Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αδύναμος κρίκος παραμένουν οι τράπεζες

Σε ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός κλάδος, με μόνη την ΕΤΕ να έχει ξεκολλήσει από το -30% και να πραγματοποιεί υψηλές συναλλαγές. Ανοδικά το σύνολο σχεδόν των blue chips, με πρωταγωνιστές σε άνοδο ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia, Lamda. Εκατσε ο τζίρος μετά τις 12:30.

Με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και την πλειονότητα των blue chips, η προσπάθεια ανασύνταξης στο Χ.Α. Μαζεύονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες, ενισχύονται οι επιλεγμένες μετοχές ισχυρών εταιρειών, «ξεκολλά» από το -30% η μετοχή της Εθνικής, κινητικότητα και μόχλευση υψηλού ρίσκου στα warrants των ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς.

Στις 660 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (από τα αρχικά χαμηλά των 635,06 μονάδων), με τον ΔΤΡ στις 337 από το ιστορικό ελάχιστο των 324,03 μονάδων, αλλά με το -3,07% του FT 25 να αποτυπώνει την «αγορά δύο ταχυτήτων» που εμφανώς διαμορφώνεται από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις μετοχές του FT 25 μόνον οι τράπεζες και η Coca Cola υποχωρούσαν λίγο μετά τις 13:00, ενώ αντίθετα υπάρχουν τίτλοι που σημειώνουν έως και διψήφια κέρδη. 

Εξισορροπείται σταδιακά η κατάσταση σχετικά με τη ροή συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο (σ.σ. αν και ταυτόχρονα το μεσημέρι εμφανίζεται στασιμότητα σε επίπεδο όγκου συναλλαγών), σαφώς λιγότερη σε σχέση με χθες η δυνητική προσφορά στα... δεύτερα limit down των συστημικών, ενδείξεις intraday κινήσεων και στα «δικαιώματα» των τραπεζικών τίτλων, μετά την καταγραφή του «νέου ιστορικού χαμηλού» των 324,03 μονάδων για τον ΔΤΡ.

Στη μετοχή της ΕΤΕ ο υψηλότερος τζίρος για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ο μεγαλύτερος σε αξία από το σύνολο των μετοχών, ενισχύοντας την εκτίμηση μερίδας αναλυτών πως κυρίως μέσω του πόλου της Εθνικής θα επιχειρηθεί η ανασύνταξη δυνάμεων και στον «τραυματισμένο» κλάδο. Οι ίδιοι θεωρούν κλειδιά για τη συνέχεια τη στάση συγκεκριμένων ξένων funds (που έχουν τη δυνατότητα/περιθώρια συναλλαγών/μόχλευσης) αλλά και όσων κινούνται μέσω κωδικών εξωτερικού (κυρίως από το λονδρέζικο City) και τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης/συμφωνίας.

Εκτιμούν πως μετά και τη νέα «βουτιά» των τραπεζών και με την προϋπόθεση πως θα ενισχύεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας (προς τις 19/8), δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν «επιθετικά χαρτοφυλάκια» που κινούνται ριψοκίνδυνα και βραχυπρόθεσμα. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για συντονισμένη, συστημικού χαρακτήρα προσπάθεια «ισχυρών χεριών» προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω περιθωριοποίηση του Χ.Α., δηλαδή ο κίνδυνος εξοβελισμού του από τον MSCI σε αγορά... μοναχική και προφανώς ειδικού σκοπού.

Η κινητικότητα στα warrants θα μπορούσε να θεωρηθεί προοίμιο πιθανής αντίδρασης και στην υποκείμενη αγορά, εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Πρακτικά και τα 3 warrants από πολύ χαμηλές τιμές, με συνολική αξία συναλλαγών που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, αντιδρούν μετά από σωρευτικές απώλειες που φτάνουν έως και το 92%, δίνοντας την αίσθηση πως κάτι κινείται στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για χαμηλού κόστους κινήσεις, εάν αναλογιστεί κάποιος πως και τα 3 warrants διαπραγματεύονται σε τιμές χαμηλότερες του 0,10 ευρώ/τεμάχιο, ωστόσο δημιουργούν μία πρώτη εικόνα.

Το κλειδί παραμένει ο τίτλος της ΕΤΕ, που από το 0,588 ευρώ «γυρίζει» έως το 0,652 ευρώ, αφήνοντας περιθώριο για intraday κινήσεις. Κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τον ρόλο του «πόλου ΕΤΕ», την εικόνα του ADR της στο NYSE και την τρέχουσα τιμή του Συμβολαίου στο ΧΠΑ. Σημειώνεται πως το ADR συνέχισε τη διόρθωσή του, με -6,04%, στο 0,850 δολάριο, επίπεδο που αντιστοιχεί με το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο Χ.Α.

Πρακτικά, εάν σήμερα το ADR «γυρίσει» ανοδικά στη Νέα Υόρκη πάνω από το 0,90 δολάριο, τότε θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τιμές πάνω από το 0,70-0,75 ευρώ στην αυριανή συνεδρίαση στο Χ.Α. Όλα αυτά βέβαια με την αίρεση πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια αντίδρασης στα blue chips, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και την ενεργοποίηση αγοραστών στην ΕΤΕ από τα ιστορικά ελάχιστα που σημειώθηκαν νωρίτερα στο 0,588 ευρώ.

Περιορισμένο μέχρι τώρα το ενδιαφέρον στα ΣΜΕ του FT 25 αλλά και στα Συμβόλαια επιμέρους μετοχών, με το ΣΜΕ της ΕΤΕ να παραμένει σε discount (στο 0,653 ευρώ).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ FT 25 ΣΤΙΣ 13:10

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v