Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί ρεφάρισε σε μια μέρα

Με τον ίδιο ισχνό τζίρο που βούλιαξε χθες, η σημερινή εκτίναξη του ΧΑ. Ολική επαναφορά για τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη στο +26,93% και τις μετοχές των Alpha, Πειραιώς στο limit up. Διψήφια κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Follie, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Τιτάνα.

Δυνατό ριμπάουντ μετά το χθεσινό ξεπούλημα στο ΧΑ.

Με αφορμή το "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καταλυτική τη κίνηση του Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και αρωγό την εκρηκτική μεταβλητότητα διεθνώς το ελληνικό χρηματιστήριο αντέδρασε και σήμερα με ποσοστό κοντά στο 10% αλλά με θετικό πρόσημο.

Από το χθεσινό μείον σχεδόν 10% στο σημερινό σχεδόν συν 10% και για να μιλάμε με όρους Συμβολαίων για έναν trader η διαφορά μεταξύ χθεσινού χαμηλού-σημερινού υψηλού ήταν περί τις 23 μονάδες. Και για να το μεγεθύνουμε λίγο η διαφορά μεταξύ χαμηλού-υψηλού στο 2ήμερο για τον DAX ήταν 789 μονάδες (10.127-9.338, μέχρι τις 17.25΄ ώρα Ελλάδος). Σα να λέμε η χαρά του intraday παίκτη αλλά με τη μικρή διαφορά πως οι δικοί μας, λόγω capital controls, μένουν εκτός παιχνιδιού. Σε αντίθεση με όσους ξένους και εκείνους, ου κινούνται από λογαριασμούς/κωδικούς εκτός συνόρων.

Απαραίτητη, νομίζω, η εισαγωγή καθώς το χθεσινό-σημερινό... down-under δεν είχε προηγούμενο εφέτος, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, ο οποίος επιβεβαίωνε τον χαρακτηρισμό του ΧΑ σαν "τραινάκι του τρόμου".

Με υπέρ απόδοση 26,93% ο Δείκτης Τραπεζών στις 207,37 μονάδες οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας, με το 29% να αλλάζει χέρια στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Περί τα 10,5 εκατ. ευρώ σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank αλλά δευτερευόντως και σε warrants και Attica Bank, Τράπεζα Κύπρου. Σχεδόν 26 με 26,5 εκατ. ευρώ στις μετοχές-σηματωρούς και blue chips του FT25 επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως και ισχυρά χέρια ενεργούν στο ΧΑ, και ευκαιρίες- όπως και παγίδες- υπάρχουν στο ταμπλώ.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως ο FT25 διαμορφώθηκε στις 182,19 με 11,69% έναντι 9,38% του ΓΔ στις 621,70 μονάδες.

Ενθαρρυντικό, πως μετά το χθεσινό άδειασμα αδιακρίτως σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι ισχυροί παίκτες επανήλθαν άμεσα σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, FF Group, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Μυτιληναίο, Σαράντη, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ.

Επίσης ενθαρρυντικό το ότι άλλαξαν χέρια περί τα 2,6-2,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα/προσυμφωνημένες πράξεις στις μετοχές των Grivalia, Intralot, Jumbo, FF Group, Σαράντη και ΤΙΤΑΝ.

Έχοντας ως γνώμονα τη μέτρηση με σημείο αναφοράς τις 666 μονάδες (πλέον ως αντίσταση) ξεκινούσε η σημερινή συνεδρίαση, στην σκιά της χθεσινής κατάρρευσης και του αδιάκριτου ξεπουλήματος δικαίων και αδίκων.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με εχθές το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, η γρήγορη αντίδραση του DAX προς την περιοχή των 9.900 μονάδων- αντίσταση, που από την αρχή αναφέρθηκε ξεκάθαρα από το Euro2day- η άμεση κινητοποίηση ισχυρών χεριών που ώθησαν τον ΓΔ από τις 569 μονάδες και πάνω μέσα στα πρώτα 5΄. Κατά τη εκτίμηση μας σημαντική η ανοδική διάσπαση των 9.900 μον. στην Φρανκφούρτη, γεγονός που σχεδόν παράλληλα ενεργοποίησε συστήματα εντολών αγορών στο εύρος του ταμπλώ για FT25 και δευτερευόντως στον FT Mid Cap.

Το γεγονός, πως το ΧΑ αντέδρασε σχεδόν μαζί με τα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης (που και αυτά ακολούθησαν με μικρή διαφορά την Φρανκφούρτη) ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εχθές-σήμερα επιχειρήθηκε ένα συντονισμένο παιχνίδι από ισχυρά χέρια στις περισσότερες αγορές. Το ότι αργότερα η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μείωση επιτοκίων ήρθε απλά να λειτουργήσει σαν επιταχυντής στα χρηματιστήρια και εν γένει στις αγορές. Το ΧΑ έκλεισε περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής, διορθώνοντας το σύνολο της χθεσινής άτακτης υποχώρησης σε μία από τις πιο γρήγορες επαναφορές που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Κι αν εχθές μετρούσαμε απώλειες σε όρους χρηματιστηριακής αξίας σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ με συναλλαγές/πωλήσεις περίπου 10 εκατ. ευρώ, κάτι το αντιστρόφως ανάλογο συνέβη σήμερα. Μόνο, που στο κλείσιμο του 2ημέρου, σήμερα μετρήθηκαν περί τα 9 με 9,5 εκατ. ευρώ τζίρος περισσότερος από εχθές. Ενθαρρυντικό το ότι μέρος αυτής της ρευστότητας (κυρίως από ξένους) πραγματοποιήθηκε σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και πληθώρας μετοχών-σηματωρών από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Δεν θυμάμαι άλλη συνεδρίαση, που η επαναφορά σε μία μετοχή του μεγέθους του ΟΤΕ εκτάθηκε σε εύρος 6,70-8,20 ευρώ, φανταστείτε 1,5 ευρώ/μετοχή η απόκλιση/περιθώριο χθεσινού χαμηλού-σημερινού υψηλού με 738.751 κομμάτια να αλλάζουν χέρια στη σημερινή συνεδρίαση.

Μεταβλητότητα, που αφήνει μεγάλα περιθώρια απόδοσης και για τον ΟΠΑΠ αλλά και τη ΔΕΗ, που σήμερα κινήθηκαν από τα 6,68 έως τα 7,34 και από τα 3,62 έως τα 4,17 ευρώ αντίστοιχα. Σημειωτέον, πως εχθές η Goldman Sachs ανέβασε τον πήχη στα 9,70 (από 9,40 ευρώ), αναβαθμίζοντας την σύσταση σε αγορά από ουδέτερη. Προφανώς ο αμερικανικός οίκος θα έβαλε σήμερα-εχθές το χεράκι του.

Σε προηγούμενα σχόλια μας αναφερόμασταν και στις εκτιμήσεις ξένων, ελληνικών οίκων για τα αποτελέσματα 6μηνου εισηγμένων όπως ο ΟΠΑΠ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΕΛΒΑΛ ανακοίνωσε αύξηση κερδών. Θα ήταν καλό για την αγορά εάν εκτός από την εκλογολογία και το πολιτικό παρασκήνιο το ΧΑ αντιδρούσε και σε νεότερα που αφορούν στις ίδιες τις εισηγμένες, στη επιχειρηματικότητα.

Με τον ΓΔ στα όρια των 622 μονάδων και την Wall Street να έχει ξεκινήσει ανοδικά δεν φαίνεται να αλλάζει η στοχοθέτηση μας με καταληκτική περιοχή τις 666 μονάδες, ως απόλυτη κάλυψη μίας τεχνικής μορφής αντίδραση, που ως αφορμή έχει κυρίως την εικόνα των ξένων αγορών.

Κίνηση απεγκλωβισμού μετά την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών για FT25 και ΔΤΡ, στην χθεσινή συνεδρίαση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κίνησης προς τις 666 για τον ΓΔ και τις 205/208 (?) για τον FT25.

Το ενθαρρυντικό γεγονός σχετίζεται με την επαναφορά μετοχών-σηματωρών υψηλότερα αντιστάσεων, που μέχρι εχθές-Παρασκευή λειτουργούσαν σαν στηρίξεις. Επίπεδα, που εάν επιβεβαιωθούν και αύριο-μεθαύριο/ικανό φίλτρο 3 ημερών, τότε για αυτά τα blue chips θα έχει ενεργοποιηθεί το ανοδικό σενάριο.

Ενδεικτικά θεωρείται πως η άμεση επαναφορά του ΟΤΕ πάνω από τα 8 ευρώ ενισχύει το ενδεχόμενο επαναφοράς προς τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή προς τα 8,20-8,30 ευρώ. Ανάλογα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ εάν ξεπεράσει αύριο τα 7,40 ευρώ. Για τη μετοχή της ΔΕΗ ζητούμενη θεωρείται η υπέρβαση των 4,20 ευρώ.

Τεχνικές περιοχές/τιμές που χρήζουν προσοχή για τίτλους όπως ΤΕΝΕΡΓ (τα 2,50 ευρώ), ΕΧΑΕ (4,5), ΓΕΚ/Τέρνα (1,5), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,2-1,3), Ελληνικά Πετρέλαια τα 4 ευρώ.

Τεχνικοί αναλυτές θεωρούν σημαντική την αυριανή συνεδρίαση, καθώς θα φανεί εάν μετοχές που "σκόνταψαν" σε αντιστάσεις (μέχρι εχθές-Παρασκευή στηρίξεις) θα υποστηριχθούν να κινηθούν υψηλότερα (αλλάζοντας έτσι τη βραχυπρόθεσμη τάση) ή θα οπισθοχωρήσουν προς τις πρώτες στηρίξεις που δημιουργήθηκαν σήμερα.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές στα μεσαία και ειδικότερα σε Frigoglass (στα 2 ευρώ), ΕΥΑΘ (2,70), Πλαστικά Θράκης (1,25), MIG (0,078), ΑΝΕΜΟΣ (0,634), Attica Bank (0,038), ΠΛΑΙΣΙΟ (4,78), Fourlis (2,03 ευρώ).

Λίγο μετά τις 16.15 το ADR της ΕΤΕ στο NYSE στα 0,683 δολάρια (8,93%) θυμίζοντας το κλείσιμο του Συμβολαίου στο ΧΠΑ με premium.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v