Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ήπιες μεταβολές με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Στα επίπεδα των 785 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης με τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο. Στο +4% ΟΠΑΠ και Τιτάνας. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, METKA. Σταθεροποιητικά Εθνική Τράπεζα και ΟΤΕ. Απώλειες για Alpha, Coca Cola

Χωρίς ενιαία πρόταση το Eurogroup, σε αναζήτηση κατεύθυνσης (και) το ΧΑ με την ειδησεογραφία να αναφέρεται στο πιθανό ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας σήμερα... με διάφορα σενάρια να εκτείνονται από αύριο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30 ης Ιουνίου.

Λίγο πριν τις 13.55 έγινε γνωστό (μέσω των Financial Times) το... κείμενο σκοπιμότητας των θεσμών στο Eurogroup.

Ωστόσο προς ώρας κρατούσα εκτίμηση παραμένει αυτή που προσβλέπει σε εξεύρεση λύσης/διεξόδου σήμερα, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες.

Στο ΧΑ λειτουργεί καταλυτικά εδώ και λίγη ώρα η παρουσίαση του λεγόμενου "επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ" , με αρκετούς παίκτες να θεωρούν την ενέργεια αυτή του Επιτρόπου ως μία ενθαρρυντική ένδειξη- προπομπό για την Σύνοδο Κορυφής. Αφορμές αναζητεί (και ) το ελληνικό χρηματιστήριο για να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, παρασύροντας εδώ και ώρα σε ανοδικό "γύρισμα" και τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Παρισιού ενώ "ανάσες" παίρνει και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ούτως ή άλλως το κλίμα, η τάση παραμένουν ευμετάβλητα στην ροή των ειδήσεων, στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στα ενδότερα των Βρυξελλών.

Η αγορά αντέδρασε ανοδικά με το που άρχισε (με καθυστέρηση η συνάντηση) με την πλειονότητα των παικτών να έχει προετοιμαστεί για έναν... μαραθώνιο, που θα απαιτήσει γερά στομάχια και γερά νεύρα.

Η αγορά κινείται την ώρα που οι δύο πλευρές έχουν προσέλθει στο Eurogroup με διαφορετικές προτάσεις, κάτι που αποτυπώνεται στην επιφυλακτικότητα, διστακτικότητα που κυριαρχεί μεταξύ των παικτών.

Νέα αναφορά των F.T για επικαιροποιημένη πρόταση των δανειστών προκαλεί και πάλι "πονοκέφαλο" στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, στην ελληνική πλευρά αν και διάχυτη παραμένει η εκτίμηση πως θα ακολουθήσουν πολλά επεισόδια με προτάσεις και αντιπροτάσεις εκατέρωθεν.

Ανοδικά κινούνταν νωρίτερα βασικοί δείκτες, μετοχές με στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής να εκτιμά πως εάν η συνάντηση τραβήξει σε διάρκεια θα αποτελεί ένδειξη ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν και δεν οδηγούνται σε ρήξη.

Συνεχής ροή, αντικρουόμενα μηνύματα, διαρκείς εναλλαγές με τις συναλλαγές/τζίρο να έχουν αυξηθεί (σε σχέση με την αρχή της συνεδρίασης...) με το 62% να παραμένει επικεντρωμένο στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Με βάση, τα χαμηλά ημέρας των 585,28 μονάδων, ο ΔΤΡ κυμαίνεται στις 622,06 με υψηλό ημέρας στις 643,21 μονάδες.

Ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής έχουν αλλάξει χέρια περίπου 10,5 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 12 εκατ. ευρώ με τον τίτλο στα 1,07-1,18 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε Alpha Bank (0,289 ευρώ), Πειραιώς (0,388 ευρώ), ενώ στα 0,138 κινείται η Eurobank. Στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων πραγματοποιείται η υψηλότερη αξία συναλλαγών με τις ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Κύπρου, CC/HBC, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και Motor Oil. Πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στα warrants των Alpha Bank, Πειραιώς.

Αυξημένη μεταβλητότητα σε μετοχές της 3άδας, με κινητικότητα στον ΟΠΑΠ που σημειώνει και τη μεγαλύτερη άνοδο (στα 8,09 ευρώ με 4,39%) έναντι του ΟΤΕ (στα 8,03 με 0,37%), της ΔΕΗ (στα 4,44 ευρώ με 0,28%). Στις μετοχές της 3άδας έχουν γίνει συναλλαγές σχεδόν 7,2 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (στα 5,54-6,14 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (20,23-21,79 ευρώ) (μετά την χθεσινή αποκοπή του μερίσματος 0,15/τμχ) της Lamda Development (3,95-4,05 ευρώ), Jumbo στο εύρος των 6,85-7,49 ευρώ.

Από τις μετοχές, που αναφέρονται καταδεικνύεται η υψηλή μεταβλητότητα, η ευρύτητα της διακύμανσης χωρίς όμως να παρεκκλίνουν των τεχνικών ορίων (στήριξη/αντίσταση), με ενδεικτική την συνεχιζόμενη συσσώρευση της αγοράς (ΓΔ) μεταξύ 670 έως 850 μονάδες.

Με μικρά κέρδη ο CAC 40 (στις 5.067 μον, 0,43%), ο DAX ( στις 11.541 μον, 0,61%), με το ευρώ στην περιοχή των 1,19-1,12 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v