Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ζητούμενο η συνέχεια της ανοδικής φοράς και σήμερα, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Κλειδί» οι τραπεζικές μετοχές αλλά και η πορεία των διεθνών αγορών. «Στοίχημα» ο τζίρος.

Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, με 155 "ναι", όπως αναμενόταν, και πλέον καλείται -και τυπικά- να εφαρμόσει μόνη της τα σκληρά μέτρα του "τρίτου μνημονίου".

Τα πρώτα βήματα αυτής της φάσης της διαδικασίας έχουν ξεκινήσει από το EWG της Παρασκευής, το Eurogroup της Δευτέρας, συνεχίζονται με το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού, με τα δυσκολότερα να έπονται.

Για τις επόμενες τουλάχιστον 30-45 ημέρες (και) το ΧΑ θα κινείται στον ρυθμό των προσπαθειών κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου να υλοποιήσουν ένα εμπροσθοβαρές πλαίσιο μέτρων, διατάξεων, περικοπών, προκειμένου να επιτευχθεί η αξιολόγηση, συνακόλουθα η αρχή της ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος.

O Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί για το εγχώριο επιχειρείν, κάνοντας λόγο για ένα "σχέδιο σωτηρίας" για το επόμενο 9μηνο.

Στο επόμενο διάστημα (των 30-45 ημερών) ρυθμιστές θα παραμείνουν οι διεθνείς αγορές, κυρίως όμως οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Στα ξένα χρηματιστήρια συνεχίζεται το ανοδικό σερί για τον Dow Jones, σημειώνει ο Γιάννης Μάρης, την ίδια ώρα που, όπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στο ΧΑ οι αγοραστές παραμένουν "ατρόμητοι".

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, που καλύπτει από τα τελευταία χαμηλά της Δευτέρας με σχετική άνεση τους δύο στόχους που είχαν τεθεί, δηλαδή στις 664 και 679 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό την Εθνική.

Με συνολικά κέρδη 28,79% ο ΔΤΡ έναντι 6,10% επιβεβαιώνει την καταλυτική συμμετοχή του κλάδου στην τελευταία ανοδική κίνηση, που μέχρι αυτά τα επίπεδα τιμών έχει χαρακτηριστικά κυρίως τεχνικής αντίδρασης μετά από μία σημαντική διόρθωση.

Ανάλογη εικόνα, τεχνικά-διαγραμματικά, παρουσιάζουν στο σύνολό τους τα χρηματιστήρια, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η συνέχεια στο ΧΑ εξαρτάται και από την πορεία των ξένων. Οδηγός για την Ευρώπη η Φρανκφούρτη, με τον DAX να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά το όριο των 10.000 μονάδων, διορθώνοντας ανοδικά από τα χαμηλά των 9.325 στην αρχή της εβδομάδας.

Για τον DAX πολλά κρίνονται σήμερα-αύριο, εάν δηλαδή θα συνεχίσει με επαναφορά προς υψηλότερες αντιστάσεις, ή θα οπισθοχωρήσει προς τις 9.800-9.700 μονάδες.

Σε σημαντικό βαθμό η συσχέτιση του ΧΑ με τις ευρωπαϊκές αγορές, θα φανεί επίσης σε αυτές τις συνεδριάσεις κατά πόσον ο ΓΔ μπορεί να κατοχυρώσει τις 679, να υπερβεί πειστικά τις 695 και να εισέλθει εκ νέου σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι (μέτρηση τριών μηνών). Θα εξαρτηθεί από τις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να επανέρχεται στο εύρος των 205-210, να κλείνει στις 205 μονάδες, συντηρώντας τις προσδοκίες κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών για ακόμη υψηλότερες τιμές.

Σήμερα-αύριο, κρίνεται η φορά της αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας, κίνησης που οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των τραπεζών από τους πυθμένες αλλεπάλληλων ιστορικών χαμηλών, σε επίπεδα όπου συνολικά η αποτίμηση και των 4 συστημικών ομίλων περιορίστηκε σε λιγότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Από τη Δευτέρα μέχρι και χθες κερδήθηκε και χρόνος και κεφάλαια/αποτιμήσεις, επιταχύνθηκε η κυκλοφορία/ροή στις μετοχές του κλάδου, εντάθηκε η μεταβλητότητα, εισέρρευσε περισσότερη ρευστότητα, μετά από καιρό και συνεδριάσεις... άπνοιας, επιτέλους έγινε λίγη μόχλευση.

«Κλειδί» παραμένουν οι τράπεζες, με την Εθνική να έχει τόσο επιθετική τάση με "στοίχημα" το 0,50-0,505 ευρώ, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, ενώ κύριος στόχος είναι σε... δεύτερο χρόνο η προσέγγιση του 0,75-0,79 ευρώ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη. Επιθετική τάση και για τη μετοχή της ΔΕΗ, που κάλυψε τον στόχο μας, "επαναφορτιζόμενη" πάνω από τα 5,05 και πλέον μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) το σενάριο της επαναφοράς προς τα 6,50-6,80 ευρώ, κάτι που ίσως βγει επίσης σε... δεύτερο χρόνο, όπως και για την Εθνική αλλά και για αρκετές ακόμη μετοχές του FT 25 όπως και του FT Mid Cap.

Ωστόσο προσώρας περιοριζόμεθα στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή μας, όπως αυτή έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά της Δευτέρας, δίνοντας "ανάσες" στην αγορά, κυρίως σε βραχυπρόθεσμους παίκτες, και όπως όλα δείχνουν, κρίνεται σήμερα-αύριο. Συνεκτιμώντας πως αύριο Παρασκευή δεν θα ήταν παράλογη μία μικρή (ή μεγαλύτερη) κατοχύρωση θέσεων.

Να συνεκτιμηθεί επίσης πως στο ΧΠΑ μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις στα Συμβόλαια του FT 25, με το ΣΜΕ να "γυρίζει" σε μικρή υποτίμηση 0,15%. Discount που μπορεί να "γυρίσει" και πάλι σε premium, ή να διευρυνθεί χαμηλότερα των 195 μονάδων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v