Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Βαθύ «κούρεμα» στις τιμές-στόχους των τραπεζών

Μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως μιας πιθανής συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές, «βλέπει» η UBS. Οι νέες προβλέψεις και οι τιμές-στόχοι. Ποια τράπεζα είναι φθηνότερη. Παραμένει «neutral» για τον κλάδο.

UBS: Βαθύ «κούρεμα» στις τιμές-στόχους των τραπεζών

Για μακροπρόθεσμες συνέπειες από την τρέχουσα κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές σύντομα, προειδοποιεί η UBS σε έκθεσή της στην οποία μειώνει εκ νέου τις τιμές στόχους για τους τίτλους. 

Ο οίκος διατηρεί "προσεκτική" στάση απέναντι στον κλάδο, αν και υπογραμμίζει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης για τους τίτλους εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. 

Ωστόσο, προειδοποιεί για μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο από την τρέχουσα αβεβαιότητα, μεταξύ των οποίων: 

-Ανισορροπία στον τομέα της ρευστότητας, που θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί. 

-Πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αναδιάρθρωση των "κόκκινων" δανείων, που είναι λογικότερη πλέον, δεδομένης της αύξησης στα επισφαλή δάνεια. 

-Ευάλωτες κεφαλαιακές θέσεις, δεδομένης της ισχυρής συμμετοχής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Σε σχέση με τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, ο οίκος θεωρεί ότι είναι πιθανόν, η ΕΚΤ να αυξήσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στη ρευστότητα που χορηγεί στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ΕLΑ) σε σχέση με την αξία των ενεχύρων που καταθέτουν.

Οι αλλαγές ενδέχεται να ισχύσουν μόνο για τον νέο δανεισμό των τραπεζών, οδηγώντας σε μείωση του "μαξιλαριού" ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες ή για το σύνολο των ενεχύρων που έχουν δεσμεύσει οι τράπεζες για να δανειστούν από τον ELA, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόσθετες απαιτήσεις ενεχύρων (που σύμφωνα με την UBS ενδέχεται να μην υπάρχουν).   

Οι νέοι στόχοι

Η UBS δίνει νέες, χαμηλότερες προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι και εφέτος θα είναι οριακά ζημιογόνες. Παράλληλα, δίνει νέα τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 0,34 ευρώ από 0,50 ευρώ, για τη Eurobank στα 0,16 ευρώ από 0,21 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,45 από 1 ευρώ. Και για τις τρεις τράπεζες, ο οίκος διατηρεί σύσταση neutral.  

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι λόγω της πρόσφατης υποαπόδοσής της, η Τράπεζα Πειραιώς δείχνει φθηνότερη σε σχέση με τις ανταγωνιστικές και πιθανόν να υπεραποδόσει σε μια θετική ροή ειδήσεων.

Σε θεμελιώδη βάση ωστόσο, η UBS προτιμά την Αlpha Bank λόγω της ισχυρότερης κεφαλαιακής της θέσης, κάτι που ωστόσο αντανακλάται στην τιμή (εμφανίζει 20% premium σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v