ΧΑ: Μικρός ο τζίρος, μεγάλες οι απώλειες

Διευρύνονται οι απώλειες για το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 820 μονάδες. Πτώση υψηλότερη του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Τιτάνα. Στο κόκκινο Alpha, Coca Cola, Εurobank, EXAE. Οριακά κέρδη καταγράφει ο ΟΛΠ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Ισχυρές απώλειες με τον ισχνότερο τζίρο της χρονιάς για το Χ.Α., που μετρά σταθερά απώλειες από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Με τις 818 μονάδες το χαμηλότερο σημείο της ημέρας για τον Γενικό Δείκτη καταδεικνύεται η σημασία της συγκεκριμένης περιοχής -ως κάτω ορίου του εύρους των 818-858 μον.- καθώς προς ώρας λειτούργησε ως το σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν συγκριτικά περισσότερες εντολές προκειμένου να μη... διολισθήσει ακόμη χαμηλότερα η αγορά.

Και λέμε συγκριτικά καθότι αναφερόμαστε σε μία συνεδρίαση όπου τα κύρια ξένα χρηματιστήρια αργούν, οι συναλλαγές για λογαριασμό ξένων είναι ελάχιστες και από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται πως...οδεύουμε προς αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών-τζίρου.

Θυμίσουμε τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις με τον χαμηλότερο τζίρο για φέτος προκειμένου να κατανοήσουμε τη... ρηχότητα της σημερινής συνεδρίασης. Συνεπώς και μη απόλυτα αντιπροσωπευτικής...

Στη συνεδρίαση της 2ας/1 η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,6 εκατ. ευρώ, στα 38,8 εκατ. ευρώ στις 9/4, στα 43,4 στις 7/4, στα 45,9 στις 8/4 και με συναλλαγές 47,6 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της 20ής Ιανουαρίου.

Πρακτικά σημειώνεται πως στις συνεδριάσεις του Απριλίου (με τον χαμηλότερο τζίρο) προετοιμάστηκε η αγορά για την υποχώρησή της προς τα ελάχιστα της 21ης-22ας/4 (700,02 και 691,43 μον. ενδοσυνεδριακά χαμηλά) ενώ με τις δύο συνεδριάσεις του Ιανουαρίου είχε σηματοδοτηθεί άλλη μία (μικρότερης έκτασης) διόρθωση των μετοχών.

Βέβαια οι συνθήκες μεταξύ των δύο περιόδων, που αναφέρονται (Ιαν. Απριλ.) και της τρέχουσας είναι διαφορετικές γεγονός που δεν προοιωνίζεται κατ΄ ανάγκην περαιτέρω ταλαιπωρία του χρηματιστηρίου. Ωστόσο στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι κρίσιμες 818 μονάδες (για τον Γ.Δ.) η επόμενη - χαμηλότερη στήριξη εντοπίζεται πέριξ των 790 μονάδων.

Υπό πίεση, αν και με μετριότατες συναλλαγές, παραμένει ο τραπεζικός κλάδος με τον ΔΤΡ να έχει ως χαμηλό ημέρας τις 636,69 και ως υψηλό τις 668,23 μονάδες.

Θυμίζω πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας είχαμε αναφερθεί σε "συνεδρίαση ειδικών συνθηκών" σημειώνοντας πως τεχνικά (σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη), και το εβδομαδιαίο κλείσιμο της Παρασκευής προϊδεάζει ότι το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας δεν θα είναι ευχάριστο για τους ταύρους.

Για τον FT 25 το μεγάλο ζητούμενο για να διατηρηθεί το ανοδικό momentum είναι στο τέλος της ο δείκτης να μην κλείσει χαμηλότερα από τη στήριξη του συστήματος που διέρχεται από τις 230 μονάδες.

Πρακτικά, εισερχόμενοι στην πλέον κρίσιμη φάση των συζητήσεων, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χαρακτηριστεί από την τεράστια μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη. Ως βαρόμετρο θα δέχεται καθημερινά τα χτυπήματα των traders όταν καταφθάνουν αρνητικές ειδήσεις από το δυτικό μέτωπο και θα εκτινάσσεται σαν πιεσμένο ελατήριο όταν αυτές θα εναλλάσσονται με θετικές.

Ειδικότερα για τον ΔΤΡ το μεγάλο ζητούμενο τις επόμενες 1-2 εβδομάδες είναι να μην κλείσει χαμηλότερα της στήριξης του συστήματος που διέρχεται πέριξ των 575-570 μονάδων.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται κρίσιμη η γνωστή ζώνη που οριοθετείται από τη στήριξη του συστήματος (647-648 μονάδες) και τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών 633-634 μονάδων.

Για τη μετοχή της Εθνικής κλειδί θεωρούνται τα 1,16 ευρώ, ενώ νωρίτερα σχετικό διάγραμμα (σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) ανεβάσαμε στον Εκηβόλο.

Παράμετρος, που συζητείται από το πρωί σε ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία οι εξελίξεις στην Ισπανία (με αφορμή τις δημοτικές εκλογές) καθώς μας αφορούν σε σημαντικό βαθμό (εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου στην ιβηρική χώρα...).

Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται μία πρώτη καταγραφή των εκτιμήσεων των ισπανικών και ξένων ΜΜΕ.

Μάλιστα κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών η...αιφνιδιαστική (για τη Μαδρίτη και το Βερολίνο) τροπή ενδέχεται υπό προυποθέσεις να αναδιατάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση πλέον και το ισπανικό μέτωπο χρήζει μεγαλύτερης και πιο ενδελεχούς παρακολούθησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v