Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι επενδυτές επέλεξαν την... αναμονή

Έντονη μεταβλητότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει πρόσημο 13 φορές. Κέρδη υψηλότερα του 3% για ΟΤΕ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ. Πτώση για Πειραιώς, Eurobank. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για τον FTSE 25. Όλα τα βλέμματα στις διαπραγματεύσεις.

Αν ληφθεί υπ΄ όψιν το σημερινό τελικό κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. με θετικό πρόσημο και μάλιστα εν μέσω "νηοπομπής" επιφυλακτικών - αρνητικών ειδήσεων - εξελίξεων, θα μπορούσε με σχετική βεβαιότητα να υποστηριχθεί ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να εκτιμά ότι το σενάριο επίτευξης συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, ή ότι τα ενεργά χαρτοφυλάκια προσπαθούν, παντοιοτρόπως, να πείσουν ότι η Αγορά παραμένει ψύχραιμη αναμένοντας τις εξελίξεις.

Στην περίπτωση της πρώτης εκδοχής, όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα, όμως αν η εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α. είναι αποτέλεσμα επιφανειακής ηρεμίας και προσπάθειας ανεύρεσης αγοραστών, προκειμένου να "μοιραστούν χαρτιά", τότε τα πράγματα είναι υψηλού κινδύνου για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί ότι τόσο οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, όσο και οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α., "κινούνται χωρίς πυξίδα", με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, άλλαξε μέσα στην μέρα 13 φορές πρόσημο, παρά τις "πρωτοβουλίες" που ανέλαβαν οι ΟΤΕ (+4,25%), ΟΠΑΠ (+2,97%), Jumbo (+4,40%), έχοντας σημαντικές βοήθειες από ΕΥΔΑΠ (+3,97%), Viohalco (+2,26%) Ελ. Πετρέλαια (+1,74%) και Lamda Development (+2,8%), όταν μηδένισε η βραχύβια δυναμική του Τραπεζικού κλάδου.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 585,28 (-5,06%) και 643,21 μονάδων (+4,34%), στις 17.00 βρέθηκε στις 616,76 (+0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 612,82 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές του FTSE25, ίσως αξίζει επισήμανσης η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development, που τερμάτισε την συνεδρίαση στα 3,99 ευρώ, καθώς υψηλότερα των 4,00 ευρώ είναι ευδιάκριτη η αύξηση της προσφοράς, ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και ο τίτλος της Jumbo, αν και υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,49 ευρώ (+6,24%). Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, ενώ αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" και δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 7,86 ευρώ, μετατρέπει την βραχυπρόθεσμη τάση από καθοδική σε ανοδική.

Το διάγραμμα της Jumbo από την αρχή του έτους

Αν κάποιος επιχειρήσει μία αναδρομή από τις 20 Φεβρουαρίου (που υπογράφθηκε η συμφωνία - γέφυρα) και μετά, το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο στο ταμπλώ του Χ.Α. είναι το ανεπανάληπτο volatility, το οποίο έχει εξουθενώσει ψυχολογικά και οικονομικά, όλους όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading.

Οι ειδήσεις, τα δεδομένα, οι διαρροές, η ψυχολογία και κατ΄ επέκταση η τάση στο ταμπλώ του Χ.Α., έχουν φθάσει να αλλάζουν πολλές φορές μέσα στην μέρα και μαζί με αυτά και τα πρόσημα στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς αρκεί μία δήλωση ενός Αξιωματούχου, από αυτούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου οι δείκτες να κινηθούν από τον "Παράδεισο" στην "Κόλαση" και το αντίστροφο.

Το ταμπλώ του Χ.Α. έχει εξελιχθεί σε "κινούμενη άμμο" για τους traders και σε "επικίνδυνο σπορ" για τους θεωρούμενους συντηρητικούς επενδυτές, που επιμένουν να ασχολούνται με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών και όχι με την ημερήσια τάση, ενώ η κρατούσα μεταβλητότητα, αλλά και τα συνεχιζόμενα "πονταρίσματα" για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έχουν καταστήσει απαγορευτικό το επενδυτικό περιβάλλον σε κεφάλαια "μακράς πνοής" και συνεχίζουν να λειτουργούν ανασταλτικά στην ροή "σοβαρών" επενδυτικών κεφαλαίων.

Από εκεί και πέρα και σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα τιμολογήσει πρώτα την εξέλιξη προς το "λιγότερο κακό" και σε δεύτερη φάση τους όρους της συμφωνίας οι οποίοι, πιθανότατα, θα βυθίσουν την πραγματική Οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Αν, από την άλλη, οι προσδοκίες διαψευστούν για πολλοστή φορά και επειδή τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικότατα, η διαφαινόμενη οριστική ρήξη θα επιφέρει "sell off" καταιγιστικού χαρακτήρα, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις που θα επακολουθήσουν.

Εδώ, ίσως αξίζει "δεύτερης ανάγνωσης" και η ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής από το Χ.Α. σύμφωνα με την οποία "η εκδήλωση 'Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – νέο περιβάλλον – νέες λύσεις' που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και ώρα 18.00 στο χώρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναβάλλεται".

Παίρνοντας, επιγραμματικά και με την χρονική της σειρά, την ειδησεογραφία, που θεωρητικά, διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις στην σημερινή συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ το ποσό του ELA που αιτήθηκε, ανέφερας καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα υπάρξει νέα συνεδρίαση εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Από την άλλη και μετά από συνεχόμενες ανεπιτυχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, "το μόνο που θα παρουσιάσουμε στο Eurogroup είναι η πρόταση των Θεσμών. Δεν έχουμε συμφωνία από τους Έλληνες και θα ακούσουμε που συμφωνούν. Δεν υπάρχει πρόοδος. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για τη σημερινή συνεδρίαση. Η Ελληνική Πλευρά μάλλον κινήθηκε προς τα πίσω" τόνισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δυστυχώς μέχρι στιγμής είναι αυτός που παρουσιάζει τον απόλυτο βαθμό επιβεβαίωσης των εκτιμήσεών του.

"Είναι ώρα να αποφασίσουν οι Υπεύθυνοι στην Ελλάδα και που διαφωνούν" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισεμπλούμ.

"Η Κυριακή είναι το τελικό 'deadline' για μια συμφωνία για την Ελλάδα", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ, σημειώνοντας πως διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα με τα Κοινοβούλια. "Δεν είναι ημέρες, αλλά ώρες", είπε ο κ. Σέλινγκ, σημειώνοντας πως έχει ανατεθεί από τη Σύνοδο στο Eurogroup να παρουσιάσει μια κατάλληλη πρόταση μέχρι τις 17.00 (ώρα Ελλάδος). "Οι Έλληνες απέρριπταν κάθε συμβιβασμό όλη τη νύχτα και συνέχεια έρχονται με νέες ευχές".

"Η Ελληνική Πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες", ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής είπε "χρειάζεται δουλειά που μπορεί να πάρει πολλές ώρες ακόμα αλλά έχω μια διαίσθηση ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή θα έχουμε happy end".

"Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη την αναγκαία πρόοδο" δήλωσε η Αγκέλα Μέρκελ. Η ίδια τόνισε ότι "υπάρχει η εντύπωση 'πισωγυρίσματος' σε ορισμένα πράγματα" προσθέτοντας πως "η Χώρα πρέπει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς". "Η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών δεν θα αναλάβει τον ρόλο του Eurogroup", υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα πρακτορεία το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες περιμένει νέα πρόταση από την Ελληνική Πλευρά για να συνεχίσει τις εργασίες του.
Και σε αυτή την είδηση, το Χ.Α. αντέδρασε μάλλον ψύχραιμα.

Η εντυπωσιακή μεταβλητότητα διατήρησε τις ικανοποιητικές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων: 10ετες (10,37%), 5ετες (14,79%) και 3ετες (20,26%).

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο. Προς τα επάνω, για τον Γενικό Δείκτη με βάση τα βραχυχρόνια διαγράμματα, παραμένουν σαν πρώτος στόχος οι 802 μονάδες και σαν μεγάλος στόχος οι 858 μονάδες, ενώ "νοτιότερα" το σημαντικό "οχυρό" είναι η ζώνη 760 - 750.

Στην περίπτωση του FTSE25 και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, οι 229 μονάδες είναι κύρια στήριξη αλλά και "stop" στο "intraday long" μιας και διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 224 επίπεδο. Το 237 κοντινή αντίσταση και το 241 "make or break" που διάσπαση θα μας δώσει το 248-250 επίπεδο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Επιτέλους πήραμε μία γεύση από τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση, μετά από 5 μήνες ταξιδάκια ανά τον Κόσμο. Όλοι οι Έλληνες πλέον αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι τους περιμένει και ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Το βασικό ζητούμενο από την αρχή της κρίσης ήταν, η Ελλάδα να παράγει και να εφαρμόσει, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα χειρίζεται τις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελληνικής Αγοράς, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές δυνατότητες της Οικονομίας και τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές περιβάλλον.

Αυτό ουδέποτε έγινε από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και ούτε γίνεται και σήμερα, γιατί πάντα η Αντιπολίτευση παρουσίαζε κάποια μαγική λύση, που θα διόρθωνε τα πράγματα χωρίς θυσίες κανενός. Έτσι πάντα οι Κυβερνήσεις αρνούνταν την ευθύνη και την τελευταία στιγμή μας επιβαλλόταν ένα ξενόφερτο σχέδιο. Σήμερα, πολλά πράγματα έχουν απομυθοποιηθεί.

Οι Κινέζοι δεν θα μας σώσουν, οι Ρώσοι δεν θα προκαταβάλλουν μελλοντικά κέρδη, οι Ιρανοί (Άραβες) δεν ανακατεύονται, οι Αμερικάνοι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, οι Ινδοί δεν ενδιαφέρονται και ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας (πετρέλαια, φυσικό αέριο, χρυσός κλπ), θέλουν χρόνια για να προσφέρουν προσόδους, άσε που δεν είναι και οικολογικά αποδεκτές επενδύσεις.

Οι μόνοι που δίνουν λεφτά είναι η πρώην "Τρόικα" και θέλουν αξιόπιστο συνομιλητή και διασφαλίσεις. Επειδή χωρίς λεφτά και Συμμάχους διακυβεύεται όχι μόνο η οικονομική επιβίωση, αλλά και η Εθνική υπόσταση της Ελλάδας, γίνεται καθαρό σε όλους, από ποιους συμμάχους και με ποιους όρους θα πάρουμε λεφτά.

Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αλλά όσο καθυστερούμε, θα συνοδεύεται και από έντονες πολιτικές εξελίξεις.

Χρηματιστηριακά αυτό αποτυπώνεται στις έντονες διακυμάνσεις, αλλά φαίνεται να υπάρχουν ακόμη σημαντικά ξένα κεφάλαια που πιστεύουν σε αίσιο τέλος.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ, επειδή η Χώρα δεν μπορεί να βρει από αλλού χρηματοδοτικές πηγές, η Κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους Δανειστές, έστω και την τελευταία στιγμή και το ζητούμενο είναι αν αυτή η συμφωνία θα έχει μακρόπνοα χαρακτηριστικά, ή θα είναι μία απλή παράταση κάποιων μηνών.

-Νίκος Σακαρέλης

Η Αγορά αναμένει την πιθανή συμφωνία με τους Εταίρους, το ποια μέτρα θα περιλαμβάνει τελικά, αλλά και το ποιά θα είναι η αντιμετώπιση στη ρύθμιση του χρέους (αν υπάρξει στην παρούσα φάση), επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Αν η συμφωνία είναι απλώς μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αυτό θα είναι κάτι που θα παρατείνει την αβεβαιότητα. Δύσκολα με την απλή παράταση θα επιστρέψει μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έφυγε το τελευταίο έτος.

Αν δούμε οριστική συμφωνία για χρέος και για χρηματοδοτικό κενό, τότε θα δούμε και σημαντική μείωση του κινδύνου Χώρας. (countryrisk ).

Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε ανοδικές αναπροσαρμογές στις τιμές - στόχους Ελληνικών εταιρειών ενώ αν λυθεί και η πληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ, το θετικό σενάριο που αναφέρεται σε επιλεξιμότητα των Ελληνικών ομολόγων στο QE, τότε θα δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας, οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι ραγδαίες και μη προβλέψιμες.

Η αύξηση της φορολογίας και η έκτακτη εισφορά στα κέρδη θα επηρεάσει τους ισολογισμούς κερδοφόρων εταιρειών, ενώ και οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα επηρεάσουν αρνητικά κλάδους όπως π.χ. των Τροφίμων.

Οι επόμενοι μήνες μετά τη συμφωνία θα είναι σημαντικοί καθώς σειρά θα έχει η εφαρμογή της αλλά και κάτι πιο σημαντικό. Θα διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνεται η πραγματική Οικονομία στους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουν τεθεί, καθώς στο σύνολο των προηγούμενων συμφωνιών υπήρχαν υστερήσεις στους στόχους που είχαν τεθεί και άρα ανάγκη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wealth Financial Services, η Αγορά παρουσιάζει στηρίξεις στις 750, 730 και 680 μονάδες ενώ στον αντίποδα αντιστάσεις τοποθετούνται στις 790, 835 και 880 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Sensex 30 διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai (-3,46%). Μικτές τάσεις στην Ευρώπη, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για χρυσό, πετρέλαιο και ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Ν. Κορέα, η Κυβέρνηση μείωσε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 3,1% από 3,8% για το 2015, ενώ προέβλεψε αύξηση ΑΕΠ 3,5% για το 2016. Επιπλέον για την τόνωση της οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης 14 δισ. δολάρια.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 3.000 στις 271.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 274.000.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,9% τον Μάιο, έναντι προβλέψεων για άνοδο 0,7%. Τον Απρίλιο είχαν μείνει σταθερές. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Αύγουστο του 2009.

Το προσωπικό εισόδημα τον Μάιο αυξήθηκε 0,5%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Καϊταντζίδη, οι Δανειστές ζητούν στα prior actions, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα της Αγοράς Λιανικής στο Φυσικό Αέριο, την κατάργηση της έκπτωσης που παραχώρησε η Γ.Σ. της ΔΕΗ στους μεγάλους καταναλωτές και την άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

"Οι Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν κοινή θέση" υποστήριξε ο Τζ. Ράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, "το Ταμείο θέλει να βοηθήσει τις Χώρες στις οποίες εμπλέκεται", αρνούμενος ότι κρατά περισσότερο σκληρή στάση από τους άλλους δυο Θεσμούς. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει πληρωμή στις 30 Ιουνίου και κατά πόσο θα κατηγοριοποιηθεί η Χώρα σε πτώχευση (default), ή σε καθυστέρηση (arrears) ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η Χώρα θα κατηγοριοποιηθεί "σε καθυστέρηση".

"Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και στο Ασφαλιστικό παραμένουν τα βασικά 'αγκάθια' στις συνομιλίες με την Ελλάδα", υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι γίνεται συζήτηση για το πως θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στους Ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης ότι πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι Αγορές την Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που συμμετείχαν στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση η ίδια ανέφερε ακόμα ότι "η Γερμανία δεν θα εκβιαστεί από την Ελλάδα".

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης. ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 763,49 (-2,23%) και 794,77 μονάδων (+1,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 783,14 (+0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 781,68 μονάδες με κέρδη 0,10%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 96,9 εκατ. από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΕΕ, ΚΥΠΡ).

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών, 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι 14 με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Lamda Development δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα ο Ελλάκτωρας δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας η μετοχή της Folli Follie Group.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ (+1,66%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2014, € 0,0990 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,0891 ανά μετοχή).

Επίσης, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της εταιρείας "MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP" (-7,05%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χ.Α. χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2014 € 0,85 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,7083 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Τέλος οι μετοχές του ΟΤΕ (+4,25%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσης 2014, € 0,08 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,072 ανά μετοχή).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και εναλλαγής προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών για το συμβόλαιο του δείκτη.

Αντίθετα, αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.860 συμβόλαια).

Στα 22.571 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.821, 15.147 για τον Ιούλιο, 665 για τον Αύγουστο και 10 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 239) κινήθηκε μεταξύ 226,25 και 242,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,69%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Παρέμεινε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (24.000 Εθνική, 17.600 ΟΤΕ, 12.000 ΑΔΑΚ20, 5.100 Viohalco, 1.100.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.280), Alpha Bank (13.334), Εθνική (11.347), Πειραιώς (16.597), Eurobank (18.507), ΟΤΕ (1.211), MIG (201), ΟΠΑΠ (809), Μυτιληναίο (269), Jumbo (720), ΕΧΑΕ (403), Folli Follie Group (135), ΓΕΚ (165), Motor Oil (134), Frigoglass (141), Τιτάνα (168).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ισχνή παρέμεινε η ημερήσια κινητικότητα της Αγοράς δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς καταγράφηκαν μόνο 207 δικαιώματα (193 calls και 14 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ήταν στο 80%.

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (42.663.475 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.255.384 τεμ.), Εθνική (1.366.210 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v