε αυτό το περιβάλλον, σταθερά αυξημένου ρίσκου και επικινδυνότητας στο κόκκινο, οι ενεργοί επενδυτές εξακολουθούν να κινούνται προσεκτικά και σε πιο στενό πλαίσιο (χρόνου, ρευστότητας και τιμών).

Στις τράπεζες η αρχικά ισχυρότερη ορμή έχει εξανεμιστεί, καθώς μέχρι τις 13.30 αρκετοί είτε κατοχύρωναν μέρος των θέσεών τους είτε μείωσαν αισθητά τις αγορές τους (σε σχέση με το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης).

Αυτό αποτυπώνεται στη σταδιακή οπισθοχώρηση του κλαδικού δείκτη (στις 780 μονάδες), του ft25 στις 230 με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 570 μονάδες.

Αυτά λίγο μετά τις 13.30 όταν η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν το 70% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες (και λόγω των πακέτων στη μετοχή της Eurobank).

Στα 17,3 εκατ. ευρώ νωρίτερα το σύνολο των συναλλαγών στη Eurobank, στα 8,3 για την Εθνική, στα 5,4 για την Alpha Bank ενώ ακολουθούσαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Jumbo κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v