Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Καμένη γη» ο Γενικός Δείκτης

Με πολύ περιορισμένες συναλλαγές και ουρά πωλήσεων κόλλησαν στο limit down οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές. «Εξαΰλωση» για τα warrants. Προσπάθειες «ανάτασης» σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που πραγματοποιούν σχεδόν το μισό τζίρο. Μόλις τέσσερα blue chip εμφανίζουν μονοψήφια πτώση!

Mε τον Γενικό Δείκτη να έχει υποχωρήσει έως τις 615,08 μονάδες, που αποτελούν πλέον το "νέο χαμηλό έτους" (μετά τις 651,78 μονάδες της 18ης Ιουνίου), η αγορά "απειλείται" με τα επόμενα "χαμηλά" του Αυγούστου 2012, με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το... κλειδί για τη συνέχεια (*).

Αυτό γιατί η εικόνα "συνωστισμού" πωλητών στο limit down του κλάδου προοιωνίζεται σε περαιτέρω σημαντική πίεση/διόρθωση του κλαδικού δείκτη, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει αρνητικά και τους άλλους δείκτες και κατηγορίες μετοχών.

Το σημαντικό όμως είναι, όπως σημειώναμε σε προηγούμενες αναφορές μας, ότι με συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ χάνεται χρηματιστηριακή αξία δισεκατομμυρίων ευρώ σε αποτίμηση όλων των εισηγμένων.

Οπως θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης, στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου με τον Γ.Δ. στις 797 μονάδες, η αποτίμηση των εισηγμένων διαμορφωνόταν στα 48 δισ. ευρώ ενώ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης (στο σχεδόν... sell off του Γ.Δ.) περιορίστηκε στα περίπου 37 δισ. ευρώ.

Κλειδί της τάσης και του... βάθους της διόρθωσης, ο τραπεζικός κλάδος, υποχώρησε νωρίτερα έως τις 461,63 μονάδες, "καρφωμένος" στο 29,92%, αλλά με το "χαμηλό" του τραπεζικού δείκτη (ΔΤΡ) ακόμη πιο κάτω στις 421,81 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν αναπόφευκτη τη δοκιμασία των "χαμηλών" καθώς... χρειάζεται άλλο ένα μείον 10% στην αυριανή συνεδρίαση προκειμένου να επιτευχθεί. Τα νέα ιστορικά ελάχιστα για τον ΔΤΡ θεωρούνται αναπόφευκτα, δεδομένου μάλιστα του τεράστιου αριθμού ανοιχτών εντολών πώλησης και στις 4 συστημικές μετοχές, τη στιγμή που οι συναλλαγές στο limit down συνεχίζονται με το... σταγονόμετρο, με υπερπληθώρα πωλήσεων να περιμένει να εκτελεσθεί.

Ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται λίγες κι αυτές στo 0,84 ευρώ (-30%), με ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (**) είχαν αλλάξει χέρια 1,8 εκατ. ευρώ, όταν οι εντολές πώλησης ξεπερνούσαν τα 29 εκατ. τεμάχια.

Τρομακτική ως προς την πίεσή της η προσφορά στα χαμηλά ημέρας και των άλλων 3 τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank στο 0,226 με συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων (προσφορά πάνω από 130 εκατ. τεμάχια), με την Πειραιώς στο 0,28 ευρώ (-30%) με συναλλαγές μόλις 800 χιλιάδες τεμάχια (προσφορά για πάνω από 90 εκατ. τεμάχια στο limit down), με τη Eurobank στο 0,101 ευρώ με συναλλαγές 1,3 εκατ. τεμάχια (σε σύνολο προσφερόμενων 218 εκατ. τμχ. πάντα στο limit down).

Είναι προφανής η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές, την ώρα που η τρέχουσα αξία και των τριών warrants έχει απαξιωθεί σε ποσοστό πάνω από το 90% (από την αρχή του έτους). Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής έκανε λόγο για πρωτοφανή απομείωση στον κλάδο, συνέπεια της οποίας πιθανότατα να είναι η διαμόρφωση ευτελών τιμών ενόψει των αναπόφευκτων α.μ.κ. και ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο αλλά κυρίως για το... νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί την "επόμενη ημέρα" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Με την αγορά σε αυτή την κατάσταση, λιγοστοί είναι εκείνοι οι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες αλλά και χρηματιστές που "βάζουν πλάτη" ενεργοποιώντας εντολές αγοράς από τα "ελάχιστα" ημέρας. Κινήσεις περιορισμένες, μέχρι τώρα, καθώς μια αγορά που έχει ακόμη αρκετό... κάτω, με τον τραπεζικό κλάδο να λειτουργεί σαν βαρίδι, προεξοφλείται πως φθηνότερες τιμές/ελκυστικότερες αποτιμήσεις θα διαμορφωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημεία... νέου πυθμένα οι χαμηλές τιμές, που θα διαμορφωθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για μη τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς κυρίως από τον FT 25.

Το εύρος της διόρθωσης του "υπόλοιπου της αγοράς" θα εξαρτηθεί από την έκταση της υποχώρησης των τραπεζών, από τη στάση αποχώρησης πολλών ξένων, που τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες ημέρες προεξοφλείται πως θα παραμείνει αμείωτη, και για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει και συγκρίνουν τη θέση των εισηγμένων/μετοχών σε σχέση με τα "χαμηλά" επίπεδα του Ιουνίου-Ιουλίου του 2012.

Ένα χαρακτηριστικό της συνεδρίασης μετά το αρχικό σοκ είναι η προσπάθεια αντίδρασης από μη τραπεζικά blue chip. Ετσι ο ΟΤΕ ξέφυγε από το -30% και με συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ (στις 13:00) προσπαθεί να απεγκλωβιστεί περιορίζοντας τις απώλειες στο -13%. Στον ΟΠΑΠ (η δεύτερη μετοχή σε όγκο συναλλαγών) η πτώση κυμαίνεται στο -17%.

Ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται στα 7,15 με χαμηλό ημέρας τα 5,75 ευρώ, που ναι μεν είναι νέο χαμηλό 52 εβδομάδων αλλά το "ιστορικό χαμηλό" για τον τίτλο έχει σημειωθεί στο... 1,14 ευρώ στις 6 Ιουνίου 2012. Ανάλογη σύγκριση τρέχουσας τιμής και "χαμηλών" του 2012 γίνεται -εκ των πραγμάτων- για όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη που μετά και τη σημερινή "βύθιση" έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Αυγούστου 2012.

(*) υπενθυμίζεται πως το "χαμηλό" για τον Γ.Δ. έχει σημειωθεί στις 471,35 μονάδες στη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου 2012, "πυθμένας" απ' όπου ξεκίνησε σταδιακά ο ανοδικός κύκλος προς τις... τοπικές κορυφές των 1.400 μονάδων στα μέσα Μαρτίου 2014,

(**) στα μόλις 28 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 13.00, με το... μόλις 37% στις τράπεζες όπου όμως η προσφορά στο limit down του 29-30% ξεπερνά τα 12 με 14 εκατ. ευρώ (πάντα ο λόγος για εντολές πώλησης στο limit down).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v