ΧΑ: Αντεπιτίθενται τράπεζες και blue chip

Υπέρβαση των 800 μονάδων με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει την ολική επαναφορά και δεικτοβαρή χαρτιά να παίρνουν τη σκυτάλη. Διψήφια κέρδη για Εθνική και Eurobank που ξεκίνησαν τη μέρα με πτώση. Άνω του 9% η άνοδος για τις τράπεζες.

Πάνω από τις 800 μονάδες και πάλι ο Γενικός Δείκτης, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια προεξόφλησης- ποντάρισμα στις άμεσες εξελίξεις.

Η υπεραπόδωση του τραπεζικού κλάδου σε συνδυασμό με τις επικεντρωμένες τοποθετήσεις σε μετοχές των ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank τα τελευταία λεπτά ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, πως "ισχυρά χέρια" λαβαίνουν θέσεις...

Η αντίδραση για τον Τραπεζικό Δείκτη ισχυροποιείται εδώ και λίγη ώρα, καθώς στα χρηματιστηριακά γραφεία διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε "εχθρική ενέργεια" σε κίνηση, που θα επιτείνει την πιστωτική ασφυξία της Αθήνας.

Η επιθετική συμπεριφορά "ισχυρών χεριών" μετά τις 15.20΄ στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έρχεται ως συνέχεια της τακτικής συντήρησης που ακολουθήθηκε από την αρχή μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Ενδεικτική της στάσης ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών και όσων πόνταραν σε ένα ενθαρρυντικό...νεύμα του Μ. Ντράγκι προς την Αθήνα για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν η αδιαφορία τους στην έκθεση/ανάλυση της UBS.

Ακριβώς σε αυτή την στάση των βραχυπρόθεσμων παρά το γενναίο "κούρεμα" του ξένου οίκου στις τιμές-στόχους των 4 συστημικών τραπεζών εστιάσαμε για να ενισχύσουμε την κρατούσα εκτίμηση, ως η ΕΚΤ θα τηρήσει τουλάχιστον ουδέτερη στάση αλλά ουσιαστικά διευκολύνοντας τις διεργασίες προκειμένου οι δύο πλευρές να εξεύρουν λύση.

Μάλιστα για τον Γενικό Δείκτη θεωρήσαμε ως σημείο αναφοράς τις 780 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης, ανεβάζοντας σχετικό διάγραμμα και μέτρηση στον Εκηβόλο.

Στα 1,21 ευρώ με 10% η μετοχή της Εθνικής, στα 0,416 ευρώ με 13,01% η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,321 ευρώ της Alpha Bank και στα 0,139 ευρώ της Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής υποστήριζε νωρίτερα πως το...παγκόσμιο sell off στα ομόλογα (όπως πολύ εύστοχα και αναλυτικά γράφει η Κατερίνα Παράσχου) εμφανίστηκε σαν...joker την κατάλληλη στιγμή για το "ελληνικό ζήτημα".

Σε πείσμα όλων όσων με περισσή ευκολία προσπερνούν τον κίνδυνο ενός...Grexit και τις συνέπειες του, οι "αγορές" έρχονται στο...παρά ένα της απόφασης της ΕΚΤ να υπενθυμίσουν το αυτονόητο.

Και για αυτό το λόγο στο Εuro2day.gr αναδείχθηκε και η παράμετρος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων (τελευταία στο προσυνεδριακό σχόλιο μας) αλλά και η αλλαγή κλίματος/τάσης στις αγορές της ευρω περιφέρειας.

Με γνώμονα και την ανατροπή στις αγορές κρατικών τίτλων συνεχίζονται οι κινήσεις προεξόφλησης με ενθαρρυντική τη μέχρι τώρα μετρημένη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Κλάδος βαρόμετρο ο τραπεζικός με τον δείκτη να επανέρχεται προς την περιοχή των 660 μονάδων, ωθώντας τον μεν ft25 έως τις 245 και τον ΓΔ μέχρι τα όρια των 815 μονάδων. Ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της αγοράς επανέρχεται στα επίπεδα της Δευτέρας δηλαδή από τις "τοπικές κορυφές" που ξεκίνησε η διόρθωση και το χθεσινό "άδειασμα" μέχρι τις 790 μονάδες.

Για αλλαγή θέσεων πάντα μέσα στο κοινής αποδοχής εύρος των 780/775 έως 820/830 μονάδων κάνουν λόγο άνθρωποι της αγοράς που περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ για να συνεχίσουν ανάλογα.

Εκτός από τις τράπεζες αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί την τελευταία ώρα και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με επιθετικότερη τη μετοχή της Επιχείρησης (με πλεονέκτημα από την αρχή της συνεδρίασης) και με τις άλλες δύο σε αναμονή.

Το γεγονός, πως η δεικτοβαρής CC/HBC με απώλειες 2,06% στα 19,04 ευρώ λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την ισχυρότερη κίνηση του ft25 διευκολύνει όσους είχαν μείνει με θέσεις "πώλησης"short στα Παράγωγα.

Στο ΣΜΕ του ft25 από το αρχικό discount πράξεις πραγματοποιούνται πλέον σε υψηλότερες τιμές με premium.

Ενδιαφέρουσες ενδείξεις από μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, MIG, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ αλλά και από τον FT Mid για σηματωρούς όπως είναι ο Fourlis (7,53%), Intralot (5,33%), ANEMOS (4,36%), Ελληνικά Καλώδια (6,96%).

Λίγο μετά τις 16.00 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ με το 67% συγκεντρωμένο στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v