Χρηματιστήριο: Πτώση χωρίς τζίρο για τα blue chips

Προς τις 820 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με τις τράπεζες να καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες. Πτώση για το σύνολο των μετοχών του FT 25. Μέτριος ο τζίρος -και- λόγω αργίας σε βασικά διεθνή χρηματιστήρια. Ποιες στηρίξεις απειλούνται.

Με σημαντικές απώλειες, όμως με μέτριο τζίρο, με κλειστή τη Φρανκφούρτη και πτωτικές τάσεις στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, στο Χ.Α. δοκιμάζονται οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Έως τις 818 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, έως τις 243 ο FT 25, με τον τραπεζικό να διορθώνει προς τις 635.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η... ουρά της διόρθωσης (από τη συνεδρίαση της Παρασκευής), με την αρνητική ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου να διευκολύνει ένα εύλογα πτωτικό περιβάλλον, τουλάχιστον για μία-δύο ημέρες.

Δεδομένου του ότι το γερμανικό χρηματιστήριο δεν λειτουργεί σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των εντολών που περνούν στο σύστημα προέρχεται κυρίως από εγχώριους κωδικούς και λιγότερο από ξένους. Περιορισμένη έως ελάχιστη η συμμετοχή άλλων ευρωπαϊκών χαρτοφυλακίων-κωδικών, αν και αυτοί συνήθως δραστηριοποιούνται σταδιακά μετά τις 13.00-13.30.

Πωλητές λοιπόν οι εγχώριοι παίκτες στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συμβάλλουν στη διαμόρφωση χαμηλότερων επιπέδων για τους βασικούς δείκτες, το σύνολο των τίτλων του FT 25. Το κατά πόσον θα δοκιμασθούν και ακόμη χαμηλότερες στηρίξεις και εάν αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία αναφοράς και υπό προϋποθέσεις εισόδου εν όψει εύρεσης λύσης/διεξόδου θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης η πλειονότητα των εντολών πώλησης που ενεργοποιείται κινείται μέσα στα τεχνικά όρια και παρακολουθώντας συνεχώς τις πολιτικές εξελίξεις.

Με απώλειες 3,55% ο ΔΤΡ είναι ο πρώτος που σε αυτήν τη φάση της αγοράς επηρεάζεται αρνητικά/πτωτικά, με πωλήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές, και στα warrants των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Για τις μετοχές του κλάδου η κατάσταση είναι γνωστή και αναμενόμενη..., ο δείκτης θα διορθώνει με αφορμή τα αρνητικά νεότερα (όπως αυτά που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες), και θα αντιδρά στις θετικές ειδήσεις.

Προς ώρας οι στηρίξεις για τον ΔΤΡ δεν απειλούνται, όμως οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονταν μέχρι πριν από λίγο στην τετράδα των μετοχών του κλάδου. Στη μετοχή της ΕΤΕ μέχρι τα χαμηλά του 1,17 ευρώ, στην Alpha Bank μέχρι το 0,296 ευρώ, στην Πειραιώς έως το 0,425 ευρώ και έως το 0,133 ευρώ στη μετοχή της Eurobank.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής που εκτιμούσε πως ο κλάδος έχει περιθώρια δοκιμασίας ακόμη χαμηλότερα θεωρούσε σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των περιθωρίων συναλλαγών μόχλευσης/marging. Δεδομένης της στενότητας που προφανώς πλήττει και τον χρηματιστηριακό χώρο αλλά και των γενικότερων περιθωρίων-αντοχών που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη αγορά, οι καλύψεις μετοχικών θέσεων θα πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν περισσότερα εχέγγυα απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις.

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών, λέγαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σε μία περίοδο ειδικών συνθηκών που χρήζει αυξημένης ετοιμότητας, προσοχής και εγρήγορσης.

Περίοδος όπου η μεταβλητότητα προεξοφλείται πως θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου ακόμη και το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι θα κρύβει ευκαιρίες και παγίδες κι εγκλωβισμούς.

Στα 20,58 - 20,23 ευρώ η δεικτοβαρής CC HBC με άμυνες στα χαμηλά ημέρας και στηρίξεις στον FT 25 όσο οι απώλειές της περιορίζονται στο 0,50%-0,60%. Κι αυτό γιατί μέχρι πριν από λίγο σημαντική πτώση μετρούσαν ο ΟΤΕ (έως τα 7,96 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (έως τα 8,36 ευρώ) κι η ΔΕΗ (έως τα 4,94 ευρώ).

Στις 11.45 η αξία των συναλλαγών ήταν μόλις στα 9 εκατ. ευρώ (με το 65% στις τράπεζες).

Σημεία βραχυπρόθεσμης στήριξης για τον FT 25 οι 240 και οι 239 μονάδες, μέχρι νεωτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v