Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς «παίζεται» η συνεδρίαση

Προς τις 755 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ στο ξεκίνημα με απώλειες έως 2%. Στο επίκεντρο η διαπραγμάτευση, τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και η υποβάθμιση από την Fitch. Θετικό το διεθνές κλίμα. Τα όρια για τους βασικούς δείκτες.

Σε μία καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς για την έγκριση της χορήγησης -έστω- του 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, προσβλέπουν οι πιο ψύχραιμοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι της αγοράς.

Σε στάση αναμονής αγορές μετοχών, ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με το Χ.Α. να μετρά τις αντιστάσεις των blue chips και να αποτιμά τα δύο ενδεχόμενα. Στην περιοχή των 768 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 277 ο FT 25, με τις τράπεζες να παραμένουν το βαρίδι της αγοράς και τον κλαδικό δείκτη στις 563,42 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στο ελάχιστο... 29ετίας των 517,18 μονάδων.

Το πώς αποτιμά τις τράπεζες το Χ.Α. τώρα αναλύεται διεξοδικά από τον Γιώργο Α. Σαββάκη, με την Barclay's να κόβει τις τιμές-στόχους για τις 4 συστημικές τράπεζες και να χαμηλώνει την τιμή για τη Eurobank κάτω από το 0,1 ευρώ.

Στον απόηχο και της υποβάθμισης από τον οίκο Fitch η αγορά θα εξακολουθεί να συγχρονίζεται με τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο δε τραπεζικός κλάδος να συναρτά την πορεία του με το ενδεχόμενο έστω συμφωνίας κατά... δόσεις.

Από την αναλυτική προσέγγιση των Μαρίνας Μάνη - Φίλιππου Πανταζή θα σταθώ περισσότερο στον «παράγοντα» της «Αριστερής Πλατφόρμας» και της στάσης που θα τηρήσει η πλευρά Λαφαζάνη εν όψει της διαφαινόμενης επώδυνης συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται από τους συναδέλφους πως «ακόμη κι αυτά τα στελέχη (σ.σ. της ρήξης) μιλούν για ρήξη εντός της ευρωζώνης και όχι για έξοδο από το κοινό νόμισμα». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική -ποιοτική ως προς τα χαρακτηριστικά της- στροφή της πιο μεγάλης και συγκροτημένης ομάδας «εσωτερικής αντιπολίτευσης» στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η προσέγγιση συνιστά ουσιαστική μετακίνηση από τις μέχρι τώρα πάγιες θέσεις της, εκτιμούσε έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής. Το τι ψάχνει ο Παν. Λαφαζάνης στη Μόσχα σημειώνει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης, ωστόσο η διαφορά θα μπορούσε να κρύβεται στις λεπτομέρειες της στάσης που θα τηρήσει η ομάδα του σε μία συγκυρία όπου η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή «συμφωνία-συμβιβασμός-λύση».

Αυτήν τη γραμμή/προοπτική φαίνεται να βλέπει, μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ξένων και Ελλήνων διαχειριστών και παικτών, κάτι που αποτυπώνεται και στην κίνηση δεικτών και μετοχών.

Στα παράγωγα και στις αγορές ομολόγων και ασφαλίστρων κινδύνου καταγράφεται ακριβώς αυτή η γενικότερη αίσθηση των περισσότερων πως στο... και ένα θα υπάρξει πρόοδος και θα δοθεί ένα αρχικό ποσό στην Αθήνα (θα είναι το 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, θα είναι η διεύρυνση του ορίου όσον αφορά τα ομόλογα;). Παρ' όλα αυτά η Αθήνα δεν έχει καν χρόνο και η συγκυρία είναι ασφυκτική, τη στιγμή που οι δυτικές αγορές κινούνται στον ρυθμό του Πάσχα (των Καθολικών) και την επόμενη στο δικό μας Πάσχα. Θυμίζω πως την Παρασκευή το χρηματιστήριό μας θα παραμείνει κλειστό (λόγω της αργίας των... Δυτικών), οπότε αναφερόμαστε σε κύκλο μόλις 4 συνεδριάσεων, πλην όμως πυκνό, πυκνότατο σημαντικών εξελίξεων.

Τεχνικά η διάχυτη τάση αναμονής κι επιφυλακτικότητας αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary μόνο τυχαίο δεν θεωρεί «το κλείσιμο του δείκτη FT 25 ακριβώς πάνω στη στήριξη των 227 μονάδων. Με εμφανέστατη την αγωνιώδη προσπάθεια να κρατηθεί σε απόσταση σχετικής ασφαλείας από τα πρόσφατα ελάχιστα, σε αναμονή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Από τις... δόσεις της συμφωνίας, που κατά πάσα βεβαιότητα θα κρίνουν και τις... δόσεις της ρευστότητας, εξαρτάται η βραχυπρόθεσμη τάση. Με τον μήνα και το πρώτο τρίμηνο του 2015 να κλείνουν χρηματιστηριακά αύριο, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κίνησης της αγοράς, κι ενώ οι αναλυτές δίνουν ελάχιστη σημασία στην υποβάθμιση από τον οίκο Fitch (...ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται, έλεγε ενδεικτικά έμπειρος παράγων, καθώς η χώρα παραμένει ουσιαστικά εκτός αγορών και το παιχνίδι διακυβεύεται αλλού σε υψηλότατο και πολύ πιο κεντρικό επίπεδο).

Για τον FT 25, αυστηρά βραχυπρόθεσμα οι 231 μονάδες είναι η κοντινότερη αντίσταση, ενώ στην περίπτωση διάσπασης της στήριξης των 225 θα επιτάχυνε τη διόρθωση προς τις 214 μονάδες.

Από τις μετοχές του FT 25, εκτός τραπεζών, για αρκετές έχει διαμορφωθεί αγοραστικό σήμα, που με την προϋπόθεση κάποιας θετικότερης εξέλιξης θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στο ταμπλό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανάλογα θα αποτιμήσουμε τα δεδομένα και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν μετοχές-σηματωροί όπως Jumbo, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ κ.ά. μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τέλος θυμίζω πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 91,9 εκατ. ευρώ από τα οποία το 61% στις τράπεζες. Στη δε μετοχή της Εθνικής σημειώθηκε η μεγαλύτερη καθώς διαμορφώθηκε στα 17,9 εκατ. ευρώ με τη μετοχή της ΕΤΕ να κυμαίνεται στο 1,04-1,14 ευρώ για να κλείσει με απώλειες 0,89% στο 1,11 ευρώ.

Από τις 11.868 μονάδες ξεκίνησε η συνεδρίαση για τον DAX, υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα των 11.800 μονάδων για τη μηνιαίας μέτρησης πορεία του.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v