Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης

Στα επίπεδα των 840-850 μονάδων κινείται το ΧΑ, που υφίσταται μικρές πιέσεις. Απώλειες καταγράφουν ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Πειραιώς, Eurobank. Ανοδος για Alpha, Aegean.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δίνει αέρα στους πωλητές/short να πιέσουν χαμηλότερα την αγορά.

Την ώρα που η Αθήνα με συνεχείς διαρροές κάνει λόγο για...συγγραφή του πλαισίου συμφωνίας και οι θεσμοί από την πλευρά τους δηλώνουν... άγνοια, η δημοσιοποίηση της τακτικής έκθεσης της ΕΚΤ (για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα) λειτουργεί ως αφορμή για ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στο Χ.Α. το ενδεχόμενο της εξεύρεσης λύσης - διεξόδου εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις συντριπτικές πιθανότητες, οι περισσότερες κινήσεις των επενδυτών επιχειρούνται με αυτόν τον γνώμονα, αρκετοί δείκτες ενισχύουν την κρατούσα εκτίμηση, όμως η αβεβαιότητα και ουσιώδεις εκκρεμότητες παραμένουν στο κόκκινο.

Η τόσο κραυγαλέα διαφορά δηλώσεων μεταξύ Αθήνας - δανειστών είναι λογικό να εντείνει τη σύγχυση δεδομένου ότι μεσολαβεί 3ήμερο, η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με συνέπεια η προοπτική μίας λύσης να έχει εναποτεθεί για τις 5 ή τις 12 Ιουνίου.

Πρακτικά υπάρχει χρόνος, πολύς (και) χρηματιστηριακός χρόνος, έλεγε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, για να εξηγήσει την αυξημένη μεταβλητότητα που παρατηρείται τις τελευταίες μία-δύο συνεδριάσεις.

Συνεπώς οι κινήσεις της πλειονότητας των επενδυτών εξακολουθούν να γίνονται με ορίζοντα μίας εβδομάδας (στην καλύτερη περίπτωση), δύο εβδομάδων (στην καλή περίπτωση), ενώ άλλες προθεσμίες προφανώς θα επηρέαζαν αρνητικά την ήδη καταπονημένη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ειδωθεί και η σημερινή πτωτική συνεδρίαση (μετά τη χθεσινή ανοδική, τη διορθωτική που προηγήθηκε την Τρίτη...) καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει θεαματικά τα εύρη διακύμανσης για κανέναν από τους τρεις βασικούς δείκτες.

Αναλυτικότερα για τον Γ.Δ. το γνωστό μας εύρος των 818-858 μονάδων παραμένει αμετάβλητο, σημειώνοντας πως στα υψηλά ημέρας ο δείκτης έφθασε οριακά στις 857,92 μονάδες.

Για τον ft25, που σήμερα κυμαίνεται στις 235,15 - 258,85 η αντίσταση των 259 μονάδων παραμένει ακλόνητη.

Για τον Γ.Δ., που εχθές ξεπέρασε κατά τι το όριο των 700 μονάδων προς ώρας κινείται στις 688,48-722,92 μονάδες. Χρήζει αναφοράς η διακύμανση του ΔΤΡ, καθώς ο κλάδος αποτελεί βαρόμετρο για την αγορά και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αφού είναι ο πρώτος που επηρεάζεται ανάλογα από τις εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον είναι πως από τη μέχρι τώρα εικόνα του τραπεζικού κλάδου (μετά μάλιστα τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΚΤ) το ενδεχόμενο της εξεύρεσης λύσης/συμφωνίας παραμένει το επικρατέστερο.

Μάλιστα όπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων η προοπτική μίας συμφωνίας (στις 5 ή στις 12 Ιουνίου) θα μπορούσε να θεωρηθεί πως διευκολύνει την προσέλκυση περισσότερων "ξένων κεφαλαίων" που ποντάρουν στο θετικό σενάριο. Παραπέμπει δε στην άμεση/κατακόρυφη ενίσχυση των συναλλαγών για να ενισχύσει την άποψή του.

Περί τα 97,7 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος, από σχεδόν 52 εκατ. ευρώ την Τρίτη σε αντιδιαστολή με το αρνητικό ρεκόρ των μόλις 30 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Το πόσο εύκολο είναι να μοχλευθεί ρευστότητα από "κεφάλαια" που καραδοκούν είναι εμφανές, συμπλήρωνε ο ίδιος παράγων.

Ξεπερνούν τα 52 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές (στις 13.50) με το καταλυτικό ποσοστό 70% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένες στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, CC/HBC, Jumbo, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, MIG, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ/Τέρνα.

Πρακτικά με το 70% των συναλλαγών στις μετοχές (και τα warrants) των συστημικών τραπεζών και το... 95% στους τίτλους του ft25 το όποιο ενδιαφέρον πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι υποτυπώδες και με λιγοστές εξαιρέσεις.

Σε Attica Bank, Frigoglass, Intralot, Fourlis περιορίζεται το όποιο ενδιαφέρον στον FT Mid Cap, ενώ μετά από καιρό μειωμένες είναι οι συναλλαγές στις μετοχές των Lamda Development, Frigoglass κ.ά.

Σε ρυθμό ανάλογο με της υποκείμενης αγορά του Χ.Α., τα παράγωγα αλλά και οι δείκτες των ελληνικών ομολόγων (σε όλες τις χρονικές σειρές), των ασφαλίστρων κινδύνου/CDs.

Δείκτες που προς ώρας αποκτούν μορφή με γνώμονα την προοπτική εξεύρεσης λύσης/διεξόδου, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στα ευρωχρηματιστήρια, στις αγορές του Νότου και στην κυριότερη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Θυμίζοντας πως οι περισσότερες προβλέψεις και στην ελληνική αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές επιχειρούνται με χρονικό ορίζοντα τη λήξη της τριπλής σειράς συμβολαίων την Παρασκευή 19 Ιουνίου, δηλαδή το δεύτερο triple witching του 2015 μία εβδομάδα μετά την... καταληκτική 12η Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v