Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο

Στο limit down οι τραπεζικές μετοχές με ουρά εκατομμυρίων τεμαχίων για πώληση. Πτώση 16,23% για το Γενικό Δείκτη στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα capital controls. Μάχη στον ΟΤΕ με πτώση 11,6% και τζίρο 21,8 εκατ. ευρώ. H εικόνα στα blue chip και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Η «Μαύρη Δευτέρα» για την οποία έκανε λόγο από το πρωϊ το Euro2day.gr επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά διόρθωσης (16,23%) για τον Γενικό Δείκτη, με το μεγαλύτερο για τον τραπεζικό κλάδο (29,92%), με εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ και μόλις 6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν με μονοψήφιο ποσοστό.

Σε μία συνεδρίαση, όπου εκ των προτέρων ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη η ασφυκτική πίεση κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου ο ΓΔ ξεπουλήθηκε μέχρι τα επίπεδα των 615,08 μονάδων που είναι πλέον το "νέο χαμηλό" 52 εβδομάδων και προς ώρας χαμηλό επίπεδο μέχρι νεοτέρας (καθώς διόρθωση προεξοφλείται και για την αυριανή συνεδρίαση).

Στις 668,06 (-16,32%) έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, στις 201,73 με 16,37% ο FT 25, καθώς ο ΔΤΡ λειτούργησε σαν βαρίδι από την αρχή μέχρι το τέλος της ημέρας.

Με κατάρρευση δεικτών, μετοχών και συνακόλουθη κατακρήμνιση των αποτιμήσεων από τα περίπου 48 δισ. ευρώ της 26ης Ιουνίου. Με το -12,78% της 9ης Δεκεμβρίου 2014 να είναι, μέχρι σήμερα το αμέσως χειρότερο αρνητικό ποσοστό για τον ΓΔ το σημερινό -16,37% μπορεί να καθιστά το ελληνικό ΧΑ σε... πρωτοσέλιδο στα ξένα ΜΜΕ (καθένα ερμηνεύοντας το από την δική του σκοπιά και σκοπιμότητα), ως αρνητικό πρωταγωνιστή, απόρροια της εσπευσμένης αποχώρησης κυρίως διεθνών χαρτοφυλακίων, παικτών και hedge funds με ρευστοποιήσεις εκτός από τις τράπεζες και σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και ΔΕΗ επίσης σε ισχυρά blue chips, επενδυτικές σταθερές όλων αυτών των "ισχυρών χεριών" στην διάρκεια της 3-4ετίας.

Ωστόσο ο συνολικός τζίρος 67,6 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 57,7 εκατ. τεμαχίων δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικός της πραγματικής υπέρ προσφοράς που έχει συσσωρευθεί κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Μόλις 5,8 εκατ. ευρώ σε αξία και σχεδόν 18 εκατ. σε απόλυτο αριθμό μετοχών ήταν η δραστηριότητα στο τέλος της ημέρας και στις τέσσερεις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο -30% και στα 0,84 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής είχε μαζευτεί προς πώληση πάνω από 29 εκατ. τεμάχια.

Ακόμη βαρύτερη για τις άλλες τρεις μετοχές, καθώς στο -29,81% και στα 0,226 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank είχε συσσωρευθεί προσφορά 146 εκατ. τεμαχίων. Ανάλογα στο -30% και στα 0,28 ευρώ της Πειραιώς περισσότερα από 96 εκατ. και στο -29,86% και στα 0,101 ευρώ της Eurobank άλλα 240 εκατ. τεμάχια.

Δυνητικά με τόση υπέρβάλλουσα προσφορά το σημερινό χαμηλό για τον ΔΤΡ στις 461,63 μονάδες είναι θέμα μίας το πολύ δύο συνεδριάσεων να φέρει τον κλαδικό δείκτη κάτω και από τις 421,81 μονάδες δημιουργώντας έτσι "νέο ιστορικό ελάχιστο" για αυτόν τον δείκτη.

Χρηματιστηριακά στελέχη θεωρούσαν αναπόφευκτη και την συνέπεια αλλαγής ισορροπιών στην συνολική μέτρηση, βαρύτητα και στάθμιση των μετοχών του 25άρη απόρροια της συρρίκνωσης της αποτίμησης των 4 συστημικών ομίλων σε σύγκριση με τις άλλες εισηγμένες της κατηγορίας.

Μετά τη σημερινή "βουτιά" η ΕΤΕ με αποτίμηση 2,96 δισ. ευρώ υποχωρεί στην τρίτη θέση, χαμηλότερα του ΟΤΕ (3,55 δισ. ευρώ) και μακράν της πρώτης CC/HBC που αποτιμάται οριακά λιγότερα των 7 δισ. ευρώ.

Με 2,88 δισ. ευρώ η Alpha Bank, στα 2,08 ο ΟΠΑΠ, στα 1,71 δισ. ευρώ η Πειραιώς, στα 1,67 η Κύπρου, στα 1,49 ο ΤΙΤΑΝ, στα 1,48 η Eurobank, στα 1,34 τα FF Group ενώ με τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 1,26 δισ. ευρώ συμπληρώνεται η 11δέκαδα των εισηγμένων με αποτίμηση μεγαλύτερη του ενός δισ. ευρώ.

Αποθαρρυντική εξέλιξη, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει...χειρότερη συνέχεια και από πολλές απόψεις θεωρείται ακόμη ένα σημείο των καιρών.

Η αποθαρρυντική έως δραματική εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν άλλαξε σε πολλά για την πλειονότητα των 25 μετοχών του ft25, ενώ συγκριτικά κάπως καλύτερη ήταν η κατάσταση στα λεγόμενα "μεσαία".

Ειδικότερα ακτινογραφώντας τις 25 μετοχές του ft25, πέραν των τραπεζικών, σημαντική ήταν η προσφορά στις μετοχές-σηματωρούς των επενδυτικών επιλογών κυρίως των ξένων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ενώ... black out με 22,3% κατέβασε στο 3,66 ευρώ την ΔΕΗ.

Με συναλλαγές 3,145 εκατ. μετοχών/αξίας 21,7 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών ξένων αλλά και επιθετικών χαρτοφυλακίων που είχαν λάβει θέσεις από τα μέσα του 2014. Πλέον με τη μετοχή στα 7,25 ευρώ η αρνητική απόδοση για τον ΟΤΕ διευρύνεται στο 20,3% από την αρχή του έτους. Το σημερινό κλείσιμο αποτελεί "νέο χαμηλό 52 εβδομάδων" με πρώτη χαμηλότερη στήριξη στα 5,75 και 5,50 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ άλλαξαν χέρια 1,3 εκατ. τεμάχια/αξίας 8,4 εκατ. ευρώ, με την τρέχουσα τιμή των 6,49 ευρώ στο -27,08% από την αρχή του έτους.

Χαμηλότερες στηρίξεις στα 5,60 και 5,50 ευρώ για την δύσκολη συνέχεια.

Στη μετοχή της ΔΕΗ οι πωλητές ήταν επίμονοι μέχρι και την τελευταία πράξη, και την τιμή κλεισίματος στα 3,66 με χαμηλή ημέρας στα 3,30 ευρώ.

Οι πωλήσεις των ξένων, αποχώρηση κατ΄άλλους από ελληνικές αξίες, παρέσυραν και την πλειονότητα των blue chips με κάποιες εξαιρέσεις να διαμορφώνονται στην περίπτωση των Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, TITAN, ΟΛΠ, Motor Oil.

Αντιθέτως περίσσεψαν οι πωλητές μέχρι και την διαδικασία της δημοπρασίας στην περίπτωση των Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι συνεχείς ρευστοποιήσεις στη μετοχή των FF Group μέχρι τα χαμηλά των 18,50 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Σύμφωνα με μία πρώτη αποτίμηση, που επιχειρήθηκε από ιδιώτες χρηματιστές και στελέχη τραπεζικών χρηματιστηριακών η συνέχεια προοιωνίζεται δυσοίωνη κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως για όσους έλληνες διαχειριστές επιχειρούν από μειονεκτική θέση να περιορίσουν τις θέσεις τους (έναντι των ξένων, που πλεονεκτούν) αλλά και τους εν δυνάμει αγοραστές.

Η διαμόρφωση των 615 μονάδων ως σημείου αναφοράς- ενδεχόμενης στήριξης για τις αμέσως επόμενες 2-3 κρίσιμες συνεδριάσεις οπότε και θα κριθεί η τάση (δηλαδή ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα και του ορίου των 600 μον.) ενδέχεται να βοηθήσει όσους θα επιχειρήσουν μία αναστροφή του κλίματος έστω σε επί μέρους μία ολιγομελή ομάδα μετοχών.

Τεχνικά οι 670 μονάδες θα μπορούσαν- υπό προυποθέσεις- να θεωρηθούν αντίσταση ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας αύριο θα ενίσχυε το σενάριο της πρόσκαιρης ανάσχεσης της πτωτικής τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v