Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ με το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 840 μονάδων. Στο +10% η Πειραιώς, κέρδη άνω του 4% για Εθνική, Alpha, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ,Viohalco. Κόντρα στο κλίμα η Coca Cola με πτώση 2%. Αυξημένες οι συναλλαγές.

Σημαντική άνοδος στο ΧΑΑ, με οδηγό τις τράπεζες, την πλειονότητα των μετοχών "μεγάλης" και "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης να ακολουθούν και τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τον αρχικό κύριο στόχο των 850 μονάδων.

Απαραίτητη προυπόθεση για την συνέχιση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φορά (αυτής που ξεκίνησε από τα τελευταία χαμηλά των 690 μον. στις 21-22/4) η πειστική υπέρβαση της εν λόγω περιοχής.

Ο Γιουνκέρ πήρε το...όπλο του, όπως επισημαίνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου αλλά και στις ευλογίες των Μέρκελ- Ολάντ για την επίλυση του "ελληνικού προβλήματος" και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ ομοβροντίες αγορών ωθούν σημαντικά υψηλότερα δείκτες και μετοχές.

Πρόκειται για ξεκάθαρο ποντάρισμα προεξόφλησης μίας λύσης/διεξόδου- θεωρώντας ως δεδομένο πως στο Eurogroup της Δευτέρας ΔΕΝ θα υπάρξει συμφωνία αλλά θετικές ενδείξεις που ενδεχομένως να "ξεκλειδώσουν" την ρευστότητα της ΕΚΤ- και ως τέτοιο ενέχει όλους εκείνους τους κινδύνους και παγίδες. Για αυτό και το σημερινό ανοδικό ξεκίνημα, όπως άλλωστε το εκ διαμέτρου αντίθετο διορθωτικό μόλις δύο συνεδριάσεις πριν,, απαιτούν αυξημένη προσοχή, παρακολούθηση και σύνεση.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές (στα 35 εκατ. ευρώ) με το 55% στις τράπεζες και τον Τραπεζικό Δείκτη να αντιδρά πάνω από τις 700 μονάδες με ποσοστό κοντά στο 10% . Αναφερθήκαμε σε προηγούμενα σχόλια μας στα "γρήγορα/επιθετικά κεφάλαια" που έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες σε ελληνικές μετοχές και δη του τραπεζικού κλάδου με την προσδοκία της αποκόμισης όσο το δυνατόν υψηλότερων αποδόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για "κεφάλαια" που όσο γρήγορα τοποθετούνται τόσο γρήγορα εξέρχονται προκαλώντας παγίδες είτε στην άνοδο είτε στην διόρθωση των μετοχών.

Ωστόσο συνεκτιμώντας τον σημερινό τζίρο σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, τα σημεία εκκίνησης ειδικά των τραπεζικών μετοχών, τη συμμετοχή "ισχυρών χεριών" και σε άλλες μη τραπεζικές μετοχές θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως σε ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 680/710 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη (και των 258 μον. για τον ft25) η εν εξελίξει κίνηση έχει περιθώρια συνέχισης μέχρι τις δεύτερες αντιστάσεις.

Ειδικότερα για τον Τραπεζικό Δείκτη η στόχευση είναι προς τις τιμές της περιόδου 26-27/ Φεβρουαρίου δηλαδή των 740 έως 790 μονάδων, ενώ για τον ft25 προς τα επίπεδα των 270-285 μονάδων.

Απαραίτητη προυπόθεση η ευόδωση των προσπαθειών δανειστών- ελληνικής κυβέρνησης, καθώς όπως προειδοποιεί στο εμπεριστατωμένο θέμα της η Αγγελική πιθανοί είναι και οι κίνδυνοι στην σχετική διαδικασία.

Σημαντικές συναλλαγές στις τράπεζες, με νέα αντίδραση δείκτη και επί μέρους μετοχών καθώς οι παίκτες αψήφισαν την χθεσινή προειδοποίηση της UBS, το "κούρεμα" της τιμής-στόχου και για τις 4 συστημικές με αποτέλεσμα στη μεν Εθνική οι εντολές αγοράς να έχουν φτάσει νωρίτερα έως τα 1,30 ευρώ. Εως τα 0,355 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, έως τα 0,463 ευρώ για την Πειραιώς και έως τα 0,151 ευρώ για την Eurobank.

Ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο έχουμε αναφέρει ότι "ισχυρά χέρια" έχουν "σκουπίσει" την προσφορά στα τελευταία χαμηλά με επιδίωξη την κατοχύρωση διψήφιων αποδόσεων. Προς ώρας η μετοχή της ΕΤΕ αποδίδει 2,45% σε εβδομαδιαία μέτρηση, της Alpha Bank 11,25%, της Πειραιώς 14,39% ενώ κατά 12,59% έχει ενισχυθεί της Eurobank.

Στο 8,50% η εβδομαδιαία απόδοση για τον Τραπεζικό Δείκτη, στα επίπεδα των 700-705 μονάδων.

Ομως σημαντικές κινήσεις καταγράφονται και σε άλλες μετοχές του ft25 αλλά και του FT Mid, σε τίτλους με ήδη διαμορφωμένη ανοδική φορά αλλά και σε άλλους που δεν είχαν ακολουθήσει.

Σταθερές επιλογές οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με αγοραστές πάνω από τα 8,50 ευρώ (στην ίδια ακριβώς τιμή των 8,59 ευρώ και οι δύο, πριν λίγο)με βλέψεις προς τα επίπεδα των 8,80 ευρώ. Εως τα 5,95 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, ακριβώς σε μία αντίσταση που θα πρέπει να υπερβεί για τη συνέχεια.

Υπεραποδίδουν με αυξημένες συναλλαγές Jumbo, METKA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, FF Group,MIG,Grivalia ενώ από τη "μεσαία" κεφαλαιοποίηση Frigoglass, Fourlis, ΥΓΕΙΑ, θυγατρικές ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΣΙΔΕΝΟΡ αλλά και ΙΚΤΙΝΟΣ, Intralot, Lamda Development.

Κινητικότητα και στα warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank, προφανώς με premium τα Συμβόλαια του ft25 για τον τρέχοντα μήνα Μάιο.

Σε αντίθεση με το ΧΑΑ, και το ποντάρισμα προεξόφλησης στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια επικρατούν πτωτικές τάσεις. Ενδεικτικό το -0,75% του DAX, που έχει κλίνει επικίνδυνα και πάλι προς τις 11.250 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v