Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζικός διχασμός στο ταμπλό

Ισχυρή άνοδο για την Εθνική και πτώση για τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους. Αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών και κινήσεις rotation για να συνεχιστεί η τάση. Απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ. Η εικόνα σε τεχνικό επίπεδο για δείκτες και μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 6,10% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τέσσερις θετικές συνεδριάσεις "μετρώντας" κέρδη 28,79%.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών Αγορών και την "αθεράπευτη" βραχυθεσμοπάθεια που χαρακτηρίζει, το σύνολο, σχεδόν, των ενεργών παικτών, αποδείχθηκαν ικανές αφορμές για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Έτσι, οι traders αποφάσισαν να "αποσύρουν κάποιες μάρκες από το τραπέζι", κατοχυρώνοντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη και έχοντας πάντα την προσοχή τους στραμμένη σε οποιαδήποτε είδηση θα αφορά τους όρους της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών Τραπεζών.

Δυστυχώς, οι κινήσεις να "γραφτούν" τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων, κατέδειξαν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο το πόσο "γυμνή" από "σοβαρούς" επενδυτές, παραμένει η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και ιδιαίτερα το Τραπεζικό ταμπλώ.

Έτσι οι αλλαγή στάσης από πλευράς των traders, σε συνδυασμό με την απόλυτη απόσυρση των αγοραστών, δημιούργησαν ανησυχητικές, ενδοσυνεδριακές, μεταβολές.

Ο Τραπεζικός δείκτης (+0,51%, ελέω Εθνικής) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 190,49 μονάδες (-6,88%), ο τίτλος της Alpha Bank (-6,96%) μέχρι τα 0,1030 ευρώ (-10,43%), της Eurobank (-4,17%) μέχρι τα 0,022 ευρώ (-8,33%) και της Πειραιώς (-9,88%) μέχρι τα 0,071 ευρώ (-12,35%), φλερτάροντας με νέα ιστορικά χαμηλά.

Νέο ξεπούλημα στα Τραπεζικά warrants, με αποτέλεσμα οι παραστατικοί τίτλοι των Εθνικής (-6,06%) και Alpha Bank (-9,09%) να ισοφαρίσουν το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο "ever", ενώ το warrant της Πειραιώς (-33,33%) έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται η περίπτωση της Εθνικής, η οποία και σήμερα επιβεβαίωσε τον ρόλο του "μοναχικού καβαλάρη" και την "αναρχοαυτόνομη" κίνησή της, που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε συνεδριάσεις.

Ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", πραγματοποιώντας μία πρώτη "αναγνωριστική πτήση" μέχρι τα 0,5050 ευρώ (+2,23%), για να υποκύψει στην συνέχεια στις κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και στο γενικότερα αρνητικό κλίμα, για τον Τραπεζικό κλάδο. Υποχώρησε μέχρι τα 0,4710 ευρώ (-4,66%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε αντεπίθεση διαρκείας, που είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή σε θετικό πρόσημο και το κλείσιμο αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας με κέρδη 8,30% (βλ. διάγραμμα).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Υπενθυμίζεται, πως αν η μετοχή επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 0,50 - 0,53 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,5450 ευρώ, +10,32%), τότε ο τίτλος έχει κάνει το μεγάλο "make or brake" βάζοντας σημαντικές παρακαταθήκες για κίνηση προς την επόμενη σημαντική αντίσταση των 0,80 ευρώ, έστω και με ενδιάμεσα σημαντικά "ταβάνια".

Από εκεί και πέρα και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, συνεχίστηκε το "rotation" στους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, όπου ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, οι Ελλάκτωρ (+4,82%) και Αεροπορία Αιγαίου (+1,43%).

Στην περίπτωση του πρώτου η υπέρβαση της δύσκολης ζώνης 1,60 - 1,67 ευρώ, ανοίγει, τεχνικά, τον δρόμο για κίνηση προς τα 1,83 ευρώ.

Για την Αεροπορία Αιγαίου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια, καθώς το διάγραμμα από την ημέρα που ο τίτλος άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α. μέχρι και σήμερα "μιλάει" από μόνο του (βλ. διάγραμμα).

To διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ

Είναι από τις ελάχιστες μετοχές, που διατηρούν επαφή με τα ιστορικά υψηλά, ενώ σαν επόμενη τεχνική αντίσταση δείχνει η περιοχή των 7,40 ευρώ, με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Συνεχίζεται η πλάγια κίνηση για την Folli Follie Group, με τον τίτλο να "ταλαιπωρείται" μεταξύ 17,90 και 18,55 ευρώ. Η διάσπαση ενός από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Χαμηλότερα του 25αρη, η μετοχή της ΕΥΑΘ (+1,55%) συνεχίζει να δικαιώνει την στήλη (την εντόπισε νωρίς) και συμπλήρωσε έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Άνεμος (+1%).

Τεχνικά, ο τίτλος έχει σχηματίσει τριπλό "πάτο", στην περιοχή των 0,55 ευρώ και αν τεστάρει με επιτυχία την δύσκολη αντίσταση των 0,75 ευρώ, θα έχει "απαιτήσεις" για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Πρώτη στήριξη στα 0,65 ευρώ και "stop" για τους "long" τα 0,64 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, μπορεί, τόσο, ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, να μην ήλθαν σήμερα σε επαφή με το θετικό πρόσημο, όμως το γεγονός ότι αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας και πέτυχαν κλείσιμο υψηλότερα των 675 και 200 μονάδων, αντίστοιχα, αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για την συνέχεια.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, "Intraday position is long" με "stop" τις 185 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται, μέχρι στιγμής, η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο προηγούμενες πτωτικές, ενώ μετά και την σημερινή συνεδρίαση, χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Κατ΄ αρχήν η στήριξη της περιοχής των 650 μονάδων, με το φίλτρο δύο ημερών, λειτούργησε, ενώ το ανοδικό κερί της Δευτέρας μας δίνει επιπλέον στήριξη στις 645 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά τον ΚΜΟ 30 ημερών (σήμερα βρίσκεται στις 661 μονάδες) και έδωσε σήμερα ενδοσυνεδριακή διόρθωση με την προσφορά των βραχυπρόθεσμων επενδυτών να απορροφάται (σημάδι θετικό για την συνέχεια) και να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 675 μονάδες, σημείο κρίσιμο αν θέλει να δει υψηλότερα νούμερα προς τις 710 μονάδες.

Στην περιοχή αυτή των 710 μονάδων που είναι τα υψηλά του Γενικού Δείκτη μετά τα capital controls (708,29 μονάδες) θα κριθεί η δύναμη των αγοραστών, για να μπορέσει η Αγορά να απεγκλωβιστεί από το εύρος διακύμανσης από τα capital controls και μετά.

Αντίθετα αδυναμία στήριξης στις 645 μονάδες, θα επιταχύνει την πτωτική κίνηση του Δείκτη προς τα χαμηλά του.
Οι Τράπεζες παραμένουν ο "αδύναμος κρίκος" της Αγοράς και θα παραμείνουν, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες περί τα τέλη Οκτώβρη.

Ως τότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στα όσα διαδίδονται, αφού κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τον τρόπο των αυξήσεων και τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, ενώ αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά των μετοχών, ανάλογα με τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν στα πλάνα αναδιάρθρωσης , την σταθερότητα των διοικήσεων τους και την μετοχική τους σύνθεση.

Στις μετοχές που είχαμε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν διασπάσει τον ΚΜΟ 200 ημερών έχουν προστεθεί και άλλες, ενώ και οι τζίροι, αν και όχι ικανοποιητικοί, είναι αυξημένοι στις ανοδικές συνεδριάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και το κρίσιμο τώρα είναι η χωρίς καθυστέρηση προώθηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και η ψήφιση του ως τις 15 Οκτωβρίου, κάτι που ήδη έχουν δηλώσει και οι αρμόδιοι Υπουργοί.
Χρειάζεται αποφασιστικότητα στα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, για να αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη στους κόλπους των επενδυτών.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων (για τους δείκτες) ενώ κρίσιμες θα είναι και οι συζητήσεις του Υπουργού Οικονομικών από σήμερα ως την Κυριακή, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για την Shanghai (+2,97%, μετά την επταήμερη αργία) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,99%).

Απόλυτη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, ενώ με τις ίδιες διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street (οι επενδυτές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που ολοκληρώθηκε την 17η Σεπτεμβρίου).

Κέρδη για το πετρέλαιο, μικρότερα για το ευρώ, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινείται ο χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ασία, πτώση στις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού σημείωσε η Ιαπωνία τον Αύγουστο, σύμφωνα με το MarketWatch. Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πρόκειται για την τρίτη μηνιαία πτώση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα υπονομεύουν την πρόθεση των εταιρειών για νέα επένδυση.

Οικονομολόγοι που είχαν συμβουλευτεί η "Wall Street Journal" και ο "Nikkei", ανέμεναν αύξηση της τάξης του 2,7%.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2009 κατέγραψαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Αύγουστο, ενώ σημαντική πτώση εμφάνισαν και οι εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% στα 97,7 δισ ευρώ σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές κατά 3,1% στα 78,2 δισ ευρώ, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2012. Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 19,6 δις. ευρώ.

Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ μικρότερες μειώσεις στις εξαγωγές και στις εισαγωγές, κατά 1,2%, ενώ ανέμεναν το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφωθεί στα 22,5 δις. ευρώ.

Με ψήφους 8 προς 1, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% αυτόν τον μήνα αναφέροντας πως οι πιέσεις στα κόστη στην Βρετανική Αγορά Εργασίας αυξάνονται με υπερβολικά βραδύ ρυθμό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η στερλίνα παραμένει ισχυρή και έτσι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα του 1% μέχρι την Άνοιξη του 2016. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο στόχος για αγορές τίτλων ύψους 375 δισ. στερλινών.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημερώθηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι η αβεβαιότητα στις Αναδυόμενες Αγορές όπως η Κίνα μπορεί να επιβραδύνει την Οικονομία της Ευρωζώνης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 13.000, στις 263.000, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου.

Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου, όταν ο αριθμός των νέων αιτήσεων είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 42 ετών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 273.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρµοσµένο δείκτη ανεργίας για τον Ιούλιο 2015, τον πρώτο μήνα που εφαρμόστηκαν στη χώρα τα capital controls. Το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2015 ανήλθε σε 25,0% έναντι 26,3% τον Ιούλιο του 2014 και του αναθεωρηµένου προς τα κάτω 25,0% τον Ιούνιο του 2015.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 671,14 μονάδες (-1,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 675,82 (-0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 678,05 μονάδες με απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 37,4 εκατ. από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΣΕΝΤΡ).

Διακινήθηκαν 121776264 τεμάχια από το ταμπλώ του FTSE25 και 144970252 τεμάχια, από το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο η Αεροπορία Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν" σε θετικό έδαφος οι Πειραιώς, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας η ΕΧΑΕ.

Μικρή επιστροφή πωλητών στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την διακριτική αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 8,45%, 5ετες 7,83% και 10ετες 7,48%).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.924 συμβόλαια).

Στα 8.162 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.036, 2.411 για τον Οκτώβριο, 605 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 200,25) κινήθηκε μεταξύ 197,5 και 201,5 μονάδων αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 5.000 ΕΧΑΕ, 15.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (25.385), Εθνική (15.817), Πειραιώς (26.585), Eurobank (1.480), ΟΠΑΠ (235), ΔΕΗ (661), ΟΤΕ (561), Μυτιληναίος (130), ΓΕΚ (231), MIG (237), Frigoglass (156).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη κινητικότητα σημειώθηκε στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 243 τεμάχια (μόνο calls), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 53%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.532.193 τεμ.), Eurobank (7.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.251 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Επίσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών εν όψει της επικείμενης διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο του Κανονισμού του ΧΑ, 2.6.12, § (2.α), να προβεί στη διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών των εισηγμένων συστημικών Τραπεζών που θα συμμετέχουν σε αυτή μέχρι και την ολοκλήρωση της.

Συγκεκριμένα, επί της διαδικασίας θα ισχύσουν τα εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 8/10/2015 (μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης)

Αναστολή διαπραγμάτευσης των σειρών Δικαιωμάτων Προαίρεσης (ΔΠ) και Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) επί των παρακάτω μετοχών, για τις οποίες την Πέμπτη 8/10/2015 δε θα υφίστανται ανοιχτές θέσεις, εξαιρουμένης της λήξης του Οκτωβρίου 2015:

ALPHA BANK S.A., PIRAEUS BANK S.A., NATIONAL BANK OF GREECE S.A., EUROBANK ERGASIAS S.A.
Παύση εισαγωγής νέων σειρών ΔΠ και ΣΜΕ επί των συγκεκριμένων μετοχών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/10/2015 (μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης)

Διαγραφή των σειρών ΣΜΕ και ΔΠ επί των παραπάνω μετοχών. Δεδομένου ότι η Παρασκευή 16/10/2015 είναι ημέρα λήξης, οι σειρές Δικαιωμάτων Προαίρεσης Οκτωβρίου, θα λήξουν κανονικά (physical delivery) με τελική τιμή εκκαθάρισης, την τιμή της ενδιάμεσης δημοπρασίας που θα λάβει χώρα την ίδια ημέρα στην Κύρια Αγορά Αξιών.

Για τις υπόλοιπες σειρές σε ΣΜΕ και ΔΠ, με βάση το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού παρ. 7 & 8, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19/10/2015 χρηματικός διακανονισμός, με βάση την τιμή κλεισίματος του υποκείμενου τίτλου την ημέρα της διαγραφής (16/10/2015).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v