Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στάση αναμονής πριν το κρίσιμο Εurogroup

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη οι επενδυτές καθώς περιμένουν ειδήσεις από τις Βρυξέλλες. Συνεδρίαση με ανατροπές και εναλλαγή προσήμων. Σε μέτρια επίπεδα κινείται ο όγκος συναλλαγών. Στο επίκεντρο οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup, που ξεκινά σε λίγη ώρα, (και) το Χ.Α. Σταδιακή αλλαγή κλίματος μετά τις 11.15-11.30, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να περνούν στην αντεπίθεση και τους πωλητές να μειώνουν τις ρευστοποιήσεις τους. Επάνοδος των πωλητών λίγο μετά τις 11.55-12.00 με νέο γύρο ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και νέο αρνητικό «γύρισμα» των δεικτών χαμηλότερα.

Αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι τώρα, κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί μέχρις ότου υπάρξει πιο απτό αποτέλεσμα. Στελέχη της αγοράς απέδωσαν το ενθαρρυντικό «γύρισμα» στις πληροφορίες περί προόδου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εν όψει της κοινής πρότασης από την πλευρά των δανειστών στη συνέχεια της ημέρας.

Είναι προφανές πως ακόμη και τώρα επικρατέστερο σενάριο για την πλειονότητα των ενεργών παικτών και διαχειριστών παραμένει αυτό της... συμφωνίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση στράφηκαν οι κινήσεις των παικτών στη χθεσινή συνεδρίαση, όταν η αγορά έδειξε αντοχές προς το κλείσιμο και σε αυτήν συνεχίζουν σήμερα από τα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη από τα αρχικά χαμηλά των 763,49 μονάδων ο πήχης ανέβηκε έως τις 794,31 για να διολισθήσει και πάλι προς τα επίπεδα των 778-779 μονάδων νωρίτερα.

Ευμετάβλητος ο ΔΤΡ στο εύρος των 585,28 μονάδων (στην αρχή της συνεδρίασης) έως τις 643,21 με διολίσθηση στη συνέχεια στα επίπεδα των 620 μονάδων. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές η κατ' αρχήν επιβεβαίωση της κρίσιμης στήριξης των 580 μονάδων είναι μία ενθαρρυντική ένδειξη μεν, πλην όμως σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον η όποια τάση (ανοδική ή πτωτική) μένει να επιβεβαιωθεί από το αποτέλεσμα. Οι ίδιοι εκτιμούν πως η μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες και μετοχές θα συνεχιστεί μέχρις ότου βγει... καπνός από τις Βρυξέλλες.

Στα επιμέρους, η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται μεταξύ του 1,07-1,18 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,272-0,381 ευρώ, ενώ πριν από λίγο σε θετικό έδαφος παρέμεναν Πειραιώς (στο 0,383 ευρώ) και Eurobank (στο 0,138 ευρώ). Με αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Jumbo.

Στις 12.10 είχαν αλλάξει χέρια 64 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 68% στις τράπεζες.

Νωρίτερα το Euro2day.gr σημείωνε πως η συνεδρίαση ξεκινούσε με... προίκα τη διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από νωρίς, με τον DAX να χάνει και πάλι τις 11.450 μονάδες, ο δε CAC 40 να διολισθαίνει εκ νέου προς τις 5.000 μονάδες. Μικρές πιέσεις ασκήθηκαν και στην κυριότερη ισοτιμία του ευρώ/δολάριο στο 1,119-1,120, ενώ νευρικότητα επικρατεί και στις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί οι αγοραστές, διστακτικοί στις κινήσεις τους, χαμήλωσαν κι άλλο τον πήχη, καθώς οι τράπεζες παρέμειναν υπό πίεση μέχρι τις 11.15, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί προς τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 580 μονάδων, προσεκτικοί όμως και οι πωλητές.

Από μία κλωστή κρέμεται η διαπραγμάτευση, σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, τη στιγμή που ένα από τα ζητούμενα (για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες) σχετίζεται με τον χρόνο της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου, δηλαδή εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής (όπως ανάφερε και η Handelsblatt) ή θα δοθεί κι άλλη παράταση..., συνεκτιμώντας πως ο καταληκτικός χρόνος (σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα) είναι η Τρίτη 30 Ιουνίου.

Σταδιακά μετά τις 10.45-10.50 από τα χαμηλά της αγοράς ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς, που σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση της δεικτοβαρούς CC HBC στα 20,49 ευρώ συνέβαλαν στον περιορισμό των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών και στη συνέχεια στο πέρασμα σε θετικό έδαφος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v