Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγώνας για τα... κεκτημένα

Μετά την τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, επανέρχονται οι γνωστοί γρίφοι για την αγορά. Στο επίκεντρο το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Ποιες μετοχές έκαναν την έκπληξη και ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συνέχεια. Τα σημεία αναφοράς για τους βασικούς δείκτες. Πτωτικά το ξεκίνημα.

Η χθεσινή αντίδραση ας μην ξεγελά κανέναν, η ρευστότητα στις αγορές θα παραμείνει κυρίαρχο χαρακτηριστικό για αρκετό χρόνο. Με αυτή την εκτίμηση αρκετών παραγόντων της αγοράς και με γνώμονα το διήμερο "γιο-γιο" σε ευρωπαϊκές αγορές και ΧΑ φαίνεται πως θα πορευτούμε και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορεί να ανέκαμψαν χθες, στο ΧΑ οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες να αντιστάθμισαν τις απώλειες της Δευτέρας, αλλά ήρθε το βράδυ η Wall Street να μας επαναφέρει στην πραγματικότητα.

Από το ζενίθ στο ναδίρ, σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, για τα όσα έλαβαν χώρα στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, λίγες ώρες μετά το ανοδικό κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, το ηγετικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης.

Η αυξημένη μεταβλητότητα του διημέρου (24-25/8) αποτιμάται ως ενδεικτική της νέας φάσης που έχει περάσει η λεγόμενη κινεζική κρίση και οι συνέπειές της, που προφανώς δεν περιορίζονται στα χρηματιστήρια και στο ανεβοκατέβασμα μετοχών. Ευρύτερο και πολύ πιο σύνθετο το "παιχνίδι", προοιωνίζεται ακόμη πολλά επεισόδια μέχρις ότου διαμορφωθεί ευκρινέστερη εικόνα.

Στις 621,70 μονάδες χθες ο Γενικός Δείκτης με αντίδραση 9,38%, στις 182,19 με 11,69% ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών να ενισχύεται 26,93% στις 207,37 μονάδες. Με τις συναλλαγές στα 142,4 εκατ. μετοχές, αξίας 36,6 εκατ. ευρώ, με το 29% στις τράπεζες (μετοχές και warrants) και αυξημένη κινητικότητα σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Ενθαρρυντική η επαναφορά μετοχών αυτής της κατηγορίας, με σηματωρούς τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, ΔΕΗ, Jumbo, TITAN, Μυτιληναίο, Σαράντη, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, Coca Cola, Intralot, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια.

Το γιατί εξισορρόπησε το ελληνικό χρηματιστήριο χθες μετά το άδειασμα της Δευτέρας επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί από το Euro2day.gr, εστιάζοντας στη μέτρηση με σημείο αναφοράς τις 666 μονάδες (πλέον ως αντίσταση) που ξεκινούσε η σημερινή συνεδρίαση, στη σκιά της χθεσινής κατάρρευσης και του αδιάκριτου ξεπουλήματος δικαίων και αδίκων.

Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τη Δευτέρα ήταν το ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, η γρήγορη αντίδραση του DAX προς την περιοχή των 9.900 μονάδων -αντίσταση που από την αρχή αναφέρθηκε ξεκάθαρα από το Euro2day.gr-, η άμεση κινητοποίηση ισχυρών χεριών που ώθησαν τον ΓΔ από τις 569 μονάδες και πάνω μέσα στα πρώτα 5 λεπτά.

Κατά την εκτίμησή μας, πιο σημαντική ήταν η ανοδική διάσπαση των 9.900 μον. στη Φρανκφούρτη, γεγονός που σχεδόν παράλληλα ενεργοποίησε συστήματα εντολών αγορών στο εύρος του ταμπλό για FT 25 και δευτερευόντως στον FT Mid Cap.

Τι γίνεται σήμερα μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι τώρα το ερώτημα, μετά μάλιστα το "γύρισμα" της Wall Street και την αμφίσημη εικόνα των ασιατικών αγορών. Πρακτικά για το ΧΑ η αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 562,87 μονάδων δικαιολογούσε κίνηση με καταληκτική την περιοχή των 666 μονάδων. Για ορισμένους αναλυτές η συγκεκριμένη περιοχή, μέχρι πρότινος στήριξη, αποτελεί τη νέα οροφή πέραν της οποίας το ΧΑ δύσκολα θα μπορούσε να εκταθεί χωρίς να συντρέχουν ουσιαστικοί/θετικοί λόγοι και προϋποθέσεις.

Προσώρας μένουμε στο εύρος των 560/565 - 665/670 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Η τάση παραμένει πτωτική, με τις θέσεις πώλησης/short να έχουν τον πρώτο λόγο.

Τεχνικά θα πρέπει σήμερα να επιβεβαιωθούν στηρίξεις και αντιστάσεις, να μετρηθεί η ζήτηση (με υψηλό ανεκτέλεστο) που καταγράφηκε με το κλείσιμο της συνεδρίασης και η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Eurobank, με 26,47% στο 0,043 ευρώ με συναλλαγές 50,2 εκατ. τεμάχια/αξίας 2 εκατ. ευρώ. Στη μετοχή της Eurobank υπήρξε ζήτηση/ανεκτέλεστο στο κλείσιμο, που από την αρχή κιόλας σήμερα θα φανεί εάν ήταν πραγματικό ή όχι.

Πέραν αυτών και το ΧΑ θα επηρεαστεί από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, και δη της Φρανκφούρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v