Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση χωρίς αλεξίπτωτο για τις τράπεζες

Με τζίρο που μετά βίας πέρασε τα 54 εκατ. ευρώ στις 16:30 και τις τράπεζες καρφωμένες στο -30% με ανεκτέλεστα εκατομμυρίων ευρώ η συνεδρίαση. Προσπάθειες αντίδρασης από blue chip όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, Αεροπορία Αιγαίου.

Συνεχίζεται το... ξεπούλημα στο ΧΑ, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, τους ξένους να ρευστοποιούν blue chips και λιγοστές επιμέρους περιπτώσεις εισηγμένων να αποτελούν την εξαίρεση του σημερινού, ακραία διορθωτικού κανόνα.

Με σημείο αναφοράς τις 615 μονάδες (χαμηλό ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης) για τον Γ.Δ., οι απώλειες έχουν... περιορισθεί στο 15,77% (από το αρχικό 22,82%), με τον Τραπεζικό να παραμένει μεν "κολλημένος" στο μείον 29,92% αλλά επιμέρους μετοχές εταιρειών του FT 25 να έχουν "μαζέψει" σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις απώλειες που είχαν στα πρώτα 5-10' επεισοδιακά λεπτά της συνεδρίασης.

Σταδιακά για έξι τίτλους του δείκτη το ποσοστό υποχώρησης έχει περιορισθεί σε μονοψήφιο, μάλιστα σε αυτόν της Αεροπορίας Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές και σε θετικό έδαφος (στο διάστημα 15.35' - 15.55'), δείγμα πως σε ορισμένες περιπτώσεις βασικοί μέτοχοι/επιχειρηματίες αλλά και χρηματιστές/διαχειριστές επιχειρούν να αμβλύνουν τις συνέπειες της κατάρρευσης.

Εκτός από τον τίτλο της ΑΡΑΙΓ, που κυμαίνεται στα 5-6,26 ευρώ με τους αγοραστές να έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά πιο... καλή εικόνα διαμορφώνεται και για τους τίτλους των CC/HBC, ΟΛΠ, Motor Oil, Grivalia, TITAN καθώς πωλητές-αγοραστές συναντώνται σε επίπεδα όχι μεγαλύτερα του μείον 10%.

Στις τράπεζες παραμένει η απογοητευτική, δραματική εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες κιόλας εντολές στο limit down, με μικρό/ελάχιστο μέρος μόνο της συνολικής προσφοράς να αφομοιώνεται από το σύστημα. Ενδεικτικά, όταν ο συνολικός τζίρος στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνούσε σε τεμάχια/αξία λίγες δεκάδες εκατομμυρίων, στην πραγματικότητα η υπερβάλλουσα προσφορά ήταν πάνω από εκατοντάδες εκατ. ,γεγονός που προοιωνίζεται ανάλογη ισχυρή πίεση/διόρθωση (τουλάχιστον) και για τις αμέσως επόμενες 1-2 ημέρες.

Ο τζίρος, που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 16.25') δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της κατάστασης που διαμορφώνεται σε τράπεζες αλλά και άλλους κλάδους καθώς, σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, η πραγματική δυναμική της αξίας των πωλήσεων θα είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα 85-90 εκατ. ευρώ, εάν πραγματοποιούνται απρόσκοπτα όλες οι συναλλαγές/πωλήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή της συνεδρίασης σε δύο μη τραπεζικούς κλάδους, τηλεπικοινωνιών- ταξιδίων/αναψυχής έχει αλλάξει χέρια το 46% λόγω ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (πάνω από 16 και 6,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ωστόσο τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως ο αθροιστικά υψηλός τζίρος σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ ενισχύει την εκτίμηση πως ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια "αδειάζουν" μετοχές υγιών ελληνικών επιχειρήσεων.

Εισηγμένων που μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν βασικές επενδυτικές επιλογές τους. Αυξημένες οι συναλλαγές/με ισχυρή πίεση και στις μετοχές των Jumbo, FF Group, EXAE, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, που πρακτικά υπερβαίνουν την αξία των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια σε Πειραιώς ή Alpha Bank.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν λιγοστές επιμέρους μετοχές, που και λόγω των απαιτήσεων των εταίρων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδεικτική η περίπτωση της μετοχής του ΟΛΠ, καθώς κυμαίνεται στα 9,32 έως 12,43 ευρώ (με τηνχαμηλή στην αρχή της συνεδρίασης και την... υψηλή λίγο νωρίτερα, στις 16.25').

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v