Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδικά η ΕΤΕ, νέα βουτιά για Πειραιώς, Alpha, Eurobank

Απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες. Εμφανής η διαφοροποίηση της Εθνικής από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες. Πτωτικά ο ΟΤΕ, ανοδικά Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στις τράπεζες ο υψηλότερος τζίρος.

Μετά τον διχασμό μεταξύ τραπεζικών - μη τραπεζικών μετοχών, το χρηματιστήριο βιώνει σήμερα και τον διχασμό μεταξύ των... τραπεζών. Ανοδικά ξεκίνησε η ΕΤΕ, για να κινηθεί εν συνεχεία με οριακές απώλειες στο 0,59 ευρώ. Αντίθετα:

* Η Alpha Bank κλείδωσε στο limit down ή στο 0,112 ευρώ με 77 εκατ. ευρώ τεμάχια προς πώληση και τζίρο 4,2 εκατ. στο ξεκίνημα.

* Η Πειραιώς υποχωρεί 28,57% στο 0,14 ευρώ με τζίρο 4,4 εκατ. ευρώ.

* Η Eurobank χάνει 15% στο 0,06 ευρώ με τζίρο 2,8 εκατ. ευρώ καθώς δεν μπορεί να υποχωρήσει περισσότερο.

Στην τρίτη συνεδρίαση μετά την επαναλειτουργία του Χ.Α., είναι ξανά όπως χθες εμφανής η προσπάθεια ανοδικής κίνησης από το "μη τραπεζικό μέρος" του FT 25 και ακόμη μία με εμφανείς στηρίξεις από τα λεγόμενα "ισχυρά χέρια" στις μετοχές εισηγμένων όπου έχουν συμμετοχή και συμφέροντα.

Εύλογα για την τάση των δεικτών-κλειδιά παραμένει η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου. Στα 5 δισ. ευρώ η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων με βάση τα χθεσινά δεδομένα, μετριασμένη η στάθμιση των τίτλων στη διακύμανση των δεικτών, κάτι που θα αποτυπωθεί άμεσα και στο... ταμπλό.

Η ενδοτραπεζική διαφοροποίηση καταγράφεται από τις πρώτες κιόλας εντολές, με τον "πόλο ΕΤΕ" να επιχειρείται να κινηθεί κόντρα μετά από σωρευτικές απώλειες που ξεπερνούν το 60% σε διάστημα 2-3 ημερών. Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, εάν ο κλαδικός δείκτης "κρατήσει" τις 320 μονάδες -δηλαδή τα χθεσινά νέα ιστορικά ελάχιστα-, θα μπορούσε σταδιακά να βγάλει μία αντίδραση ίσως σήμερα-ίσως αύριο, προς τις 370 με δεύτερο στόχο προς τις 420 μονάδες.

Με σωρευτικές απώλειες 58% σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση, ο ΔΤΡ είναι αυτός που πιθανότατα θα δώσει το έναυσμα της αναστροφής σε μία αγορά που ούτως ή άλλως από χθες έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικό μέρος της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v