Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπιες απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης. Οι προβολείς στραμμένοι στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας. Η προσοχή και στην αναθεώρηση των δεικτών του MSCI και στα αποτελέσματα.

Συνεδρίαση ειδικών συνθηκών η σημερινή και 3ήμερο για...ψύχραιμους, μέχρι την Τρίτη, οπότε και η πρώτη χρηματιστηριακή ημέρα του Ιουνίου.

Ποτέ τα τελευταία χρόνια τόσο σύντομος χρόνος δεν αναμένεται μεστός καταλυτικών εξελίξεων για την ελληνική υπόθεση, εκτιμούσε νωρίτερα στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημειώνοντας πως εν μέσω ομοβροντιών από τους θεσμούς και τα ξένα ΜΜΕ-κέντρα η Αθήνα σύρεται στην αποδοχή μίας συμφωνίας.

Λίγο ως πολύ η άποψη αυτή απηχεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την ένταση και τη νευρικότητα που κυριαρχεί από εχθές το απόγευμα στην αγορά κι όλα συντείνουν πως πλησιάζουμε στον χρόνο...μηδέν.

Από την άποψη της Christine Lagarde (και τη διάψευση, που ακολούθησε από το ΔΝΤ), τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Brussels Group αλλά και την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ με Γιούνκερ τη Δευτέρα, τα τελεσίγραφα του EWG..., μέχρι το ζήτημα εσωκομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, όλα παραπέμπουν στην κατάληξη αυτής της φάσης.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει σε όλους τους τόνους πως οι τεχνοκρατικές συζητήσεις στο BG εξαντλήθηκαν - η Μαρίνα Μάνη θέτει στο προσκήνιο και άλλες παραμέτρους (όπως αυτή ενός...Brexit). Σε χθεσινό θέμα της είχε αναφερθεί επίσης στον θόρυβο και στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Προφανώς η όποια λύση θα δοθεί σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο - ο Χρήστος Κίτσιος εστιάζει στον ρόλο του πρωθυπουργού σε μία συγκυρία όπου η ΤΑΖ θεωρεί στημένο το θέατρο της χρεοκοπίας.

Στο Χ.Α. συνεχίζονται σταθερά οι κινήσεις στον ρυθμό των όσων διαδραματίζονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με το ενδεχόμενο της εξεύρεσης μίας λύσης/διεξόδου να συγκεντρώνει σταθερά τις περισσότερες πιθανότητες.

Στην αγορά ημερομηνίες, προθεσμίες κλειδιά θεωρούνται η Παρασκευή 5 και η επόμενη 12 Ιουνίου, οπότε όπως εκτιμάται θα είναι γνωστό το όποιο αποτέλεσμα.

Συνεχείς εναλλαγές στην αγορά, αλλά χωρίς να παρεκκλίνουν του εύρους των 818-858 μονάδων μέχρις νεωτέρας.

Με εμφανή την είσοδο νέων παικτών που συμμετέχουν στο ποντάρισμα προεξόφλησης του ενός ή του άλλου σεναρίου, με ενδεικτική την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών και με τις τράπεζες, κλάδο βαρόμετρο, να παραμένουν στο επίκεντρο.

Από τα μόλις 30 εκατ. ευρώ στην αρχή της εβδομάδας, στα 97 εκατ. ευρώ της Τετάρτης και στα 93 εκατ. ευρώ εχθές, είναι προφανής η αλλαγή σκηνικού (και) στο Χ.Α., όπως επίσης τα πονταρίσματα που γίνονται τις τελευταίες ημέρες.

Πολλαπλάσια τα κεφάλαια που παίζονται διεθνώς στην ελληνική υπόθεση και όποιος θεωρεί ότι ένα...Grexit είναι απλή υπόθεση δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street ή ακόμη στην προσέγγιση της Moody s, πώς μία τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε τη φύση της Ευρώπης.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται να κινηθούν και σήμερα οι επενδυτές, τελευταία συνεδρίαση για τον Μάιο, με ορίζοντα το 3ήμερο, τη συνάντηση στο G7, το τελεσίγραφο του EWG και τη...χαμένη στη μετάφραση επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε στάση νευρικής αναμονής όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες, από αυτούς του Χ.Α., των παραγώγων, των κρατικών τίτλων, των ασφαλίστρων κινδύνου, μέχρι τους χρηματιστηριακούς σε Φρανκφούρτη, Νέα Υόρκη, τη σχέση ευρώ-δολαρίου, τον δείκτη φόβου κ.λπ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γ.Δ. σκόνταψε για ακόμη μία φορά στο ανάχωμα των 858 μονάδων (επιβεβαιώνοντας απόλυτα την τεχνική προσέγγιση και τη μέτρηση του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη), με τον ΔΤΡ σταθερά ευπαθή σε κάθε τι που μπορεί να επηρεάσει τον κλάδο, μέχρι την πλειονότητα των μετοχών του ft25.

Σαφώς και απαιτούνται περισσότερα καύσιμα για την υπέρβαση των 858 μον. όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, όμως μεσολαβούν...επεισόδια που θα μας φέρουν μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης. Με ουρά πωλήσεων το χθεσινό κλείσιμο, σε αντίθεση με της Τετάρτης που είχε ουρά αγορών, προδιαθέτει για πιθανή δοκιμασία των χαμηλών επιπέδων αυτής της φάσης της αγοράς.

Ο ΔΤΡ κυμάνθηκε από τις 722,92 έως τις 683,93 για να διαμορφωθεί στις 692,07 μονάδες με μικτές τάσεις, καθώς ενισχύθηκαν η Πειραιώς και η Eurobank σε αντίθεση με το άδειασμα της Εθνικής και τις πωλήσεις στην Alpha Bank.
Για τον ΔΤΡ τα σημεία αναφοράς μας για σήμερα έχουν χαμηλώσει προς τις 650 και τις 710 μονάδες, με την προϋπόθεση πως θα απορροφηθεί η προσφορά που θα βγαίνει στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Συνεκτιμώντας, πως σήμερα ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα διακινδυνεύαμε να πούμε πως κινήσεις ανάλογες αυτών που πίεσαν την Εθνική ή ενίσχυσαν άλλες μετοχές-εισηγμένες θα πρέπει να περιμένουμε και για άλλες επιμέρους περιπτώσεις.

Τεχνικά και σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση για τον ft25 έχει σχηματισθεί ένα τρίγωνο, με ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 258 μονάδων να έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση (ή όχι) της κίνησης. Για τον δείκτη οι 258 και υψηλότερα οι 275 μονάδες είναι οι κύριες, βραχυπρόθεσμες, αντιστάσεις ενώ χαμηλότερα χρήζουν προσοχής οι 245 και οι 238 μονάδες.

Παρά το χθεσινό γύρισμα ο ΔΤΡ όσο διατηρείται πάνω από τις 650-660 μονάδες δεν χάνει τον ανοδικό προσανατολισμό του, αν και πιθανότατα να χρειαστεί η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων χαμηλότερα των 690 μονάδων, ίσως στην αρχή της συνεδρίασης.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Εθνικής το 1,27 είναι κύρια αντίσταση, όπως το 0,3550 για την Alpha Bank, το 0,5250 για την Πειραιώς, ενώ για τη Eurobank η υπέρβαση του 0,15 οδηγεί προς το 0,17 (και 0,19 ευρώ σε επόμενη φάση).

Αυτά με την προϋπόθεση πως στη διάρκεια της συνεδρίασης θα επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και για τον ΔΤΡ και για τους ft25 και Γ.Δ.

Κύριοι παράγοντες επηρεασμού (και) σήμερα η ειδησεογραφία (όλο και πιο θολή κι αντικρουόμενη...), οι φήμες, διαρροές, τα νεότερα από τα διάφορα μέτωπα, με αναμενόμενη την αυξημένη μεταβλητότητα, και όπως επαναλαμβάναμε (και) εχθές την αυξημένη προσοχή και ψυχραιμία που απαιτούνται αυτές τις ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v