Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποτελέσματα και διαπραγμάτευση στο επίκεντρο

Ηπια κέρδη για τον Γενικό Δείκτη στο ξεκίνημα, με κέρδη για Eurobank και Alpha Bank. Τα πονταρίσματα στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τους πιστωτές, αλλά και με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα. Το καταστροφικό α' τρίμηνο και οι πιθανοί καταλύτες για το σενάριο αναστροφής. Τι δείχνουν οι κινήσεις στα παράγωγα.

Καλό μήνα, και χρηματιστηριακά! Μετά το καταστροφικό για τις τράπεζες πρώτο τρίμηνο, ο Μάρτιος έκλεισε με τον κλαδικό δείκτη στις 562,41 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στα ελάχιστα... 29ετίας των 517,18 μονάδων.

Το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ενσωματώθηκαν πλήθος πολιτικών, οικονομικών και πιο σύνθετων εξελίξεων -αρνητικές οι περισσότερες για τη χώρα μας- αφήνει μία αμυδρή ελπίδα πως το δεύτερο δεν μπορεί να είναι... χειρότερο.

Με τις τράπεζες να έχουν συρθεί στα ιστορικά ελάχιστα, σε πυθμένες πολυετείς με δραματική απαξίωση της θέσης τους, αρκετοί είναι αυτοί που σταδιακά θα αυξήσουν την έκθεσή τους στο ριψοκίνδυνο ενδεχόμενο της αναστροφής. Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός ονόμασε έντιμο συμβιβασμό.

Θα δείξει συν τω χρόνω, καθώς σε αυτές τις συνεδριάσεις με απουσία ειδήσεων και τις αργίες λόγω των ημερών, το κλίμα προεξοφλείται πως θα είναι υποτονικό και το όποιο ενδιαφέρον περιορισμένο.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος αναφέρεται στα του πρώτου τριμήνου, με βουτιά του τραπεζικού δείκτη κατά 41,5% που πρακτικά διασώθηκε χάρη στο... reverse split, που έγινε αναγκαστικά.

Η αγορά δεν έχει να περιμένει κάτι θεαματικό ούτε από το... προπαρασκευαστικό EWG (τηλεδιάσκεψη...), ούτε από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ούτε από κανένα άλλο μέτωπο. Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης -τελευταίας του Μαρτίου και του τριμήνου- δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για κάτι θεαματικό όπως θα ήταν μία κίνηση της αγοράς προς τις 820 μονάδες.

Προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα, συναλλαγές στα χαμηλά προοιωνίζονται κάτι καλύτερο για τη συνέχεια, αλλά με ορίζοντα τις όποιες εξελίξεις μετά και το δικό μας Πάσχα. Οι δηλώσεις, θέσεις και εκτιμήσεις των περισσότερων ξένων και Ελλήνων συντείνουν στο ότι από το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου θα πρέπει να αναμένονται τα κρίσιμα Eurogroup, επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Διάστημα λίγων συνεδριάσεων (...λειψή και η επόμενη εβδομάδα), με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές να εκτιμούν πως το ενδιαφέρον θα περιοριστεί στα επιμέρους και ενδεχομένως σε ένα μάζεμα στις τράπεζες λίγες ημέρες πριν από τις 14-15 Απριλίου.

Η αγορά μπορεί να κινηθεί αυτές τις ημέρες με γνώμονα και τα αποτελέσματα των εισηγμένων, κι ο Στέφανος Κοτζαμάνης ακτινογραφεί τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τους ισολογισμούς της τελευταίας χρήσης.

Αποτελέσματα, ιδιωτικοποιήσεις και μεμονωμένες ενέργειες επιχειρηματιών - επενδυτικών κύκλων αποτυπώνονται στο ταμπλό. Είτε αφορούν τον ΟΠΑΠ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Viohalco, την Αεροπορία Αιγαίου, είτε τις Πειραιώς και Eurobank.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν... διαφωτιστική για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου μικρό καλάθι κρατούν οι τραπεζίτες για τις αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς είναι όλα στον... αέρα και, παρά το όποιο θετικό κλίμα αποτυπώνεται στην πορεία της διαβούλευσης, οι σοβαρές αποφάσεις από την ΕΚΤ αναμένεται να ληφθούν αφού προηγηθεί η απόφαση του Eurogroup.

Στην αγορά παραγώγων ελαφρώς μειωμένες οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.855 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.521, 7.412 για τον Απρίλιο, 109 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 231,25) κινήθηκε μεταξύ 228,25 και 237,25 μονάδων και... αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, έκλεισε με υπερτίμηση 0,55%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Alpha Bank, 5.100 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (999), ΔΕΗ (802), Alpha Bank (22.128), Εθνική (7.326), Πειραιώς (13.416), Eurobank (33.114), ΟΠΑΠ (597), MIG (1.238), Jumbo (239), ΓΕΚ (268), ΕΧΑΕ (270), ΜΕΤΚΑ (132), Μυτιληναίο (199), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (133).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Απριλίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,02% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 228,25 και των 237,25 μονάδων.

Από τεχνική πλευρά για τον FT 25, παρά τη χθεσινή αντίδραση προς τις 237 μονάδες, κύρια αντίσταση παραμένει η εν λόγω περιοχή έως τις 240, ενώ οι στηρίξεις παραμένουν στις 227-228 μονάδες. Όσον αφορά το ημερήσιο stop αυτό έχει ανέβει λίγο στις 222 μονάδες.

Να συνεκτιμηθεί πως η αυριανή συνεδρίαση της Πέμπτης είναι και η τελευταία της εβδομάδας, καθώς το Χ.Α. ακολουθεί το πρόγραμμα αργιών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων της Παρασκευής και της Δευτέρας.

Συνεπώς οι όποιες εξελίξεις που θα περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο συμφωνίας θα πρέπει να αναμένονται από την εβδομάδα μετά το δικό μας Πάσχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v